2014. március 8., szombat

Ferenc pápa nem zárja ki, hogy ő is lemond (kezdődik a maszatolás!!!)

Ferenc pápa szerint „mások is követhetik” XVI. Benedek pápa példáját – a katolikus egyház vezetője bevezetné a „nyugdíjas pápák” intézményét. Az olasz Corriere della Sera című napilapnak adott interjúban a pápa szót ejtett tinédzserkori barátnőjéről, valamint egy fura szokásáról is: állítása szerint minden hónapban felhív egy 80 éves özvegyet, hogy beszélgessen vele.
Ferenc pápa szerint a katolikus egyháznak hivatalosan engedélyeznie kellene a „nyugdíjas pápák” aktív szerepvállalását, amivel a pápa meglebegtetette annak a lehetőségét, hogy egy napon ő maga is követheti elődje, XVI. Benedek pápa példáját, aki egészségi okokra hivatkozva nyugdíjba ment. XVI. Benedek precedenst teremtett, 600 éve nem mondott le pápa a hivataláról, hanem haláláig betöltötte a posztot. „Benedek az első, de lehet, hogy lesznek mások is, amit még nem tudunk” – közölte Ferenc pápa az interjúban.
A pápa arról is beszámolt, hogy időről-időre felhívja azokat az embereket, akik írnak neki – köztük havonta egyszer egy 80 éves özvegyasszonyt is. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy fiatal korában, miközben egy szemináriumon szolgált, „beleszeretett” egy lányba.
A pápa az interjúban csodálóinak is beszólt: arra kéri az embereket, hogy ne építsenek köré személyi kultuszt. A pápára Supermanként tekinteni elég „kellemetlen” neki – mondta.
Az interjúban Ferenc pápa méltatta elődje, XVI. Benedek fokozatos újbóli jelentkezését – holott XVI. Benedek pápa azt állította, hogy el fog tűnni a nyilvánosság elől, és életét az imádkozásnak fogja szentelni. XVI. Benedek meleg fogadtatásban részesült a bíborosok részéről is, amikor meglepetésszerűen megjelent a Szent Péter Bazilikában februárban megtartott bíboros-választó konzisztóriumon.
XVI. Benedek 2013 februárjában, 85 éves korában mondott le, ezzel 600 év elteltével ő lett az első pápa, aki otthagyta hivatalát.
Ferenc pápa véleménye szerint a „nyugdíjas pápáknak” a visszavonult püspökökhöz hasonló aktív szerepet kéne betölteniük, ugyanis a 75 éves korukban nyugdíjba vonult főpapok gyakran tovább is képviselik az egyházat. „Egy érdemes püspök intézményes pozícióban van” – közölte a pápa, majd hozzátette: a pápáknak is így kell járniuk.
Ferenc pápa szerint elődje „diszkrét, alázatos, és nem akar zavart kelteni,” de hozzátette: „beszélgettünk, és úgy döntöttünk: jobb lenne, ha emberek közé menne és részt venne az egyház életében”.
Ferenc pápa az interjúban bizalmas részleteket is elárult életviteléről. Mikor a lap megkérdezte: volt-e valaha szerelmes? A pápa válaszában elismerte: 17 éves korában volt egy barátnője. „A szemináriumon egy lány elcsavarta a fejemet, ezek azonban fiatalkori dolgok voltak, és az esetet megbeszéltem a gyóntatómmal” – mondta.
Amikor arról kérdezték, szokott-e telefonálni, azt felelte: „ha valaki telefonál, az azért van, mert beszélgetni akar, kérdése van, vagy tanácsot kér”. Kiemelte, hogy van egy 80 éves özvegyasszony, aki elvesztette a fiát, és akit havonta egyszer felhív. „Az özvegyasszony boldog, és én ilyenkor pappá változok, amit szeretek” – tette hozzá.
A gyerekmolesztálási ügyek miatt a katolikus egyházat sújtó ENSZ-vizsgálatra reagálva Ferenc pápa meghökkentő választ adott: „a katolikus egyház valószínűleg az egyetlen olyan nyilvános intézmény, amely áttekinthetően és felelősséggel kezelte a kérdést”. „Senki nem tett többet, mégis csak az egyházat támadják” – vágott vissza.


atv.hu / The Telegraph

Megalakult az önálló szerbiai Magyar Mária Rádió

Többhavi átalakulási folyamat után megalakult az önálló szerbiai Magyar Mária Rádió. Az önállósodó rádiót jóváhagyta a Mária Rádió Világcsaládja is, melynek elnökhelyettese, Vittorio Viccardi március 6-án Szabadkára látogatott és tárgyalt az új szervezet tagjaival és vezetőségével – tájékoztatott a rádió szerkesztősége.
A Mária Rádió az egyedüli egész napos katolikus vallási műsort sugárzó rádió Szerbiában. Már tíz éve működik újvidéki székhellyel, megosztott műsoridőben napi 12 órányi magyar nyelvű, valamint 12 órányi szerb és horvát nyelvű műsorokkal. A tapasztalat azt mutatta, hogy ez a felállás nem megfelelő, mivel a katolikus hívek nagyobb része magyar anyanyelvű és anyanyelvén szeretné hallgatni az egész napos adást, de a hívek legnagyobb részéhez jelenleg el sem jut a Mária Rádió adása a rossz frekvenciaelosztás miatt.
Mária Rádiónkért néven alakult meg Szabadkán az a civil szervezet, amely az önálló szerbiai Magyar Mária Rádiót működtetni fogja. Elnöke Bálint Ágota szabadkai jogász, műsorigazgatója pedig Ft. Palatinus István. Az önállósodó rádiót jóváhagyta a Mária Rádió Világcsaládja is, melynek elnökhelyettese, Vittorio Viccardi március 6-án Szabadkára látogatott és tárgyalt az új szervezet tagjaival és vezetőségével.
A Mária Rádió egész napos magyar adását hallgatni lehet ezentúl az interneten (www.mariaradio.rs) és kábeltévé-hálózatokon Adorjánon, Bajsán, Felsőhegyen, Horgoson, Magyarkanizsán, Martonoson, Törökkanizsán, Zentán, Szabadkán, Topolyán és Oromhegyesen, valamint a Digi TV-n. További bővítést terveznek a kábeltévék segítségével, emellett az új frekvenciaelosztásnál a megfelelő helyekre teljes napi magyar nyelvű műsorra fognak pályázni.
A szerbiai Magyar Mária Rádió célkitűzései között a magyar nyelvű katolikus vallási műsor készítése mellett szerepel az ökumenikus közreműködés fejlesztése (már helyet kaptak a műsorokban a református és evangélikus egyházak és a zsidó közösség), az anyanyelvápolás, hagyományőrzés és a magyar kultúra ápolása is. A Kárpát-medencei magyar Mária Rádiók eddig is szorosan együttműködtek, de ezt még inkább szeretnék megerősíteni a hallgatóság érdekében.
Magyar Kurír