2009. október 2., péntek

Múlt - Jelen - Jövő?

1990. szeptember 11. id. Bush beszédet tart, amikor is először említi az új világrendet.

2001. szeptember 11. Az ikertornyok lerombolása (World Trade Center – A világkereskedelmi Központ)

2008. szeptember. LHD (Large Hadron Collider ring); A nagy Hadron ütköztető (részecskegyorsító és ütköztetőgyűrű) A vele való laboratóriumi kísérletek célja, hogy meg próbálják reprodukálni azt a pillanatot, amely feltevések szerint a Világegyetem kezdetének tartott Ősrobbanás (Big Bang) után keletkezett; feltárják az anyag és az antianyag problémáját; megvizsgálják töltésükön kívül miben különböznek egymástól az anyag- és az antianyag-részecskepárok, a protonok és az antiprotonok. Az Univerzum eddig megismert részében ugyanis sehol nem található nagyobb mennyiségben antianyag. Antianyagot kell tehát előállítani. Antiprotonokat részecskegyorsítókban állítanak elő: nagyenergiájú protonokat ütköztetnek valamilyen céltárggyal. Az ütközés során sokféle részecskefizikai folyamat megy végbe, ezek egy részében antiprotonok is keletkeznek. A kísérlet eredményeként fekete lyukak jöhetnek létre. A világ legnagyobb méretű részecskegyorsítója, az LHD szeptemberre tervezett beindítását leállították, mert kilyukadt a gyorsítócső.

2008. szeptember. Az amerikai (másodlagos) jelzáloghitel-válság az Amerikai Egyesült Államok ingatlan- és bankszektorából 2006 végén kiindult, változó intenzitású pénzügyi válság, amely más országokban is érezteti a hatását s amely kiváltója a jelenlegi nagy gazdasági világválságnak.

2008. ősze. A megingó világgazdaság hozományaként bejelentik az IMF által felügyelt, szabályozott, ellenőrzött, irányított pénzpiac kialakítását.

2008. november 10. Az Egyesült Államok új elnökéről mondták: olyan keresztény, aki fekete és muszlim származású, hátterű. Célja: a jók és rosszak közti ellenségeskedés megszűntetése; azok kibékítése. Megszűnnek a heti elnöki rádióbeszédek, saját oldala lesz a youtube-on.

2008. november 15. G20-ak találkozója, melyen a válság kezelését tárgyalják: a pénzügyi rendszer nemzetközi szabályozása kooperáció útján; a protekcionizmus felszámolása (a nemzeti iparok védelmének felszámolása, az áruk és szolgáltatások nemzetközi szabad áramlásának biztosítása); a piacok és a hitelminősítő intézetek szabályozása.

2008. november 26. Ehud Olmert bejelenti, hamarosan sor kerül a békeszerződés megkötésére.

2008. december. Az EU tagországaiban kb. 5 év múlva háztájiban maximum 3 sertést lehet nevelni eladásra.

2008. december 28. Magyarországon a magas kamatú lakáshitelek helyett, egyre többen döntenek majd bérlakások mellett.

2009. január 20. Az Egyesült Államok új elnökének beavatása. Elnöki beszédében kihangsúlyozza: ne azt nézd mit kaphatsz az országtól, hanem hogy te mit adhatsz; elektromos hálózatokon, digitális vonalakon keresztül összeköttetésben lehetünk egymással; a tudomány és a technika újításait alkalmazni kell az egészségügyben s ezáltal az egészségügyi ellátás anyagilag elérhetőbb lesz (az egészségügy és az oktatás nagyon drága); közös célokért kell küzdeni: humanity, integrity, generosity; valamint háborúból béke és bizalom, hit, vallás, egyenlőség. (war, peace, trust, faith, religion, equality;) Who do you pray for?

2009. január 20-ra (az elnöki beavatásra) Izrael véget vet a Gázai-övezetre mért csapás-sorozatnak és visszavonul onnan.

2009. január 21. Vallási szertartást tartottak, amelyen keresztény, zsidó, iszlám és hindi egyházi személyiségek mondtak imát az elnöki beavatás tiszteletére.

2009. január 27. Az egész országot (Magyarország) behálózó rendszert, ún. nemzeti digitális közmű létrehozását tervezik 5-10-15 éven belül. Ez nem szokványos szabad-piac indukálta Internet-kapcsolat, Internet-hálózat, hanem az állam által szorgalmazott és biztosított rendszer lesz. A le- és feltöltésekhez 6-10 Mbit-es sávszélességet terveznek. Munka, tanulás és közjóléti szolgáltatás egyaránt ezen keresztül fog zajlani. A munka, munkaerő biztosítása bekapcsolja az embereket egy új világba.

