2011. január 23., vasárnap

Felkészülés a várandósságra

Egy gyermek születése mindig maga a csoda. Napjainkban nagyon sok a befolyásoló tényező, amelyek hatással vannak ránk és persze a születendő gyermekünkre. Először is vegyük az életmódunkat befolyásoló dolgokat.
1. Dohányzás:
A legideálisabb, ha mindkét szülő leszokik a dohányzásról. Ez megkönnyíti a teherbeesést és csökkenti a várandósság alatti kockázatokat. Ilyen kockázatok például a koraszülés, a vetélés, a méhen kívüli terhesség. A dohányzó nők gyermekei nagyobb gyakorisággal születnek alacsonyabb testsúllyal.
A dohányzásról való leszokás a szülők egészségét is kedvezően befolyásolja, könnyebben megy a családalapítás, hosszabb ideig maradhatnak gyermekeikkel és a példamutatást sem hagyhatjuk figyelmen kívül.
2. Alkohol, drogok:
Az alkohol és a drogok romboló hatásairól rengeteg tanulmány és írás született már, mégis sokan figyelmen kívül hagyják ezeket. Gyermeket csak úgy vállaljunk, hogyha egyik szenvedélynek sem vagyunk a rabjai, és adjunk időt szervezetünknek a tisztulásra is.
Mindkettő fogyasztása testi- és szellemi visszamaradottságot, fejlődési rendellenességeket, illetve akár csak a felnőtteknél, az újszülötteknél is elvonási tüneteket okoznak.
3. Táplálkozás:
Meghatározóak a leendő anyuka táplálkozási szokásai. Ne gyermekvállaláskor kezdjünk diétákba, vagy hagyjunk el bizonyos ételféleségeket. Kiegyensúlyozott, minden tápanyagféleséget tartalmazó étrendünk legyen. Fontos a vitaminok bevitele, melyet segíthetnek a különböző kismama vitaminok. Ezek magas folsav tartalommal rendelkeznek, melyek megelőzhetnek bizonyos fejlődési rendellenességeket. A vitaminok szedését a tervezett várandósság előtt 2-3 hónappal már érdemes elkezdeni.
4. Kor:
Napjainkban a gyermekvállalás ideje kitolódott. Míg korábban a nők a húszas éveikben vállaltak gyermeket, manapság ez áttevődött a harminc-, és afölötti korosztályra. Először mindenki karriert épít, biztos anyagi hátteret teremt...
Azonban ez az egy- vagy kétgyerekes családi modelleknek kedvez, hiszen mire megszületik két gyermek az anya már idős lesz és nem vállal többet. Illetve a 35 év felett szülő nőknél már gyakoribbak a genetikai rendellenességek.
5. Háziállatok:
A háziállatok: kutya, macska, papagáj terjeszthetnek fertőzéseket. Érdemes óvatosabbnak lenni velük, de addig amíg az egészséges kapcsolatot tart fenn velük, nem ölelgeti, csókolgatja, nem okozhatnak gondot. Az orvossal megbeszélve lehet kérni szűrővizsgálatot, főként az ún. toxoplazmósis miatt.
6. Gyógyszerek, betegség:
Bármilyen betegség, vagy gyógyszerszedés esetén érdemes orvossal konzultálni és az utasításokat betartva belevágni a babavárásba.
Amennyiben van rá lehetőség, lehet végezni egy kis családfa kutatást, milyen betegségek, esetlegesen milyen rendellenességek, problémák fordultak már elő a családban. Ezek persze nem feltétlenül fognak mindenkivel megtörténni, de ha tudunk róla, kérhetjük az orvosunkat a megfelelő vizsgálatok elvégzésére.
Egyszer minden nő életében eljön az a pillanat amikor gyermekre vágyik. Egy kisbaba érkezése mindent megváltoztat mind a két szülő esetében. Erre már előre készülni kell. Át kell gondolni, hogyan változnak a mindennapok.
Az a nő, aki eddig dolgozik, aktív társadalmi életet élt, hirtelen otthon marad, egyedül egy csecsemővel. A nyakába szakadnak a mindennapok gondjai: a baba ellátása, gondozása, nevelése, a háztartás vezetése, főzés és a mindennapi problémák.
Ezzel szemben az apa lesz a családfenntartó, aki munkába jár, akinek nyüzsgőbb az élete.
Fontos erre rákészülni, esetleg előre megbeszélni, ki, mikor és miben tud segíteni. Az apuka mikor tud a babára vigyázni, hogy az anyuka pihenhessen, vagy csak kimozduljon egy keveset. Régi mondás: a szülők nevelik, a nagyszülők kényeztetik a gyerekeket. Ezt sem kell túlzásba vinni, de a kényeztetés történhet olyan formában is, hogy az édesanyának az segítség legyen. Például: ha a nagyi az unoka kedvenceit süti-főzi, teheti úgy, hogy aznapra már a többieknek se kelljen ételről gondoskodni. Vagy ha elviszi sétálni a babát, amíg az anyuka befejezi a háztartási munkákat, már az is óriási segítség tud lenni.
