A Vaskapu eddig feltárt maradványa
A Vaskapu eddig feltárt maradványa

A Júdeát körülvevő dombságban két évtizede tartó munka fontos állomásaként a régészek megtalálták az egyik legérdekesebb bibliai városnak, Gáthnak a kapuját és erődítményeit. Ebből a városból származott a híres filiszteus harcos Góliát is.
Itt győzte le Izrael leendő királya, a fiatal Dávid az óriás harcost. A város kapuja annak legismertebb lakójának méreteiről árulkodik.
„Ez az egyik leghatalmasabb lelet, amit ilyen ásatások során találtunk,” mondja Aren Maeir, a Bar-Ilan egyetem professzora. A kapu a városnak a kr.e. X-IX századokra jellemző politikai befolyásáról is árulkodik, Izrael „Egyesült Királysága” és Akháb uralkodása idején.
Gáth városa Júdeában, Jeruzsálem és Ashkelon között található, ahol a professzor és csapata évek óta dolgozik azon, hogy megismerjék a város egykori életvitelét és történelmét.
Az egyetem szerint az ősi várost Házáel, Damaszkusz királya rombolta le kr.e. 830-ban. A terület ma a legnagyobb ismert ősi rom Izrael területén.
A kapu mellett egy megerősített falat és a városhoz tartozó épületeket is találtak, köztük egy templommal és kovácsműhellyel.
A több egyetem részvételével folyó munka során számos fontos lelet került feltárásra. Ilyen például néhány, a kr.e. XI-IX. század körül épült templom vagy annak a földrengésnek a nyomai, amiről a kutatók szerint Ámos könyvében olvashatunk (Ámos 1:1).
A legérdekesebbnek tűnő lelet azonban nem egykor állt épületekhez kötődik. A régészek megtalálták a legrégebbinek tartott és még mindig olvasható filiszteus írást, amelyben két név is szerepel. Ezek közül az egyik nagyon hasonlít a „Góliát” szóra.
A csapat természetesen rengeteg egyéb érdekes korabeli tárgyat is talált, amelyekből sokat megtudhatunk az akkori kultúráról és életmódról. A háztartásokban használt hétköznapi tárgyak mellett, találtak harci gépezeteket, például a legősibb ismert ostromrendszert, amit Házáel király építtetett. A helyszínen talált bizonyítékok arra utalnak, hogy Gáth elestének az I. Királyok 12:17-18-ban olvasható leírása hiteles és pontos.
További érdekesség, hogy megtalálták a „Blanche Garde” néven ismert, a keresztesek által épített kastély romjait is, ahol maga Oroszlánszívű Richárd is megszállt egykor.
További információ a képről és forrás: LINK
A feltárt terület madártávlatból (2010-es felvétel) – További információk a képről és forrás: LINK
Forrás: RT.com