Tucatnyi homoszexuális aktivistát tartóztattak le Moszkvában, akik megpróbáltak egy a hatóság által nem engedélyezett felvonulást tartani.
Az oroszországi LGBT mozgalom (negatív társadalmi devianciákat népszerűsítő szervezet) által kezdeményezett illegális felvonulás közben tömegverekedés bontakozott ki. A május 30-ára meghirdetett megmozdulás hivalkodással kezdődött, az LGBT csoport vezetője ugyanis máglyát akart rakni és füstbombákat helyezett el a gyülekezési ponton, ahonnan a felvonulás indult volna.
A felvonulást két tüntetés kísérte – egyik megvezetett civilekből állt, akik támogatnák a nyílt homoszexuális propagandát. A felvonulás mellett megjelent egy hazafiakból álló csoport is, akik a közerkölcsöt sértő viselkedés miatt akarták leállítani a felvonulást. A két csoport összeütközésének idejére már a hatóságiak is kiérkeztek. Ezen a ponton az Európában szokványosnak mondható forgatókönyvtől eltérően végződött az eset (és szerencsés véget ért), a rendőrök ugyanis 15 személyt letartóztattak homoszexuális propaganda miatt.
Korábban a moszkvai kerületi bíróság is kimondta, hogy a csoport nem tarthat nyilvános megmozdulást. A LGBT mozgalom eredetileg jogi úton akarta biztosítani, hogy a felvonulást megtarthassák, Oroszország törvényei azonban tiltják a homoszexuális propagandát, és ebbe beletartozik minden olyan tevékenység, ami az “alternatív nemi orientációkat” elfogadható alternatívaként és nyilvánosan jeleníti meg. Súlyosbító tényező, ha a tevékenységet kiskorúak is látták, ami egy ilyen nyilvános felvonulás esetében igen valószínű.

http://hidfo.ru/2015/06/tucatnyi-homoszexualis-aktivistat-tartoztattak-le-moszkvaban/