2009. április 21. Magyarországon az Országgyűlés elfogadta az azonos nemű párok esetében a bejegyzett élettársi kapcsolat törvényességét. A felek örökölhetnek. A párok nem vehetik fel egymás nevét, nem fogadhatnak örökbe gyereket. Az Országgyűlés februárban már döntött a regisztrált élettársi kapcsolat elismeréséről. (Az eredeti tervek szerint mind az egynemű, mind a heteroszexuális párok ily módon hivatalossá tehették volna a kapcsolatukat.) Az Alkotmánybíróság azonban akkor az alaptörvénnyel ellentétesnek tartotta, hogy konkurenciát teremtsenek a házasság intézményének, ezért az új szabályozás szerint csak a meleg pároknak lesz lehetőségük élettársi kapcsolatot bejegyeztetni.

2009. május 8. Az RKE feje Közel-Keletre utazott, ahol azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartja a vallásszabadságot s a RKE szorgalmazza a közel-keleti békét.

2009. május 10. A marihuana legalizásáért tüntettek világszerte több helyütt (Magyarországon a Margit-szigeten).

2009. május 11. Szokássá vált, hogy évről évre az Uniós vezetők találkoznak a monoteista vallások vezetőivel. A találkozó a vallások közti megbékélést, egymáshoz közelítését szorgalmazza.

2009. május 25. Informatikai társadalom létrehozása: a szélessávú Internet-et mindenki számára elérhetővé kell tenni.

2009. június 3. Az új amerikai elnök, miután januári beiktatása után nem sokkal hangot adott annak, hogy nyitni kíván a muszlim világ felé s egy új irányvonalat kíván képviselni a Közel-Kelettel kapcsolatban, Szaud-Arábiába látogatott.

2009. június 4. Az amerikai elnök Egyiptomban úgy nyilatkozik, hogy támogatja az Önálló Palesztin Állam megalakulását, de további jó viszonyt kíván fenntartani Izraellel. Véget kell vetni a két fél között a gyanakvásnak, a viszálynak, a versengésnek, az összeférhetetlenségnek, meg kell adni a kölcsönös tiszteletet egymásnak, közös célok érdekében kell cselekedni; az igazság, a tolerancia minden ember méltósága.

2009. június 6. Az amerikai elnök Németországban meglátogat egy koncentrációs tábort, tanúbizonyságot tesz a zsidósággal, Izraellel való szimpatizálásáról.

2009. június 13. A nagy lekapcsolás – Az analóg adást, digitális műsorszórás, műsorközlés váltja fel. A szoba- illetve a kinti antennákkal nem lehet fogni az adást, csak dekóder (átalakító; ún. set-top box) segítségével. Magyarországon 2011 végére tervezik a nagy lekapcsolást.

2009. június 13. Az amerikai elnök bejelenti, hogy a közel-keleti béke feltétele az Önálló Palesztin Állam megalakulása.

2009. június 14-15. Magyarországon az önkormányzatok kivásárolják azokat a lakásokat, melyek lakói nem tudják fizetni a hiteleket s bérlőként maradhatnak benne tovább, bérleti díj megfizetése ellenében.

2009. június 22. Az EU-ban június 28-án egységesen átállnak az ujjlenyomatot is tartalmazó biometrikus útlevelek bevezetésére. Az Unió (külső) határain (+ schengeni övezet) ellenőrzik az ujjlenyomatokat. Az USA - tervei szerint - csak az ujjlenyomatos változatot fogadja el a jövőben, így kívánják kiszűrni a terroristákat és az illegális bevándorlókat.

2009. június 22. Az USA kormányzata felügyeli a GM részvények 60%-át, mely nem az első példa az állami beavatkozásra a válság óta. (Állami pénzekkel mentettek/mentenek meg bankokat bizonyos mértékig helyreállítva a pénzintézetek stabilitását és profittermelő képességét az Egyesült Államokban s Európa szerte.)

2009. június 30. A befektetők megkezdték a lakóingatlanok felvásárlását. (Budapest)

2009. július 5. Az RKE feje a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálását, a nemzetközi gazdasági helyzet megoldását várja a G8-aktól.

2009. július 8. A politikailag korrekt megnevezés értelmében a G7/G8 (7 ipari nagyhatalom: Franciaország; Egyesült Királyság; Egyesült Államok; Németország; Olaszország; Japán; Kanada + Oroszország, amely később csatlakozott a G7-hez s amely bizonyos pénzügyi megbeszéléseken nem vesz részt) megtartották éves találkozójukat Olaszországban. (klímaváltozás; szegénység leküzdése; Irán és Észak-Korea, mint nukleáris nagyhatalmak kérdése). Ezzel egyidőben az RKE feje a vezetők feleségeivel együtt a világ szegényeinek megsegítéséért imádkozott. A váságkezelés kapcsán elhangzott, hogy további állami beavatkozásra van szükség a válság idején, melyt két nappal később az Egyesült Államok elnöke úgy interpretált, hogy az állami szerepválallás csökkentése még túl korai lenne.

