2017. november 1., szerda

Különös hangok az égből.

Finnország 20121125
Izmir 20150225


20171101

Egy amerikai teológus arra figyelmezteti a hamisprófétát, hogy sokan elveszítik a bizalmukat benne.

Van egy “növekvő nyugtalanság” és “krónikus zavar” az Amoris Laetitia körül – írja Fr. Thomas Weinandy.

A Vatikán Nemzetközi Teológiai Bizottságának tagja azt írta Ferenc pápának, hogy sok katolikus elveszíti a bizalmát a “legfőbb pásztorban”, köszönhetően a nem múló doktrinális zűrzavarnak.
Thomas Weinandy, aki egyben az Egyesült Államok Püspöki Doktrinális Tanácsának egykori vezetője is, azzal vádolja a pápát, hogy elősegíti a hívők “növekvő nyugtalanságát” azzal, hogy nem tisztázza az Amoris Laetitia tanítását.
“Úgy tűnik, a krónikus zűrzavar fogja jellemezni pontifikátusodat,” írja. “A hit, a remény és a szeretet fénye nem hiányzik, de túl gyakran homályosítja el azt szavaid és cselekedeteid kétértelműsége.”
“Túl gyakran tűnik úgy, hogy a stílusod nem támogatja az Egyház egyetemes tanításának fontosságát” – tette hozzá. “A tanítást újra meg újra halottnak és könyvszagúnak fested le, ami messze van a mindennapi élet lelki gondjaitól.”
Az Amoris Letitia-val kapcsolatban, Fr Weinandy ezt írja: “Időnként az iránymutatásod szándékosan kétértelműnek tűnik, így egyszerre teszi lehetővé a házasság felbonthatatlanságának katolikus tanításának hagyományos értelmezését is, valamint a válást is, amely megváltoztathatja az ezzel kapcsolatos eddigi tanítást.”
“Az ilyen, látszólag szándékosan a világosság hiányával való tanítás elkerülhetetlenül bűnre vezet a Szentlélek ellen, az igazság szelleme ellen” – tette hozzá.
Azzal vádolja Ferenc pápát, hogy  “cenzúrázza, sőt egyenesen gúny tárgyává teszi” azokat, akik a hagyományos katolikus nézeteket vallják a válásról és az újraházasodásról, azt sugallva, hogy ők “szívtelen, rugalmatlan, rigorista farizeusok”.
“Ez a fajta rágalmazás idegen a szent péteri szolgálat természetétől” – mondja.
A hithű katolikusokat demoralizálja azoknak a püspököknek a “tanítása és szolgálata”, akik “nem csupán nyitottak a keresztény hitnek ellentmondó nézeteket valló személyekre, hanem támogatják és védik is őket” – mondja Fr. Weinandy.
Ferenc pápa pontifikátusa – tette hozzá – “azoknak, akik ártalmas teológiai és lelkipásztori nézetekkel rendelkeznek, engedélyt és bizalmat adott, hogy kijöjjenek a fényre, és felfedjék korábban rejtett sötétségüket”.
Fr. Weinandy bírálja Ferenc pápa decentralizációs törekvéseit is, mondván, hogy az Egyház egységét aláássa.
“A” szinodalitás “olyan formájának ösztönzése, amely az Egyházban lehetővé tesz és támogat különböző tanításbeli és erkölcsi felfogást, csak még több teológiai és lelkipásztori zavart eredményez.”
A püspökök túlságosan félnek, hogy beszéljenek.
“A püspökök gyorsan tanulnak, és amit a többségük megtanult a pápaságod alatt, az nem az, hogy nyitott vagy a kritikára, hanem hogy megsértődsz miatta.”
Sandro Magister blogjának egyik posztjában Fr. Weinandy azt írja, hogy egy alkalommal, amikor a római Szent Péter Eucharisztikus Kápolnában imádkozott, áthatotta a felismerés, hogy meg kell írnia ezt a levelet.
> A képen: Fr. Thomas Weinandy
“Imádkoztam az egyház jelenlegi állapota és a jelenlegi pápasággal kapcsolatos aggodalmaim miatt. Kértem Jézust és Máriát, Szent Pétert és az összes szent pápát, akik ott vannak eltemetve, hogy tegyenek valamit, hogy orvosolják az egyházon belüli zűrzavart és felfordulást, káoszt és bizonytalanságot, amelyet, éreztem, hogy maga Ferenc pápa okozott.
Azt írja, egyértelmű jelet kért Istentől, hogy írjon-e erről. A jel arra vonatkozott, hogy tudjon találkozni valakivel, akit régóta ismert már, és aki azóta érsek lett. A találkozó véletlenül sikerült, és az érsek azt mondta: “Ne hagyja abba az írást”.
Fr. Weinandy írása alig több mint egy hónappal a “filiális korrekció” megjelenése után jelent meg, amelyben 62 tudós azzal vádolta a pápát, hogy nem állította le a “eretnekség és más hibák” terjedését. Később további tudósok is nevüket adták az aláírók listájához.
Forrás: http://catholicherald.co.uk/news/2017/11/01