2014. július 20., vasárnap

Moszul: kétezer év után nincsenek keresztények

Egyre drámaibb az iraki keresztények helyzete. A moszuli szír-katolikus érsekségi palotát az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges iszlámistái leégették – tájékoztatta a Vatikáni Rádiót Ignace Joseph III. Younan szír katolikus pátriárka.

A főpásztor július 19-én délelőtt találkozott a Vatikánban Dominique Mamberti érsekkel, az államközi kapcsolatok titkárával.

Ferenc pápa nagy aggodalommal követi az iraki helyzetet, ahol a keresztények túlélése bizonytalan. Moszulban már nincsenek keresztények, csaknem kétezer év után.

Younan pátriárka nyilatkozatában tragikus hírekről számolt be. Sajnos már évek óta hangoztatják, de mindhiába: nem szabad összekeverni egymással a vallást és a politikát. Ha ellenségeskedések vannak a síiták, szunniták és mások között, az egyáltalán nem ad okot arra, hogy megtámadjanak ártatlan keresztényeket és egyéb kisebbségeket Moszulban és másutt. Nem ad okot arra sem, hogy lerombolják az istentiszteleti helyeket, a templomokat, a püspökségeket, plébániákat egy terrorista szervezet nevében, amely nem hallgat sem a józan észre, sem lelkiismeretére. Már megfenyegették a keresztényeket, hogy ha nem térnek át a muzulmán vallásra, akkor mindnyájukat megölik. Ez rettenetes! Szégyent jelent az egész nemzetközi közösség számára – nyilatkozta a szír-katolikus pátriárka.

Moszulban már nincsenek keresztények. Sokáig még jelen volt egy tucat család, de pénteken nekik is menekülniük kellett. Mindenüket elrabolták, inzultálták őket és minden vagyonuk, ingóságuk nélkül ott hagyták őket a sivatag kellős közepén. A kitelepült keresztények Kurdisztánban találnak menedéket, de az ottani miniszterelnök már kijelentette, hogy nem képesek több menekült befogadására, mert vannak egyéb kisebbségek is, mint a síiták, a jázidok, akik szintén Kurdisztánba menekültek.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne megállítani a szélsőséges dzsihadistákat, a szír-katolikus pátriárka a következőket válaszolta:
„Azonnal fel kell függeszteni a pénzügyi támogatást. Hogy honnan kapják a fegyvereket? A fundamentalista Öböl-államoktól, a nyugat beleegyezésével, hiszen a nyugatnak szüksége van a közel-keleti olajra. Sajnos ez a helyzet. Szégyenletes!”

Ignace Joseph III Younan szír-katolikus pátriárka a következő szavakkal fordult a világhoz: „Azt kérjük a nemzetközi közösségtől, hogy legyen hű az emberi jogok, a vallásszabadság, a lelkiismereti szabadság alapelveihez. Mi, keresztények jelen vagyunk Irakban, Szíriában és Libanonban: nem importáltak bennünket, hanem már évezredek óta itt élünk, tehát jogunk van ahhoz, hogy emberként és ezeknek az országoknak az állampolgáraiként bánjanak velünk. Vallásuk nevében üldöznek minket és nem állnak meg a fenyegetőzésnél: valóra is váltják azokat: gyújtogatnak és öldökölnek.”
Magyar Kurír