Ugyanezen a napon, Magyarország miniszterelnöke a történelmi egyházak segítségét kérte a krízis-alap működését illetően.

2009. július 10. A G8-ak egy élelmiszer-program keretén belül, 20 millió USD-ral támogatják a fejlődő (afrikai) országok mezőgazdaságát, amely nem segélyezés formájában történne, hanem ezen országok mezőgazdaságának fejlesztését ösztönözné.

Az Egyesült Államok elnöke és az RKE feje - aki egy júniusi állásfoglalás szerint maga is foglalkozik az integráns emberi fejlődés egyes szempontjaival - Rómában találkoztak.

2009. július 16. 22 közéleti személyiség kifejezésre juttatta, hogy a transzatlanti kapcsolatok megerősítését szorgalmazná az Egyesült Államokkal. A közép-kelet európai törekvés egyben a térség védelmét is biztosítani látná ebben. Elmondásuk szerint e térség országai keresztút előtt állnak s félő, hogy egyfajta befelé forduló politikában, gazdaságpolitikában látják majd a megoldást. Kinyilatkoztatták, hogy nem csak az USA-nak van szüksége Európára, hanem ez az igény kölcsönös. Ezenkívül közös gazdasági stratégia felállítását kezdeményezték.

2009. szeptember 14-15. Az Egyesült Államok elnöke szerint a szabadpiac jó működésének érdekében szigorúbb szabályozásra, a bankok szigorúbb felügyeletére, nagyobb állami szerepvállalásra van szükség. Új hatóság, szerv felállítását kezdeményezi, egy ún. pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságét, amely a pénzügyi szolgáltatások ellenőrzését volna hivatott ellátni. Az elmondások szerint ez a fogyasztók érdekeit képviselné. Továbbá 1 biztosítós államilag támogatott egészségügyi rendszert terveznek, a banki és egészségbiztosítási rendszeren kívül állami beavatkozásra lehet még számítani biztosítási területen és az autóiparban is. Ezenkívül globális pénzügyi reformokra is szükség van - nyilatkozta - s ezeket a reformokat most lenne alkalmas bevezetni: a válságnak ebben a viszonylag nyugalmas időszakában.

2009. szeptember 22. Közel-Kelet csúcstalálkozót tartottak New York-ban palesztin-izraeli részvétellel. A két fél nem jutott egyezségre abban, hogy az Izrael által megszállt területeken a régi zsidó telepeket felszámolják, illetve az új telepek építését befagyasszák, ezzel hátráltatva a területileg egységes önálló Palesztin Állam megalakulását, melynek kapcsán Mahmud Abbas palesztin vezető felszólította az ENSZ-t, gyakoroljon befolyást Izraelre.

2009. szeptember 25-26. Pittsburgben hivatalos állásfoglalás született az ügyben, hogy a G8-ak (a világ vezető gazdasági, ipari nagyhatalmai) szerepét átveszi a G20-ak (Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Törökország, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, huszadikként maga az Európai Unió) a globális gazdasági, illetve pénzügyi válság megállítása érdekében, valamint egy esetleges újabb krízis kirobbanásának megakadályozására. Olyan összehangolt gazdaságösztönző intézkedéseket, stratégiákat, gazdaságélénkítő programokat kívánnak megvalósítani, amelyekkel biztonságosan tartható fenn a gazdaság növekedése. A G20-ak 1999 óta létező fejlett és fejlődő országokat egyaránt egységbe tömörítő szervezet. Ez alkalommal döntés született az ügyben, hogy a fejlődő országok nagyobb beleszólási joggal s ezáltal nagyobb mértékű képviselettel rendelkezhetnek majd az IMF-ben, a Nemzetközi Valutaalapban, ezáltal növelve befolyásukat a világgazdaság alakulásában. A tavaly kirobban válság óta számos kormány fáradozott azon, hogy közpénzeken bankokat mentsen meg a teljes összeomlástól. Az erre a célra kiosztogatott milliárdos bónuszok kifizetését, mellyel a bankok sok esetben visszaéltek, meg kívánják akadályozni a jövőben. Ennek érdekében a bank szektorban globálisan egységes szabályozást terveznek bevezetni, a bankárok bérezését rendezni fogják: a banki vezetők és brókerek ún. prémium kifizetéseit korlátozni fogják s fontos hangsúlyt fektetnek a felelősség és a hosszú távú érdekek, sikerek érvényesítésére. A bankok saját tőkéjükre s a bónusz kifizetésekre vonatkozó törvényi szabályozást terveznek. A gazdasági életre jelenleg általánosságban jellemző állami irányításra még mindig szükség van – állapították meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése