2015. november 6., péntek

Vér és könnyek – katolikus püspök kongatja a vészharangot muszlimügyben!



Vér és könnyek – katolikus püspök kongatja a vészharangot muszlimügyben!
Bár a legtöbb egyházi megszólalás a migránsok befogadására szólít fel, a csütörtöki Heti Válaszban újabb katolikus személyiség kongatja meg a vészharangot muszlim ügyben. Nem is akárhogy: Balás Béla kaposvári püspök vért, verítéket és könnyeket vizionál
Migránsügyben a katolikus egyház hivatalosságai szinte kivétel nélkül a menekültek és gazdasági bevándorlók jószerivel mérlegelés nélküli befogadására intenek. Ferenc pápától a magyarországi szerzetesrendek konferenciájának vezetőiig sokan kizárólag az irgalmas szamaritánus példája alapján ítélik meg a helyzetet, és – miközben a hívők sokasága jóval óvatosabban kezeli a kérdést – alig akad egyházi személy, aki a nyilvánosság előtt a fenntartásait hangoztatná. A kevés kivétel ez alól Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi egyházmegye vezetője, Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita, illetve Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, akik szintén az irgalom nyelvén szólnak, de van figyelmük a népvándorlás azon szempontjaira is, amelyek miatt Európában sokan gátat vetnének az áradat elé.
Balás Béla kaposvári püspök
Fotó: Heti Válasz
A Heti Válasz az első pillanattól teret adott a keresztény megfontolásoknak a kérdésben, igyekezve feltárni a migránsválság minél több erkölcsi vonatkozását. Az egyházi személyek sorában megszólaltattuk Böjte Csaba ferences szerzetest, aki a Legyen kerítés, de jó nagy kapuval! címmel készült interjúban töprengett el a kérdésről. Később Papp Miklós görög katolikus lelkész, morálteológus beszélt a szeretet rendjéről, mely szerint mindenkinek elsősorban a hozzá legközelebb állókat kell segítenie, és csak olyan mértékben istápolhat másokat, amilyen mértékben erre kapacitása van. Ezt követte a Barsi Balázs ferences szerzetessel készült interjú, melyben Magyarország egyik legnépszerűbb hitszónoka leszögezte: az életveszélyben lévőket támogatni kell, de aki kopogtatás nélkül beront a házunkba és hazánkba, az nem menekült, hanem betörő.
Most a kaposvári római katolikus egyházmegye vezetője, Balás Béla talált meg minket írásával. A püspök, amint írásának címéből – Esti híradó az Európai Kalifátusból, a kereszténység utáni I. század idején – is kiderül, sajátosan morbid műfajt választott gondolatainak közlésére. A véres keresztényüldözéssel, kormányfők lefejezésével, a kereszténység és európai kultúra jelképeinek felrobbantásával terhes elképzelt jövőbe helyezett leírás után Balás Béla Esti ima a földrész utolsó keresztényeinek egyikétől címmel fohászkodik Európa jövőjéért.
A minden tekintetben formabontó írás a Heti Válasz november 5-i számában olvasható, és elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

http://napimigrans.com/felrazta-az-orszagot-a-kaposvari-puspok-vallashaborus-hiradoja/