A gyermek vállalás óriási feladat, hiszen a jövő nemzedékének a sorsa van a kezünkben. A neveléstől függ, hogy milyen személyiség, milyen ember lesz majd a gyermekünkből. Felelősségteljesnek kell lennünk. Ne azért akarjuk egy gyermeket, hogy megmentsük a házasságunkat, eljöhessünk a munkahelyünkről, vagy hogy legyen aki szeret minket. Ne úgy vállaljunk egy babát, hogy már élete első pillanatától fogva óriási elvárásokat támasztunk feléje.
Egy gyermeket szeretni kell. Azzal a szeretettel, melyet mástól nem kaphat meg. Egy gyermeknek örülni kell. Főként a várandósság ideje alatt, de azután is, a gyermekek azok akik megérzik szüleik érzelmeit, szeretetét, vagy érzéketlenségét.
Napjainkban, mivel egyre inkább kitolódik a szülő nők életkora, már kifejlett személyiséggel rendelkezik mind a két szülő. Tudják mi az a felelősségvállalás, milyenek a lehetőségeik, hol vannak a határaik. Ugyanakkor a mai kor emberére az alkalmazkodási képességnek a csökkenése a jellemző. Egy gyermek esetében sokat kell hozzá idomulnunk, vele együtt változnunk. Egy gyermek nem fog három óránként enni, csak mert a nagykönyvben ez van megírva. Minden gyermek más és más.
A gyermekvállaláshoz a legfontosabb a szeretet, a türelem, és a családon belüli összetartás. Ha ezek megvannak és előre átgondoljuk a változásokat, és együtt a társunkkal megoldásokat találunk rá, nyugodtan vállalhatunk gyermeket. Nem lesz könnyű feladat, de ha a napi zűrzavarban leülünk és csak nézzük a kicsi mosolygós arcot, amely csak a miénk, és amely csak nekünk mosolyog, el is felejtjük minden gondunkat.
Réti Boglárka
      A  MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN
küldöm és kérem Kedves Barátnőimet és Barátaimat, hogy szintén küldjék el Valamennyi Ismerősükhöz, ezt a VMDK megalakulása idején írt, - ma is és sajnálatos módon, talán örökké időszerű versem sorait: ANYANYELVÜNK VÉDELMÉBEN!
Szívembe markoló fájdalommal élem át, anyanyelvünk csúffátételét: 
TV műsorokon, magyarnyelvű Rádió állomásokon, olyan emberek szájából,  akik Tömegeket tájékoztatnak és anyanyelvünk helytelen használata által, szokatnak rá bennünket, hogy csodálatos, elbűvölő szavainkat, Istenadta kifejezési lehetőségeinket, eltorzítottan átvegyük Tőlük!   
MAGYARORSZÁG - ORSZÁGOS VEZETŐSÉGE FIGYELMÉBE AJÁNLVA - kérjük a pénzbeli megbüntetését. BÍRSÁGOLÁSÁT, a Tömegtájékoztatásban résztvevők, szándékosan, vagy tévesen is előforduló, (feladatuk: figyeljenek, mit beszélnek, mit írnak?!)  magyar szavaink megmásításáért!  Kérjük azt is, hogy bírságolják az ocsmánysággal "fűszerezett" és telített TV-műsorokat, amikkel nem csak az ifjúság, hanem a felnőttek testét-lelkét is fertőzik! ! ! ! !
A birságolást tegyék: KÖZÖS MAGYAR ÜGYÜNK ÉS TEKINTÉLYÜNK ÉRDEKÉBEN, - a magyar művelődés javára!
 
Együttes erőnkben bízva,
Tisztelettel:
Andróczky Lászlóné Etelka,
Topolya.
      ANYANYELVÜNK VÉDELMÉBEN 
                Ha a haza igaz haza,
              a magyar ember magyar szava,
              hangozzék ott, ahol élünk,
              mert ez a szó a mi létünk. 
              Ne vegye azt más fia,
              ugye ez: DEMOKRÁCIA?! - 
              Mi e szavakat nem loptuk,
              elődeinktöl ingyen kaptuk,
              ezért nincs senkinek joga,
              hogy örökségét eltékozolja! 
              Sőt, mert ápolta anyánk, apánk,
              mint felelősség hárul reánk,
              hogy szóban, tettben tovább adjuk,
              anyanyelvünket veszni ne hagyjuk! 
              S ha utódaink, majd számonkérnek,
              ne mondják ránk, hogy:
              "Ti gyáva férgek,
              elprédáltátok az örökséget!" 
 

                           Andróczky Lászlóné Etelka
                                      Topolya