2013. május 23., csütörtök

Házasságvédő népszavazási kezdeményezés indul

Horvátországban aláírásgyűjtés zajlik annak érdekében, hogy az alkotmányba vegyék be: a házasság egy férfi és egy nő életközössége.
A horvát családjogi kódex tartalmazza ezt a kitételt, de az ország alkotmányában nem szerepel. A kezdeményezés május 12-én kezdődött és május 26-ig tart, kétezer helyen gyűjtik az aláírásokat.
Az első két napon 130 ezer aláírás gyűlt össze; tizenöt nap alatt 375 ezer aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen. A katolikus és a szerb ortodox egyház, a muzulmán közösség, valamit számos közszereplő is támogatja a számos civil szervezet közreműködésével létrejött kezdeményezést, amelynek elindítói hangsúlyozták: el akarják kerülni a Franciaországban kialakult helyzetet, ahol törvénybe iktatták a melegek házasságkötéshez való jogát.

Britek, Amerika, Vatikán

Nincs még veszve semmi
Nincs veszve a hagyományos családjog ügye, csak 2000-ben vágta kukába az életközösség hagyományos formájának deklarációját Európa a nizzai chartában. Interjú Piotr Morcinieccel, Lengyelország közkedvelt bioetikusával.
Ismert, Nagy-Britanniában is óriási vitát vált ki a homoszexuálisok házasságának lehetséges, többlépcsős engedélyezése. A világsajtó azzal is rendszeresen foglalkozik, hogy a Vatikán miként foglal állást, holott az e kérdésben megfogalmazott egyházi álláspont kétezer éve világos. Az utóbbi időben a Magyar Nemzet arról is írt, hogy Bajnai Gordonék esetleges, jogállamot helyreállítónak nevezett alkotmányterve is utat nyitna a melegházasság felé. A homoszexuálisok életszövetsége az amerikai elnökválasztási kampánynak is része volt.

Házasság a világ országaiban

A melegek és leszbikusok jelenleg házasságot köthetnek Argentínában, Belgiumban, Dániában, Dél-Afrikában, Hollandiában, Izlandon, Kanadában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Új-Zélandon, Uruguayban, valamint Brazília hét tagállamában és Brazíliavárosban, Mexikóban Mexikóvárosban és Quintana Roo tagállamban, az USA tíz tagállamában (Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York, Washington, Maryland, Maine, Rhode Island, Delaware és Minnesota), valamint a fővárosában (Washington DC). Izraelben és Mexikóban az azonos neműek ugyan nem köthetnek házasságot, azonban teljes értékű házasságnak ismerik el a külföldön, illetve az USA más tagállamaiban azonos nemű párok által kötött házasságokat.

MNO 

Tüntetést szervez Kolozsvárra a református egyház


képA hívek élő láncával kívánja körbevenni vasárnap délután a kolozsvári alsóvárosi református templomot a református egyház, hogy ekképpen tiltakozzon a templom mögé, a műemléképület közvetlen szomszédságába tervezett sportkomplexum megépítése ellen.

Az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján közzétett felhívást a "Kétágú templom" lelkészei és gondnoka mellett Kató Béla, az egyházkerület püspöke is aláírta. Nyilatkozatban biztosította támogatásáról a tiltakozókat Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

Adorjáni László, a két tornya alapján kétágúként emlegetett műemléktemplom lelkésze az MTI-nek elmondta, azért szervezték a tiltakozó akciót, mert úgy látják, hogy az elkezdett építkezés veszélyezteti a templomot. A lelkész felidézte: a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub olyan, közel félhektáros telekre építi a sportkomplexumát, amelyet 1964-ben egy kikényszerített adománylevéllel vett el az állam a református egyháztól. Az egyház 1989 után peres úton próbálta visszaszerezni korábbi tulajdonát, a pert azonban jogerősen elvesztette.

A református gyülekezet ezek után hozzájárult ahhoz, hogy a templom mögötti területen egy méretében és funkcionalitásában a templomhoz illő épületet építsenek, de úgy vélik, hogy az elkezdett építkezés minden szempontból meghaladja azokat a kereteket, amelyhez korábban hozzájárulásukat adták.


Adorjáni László elmondta: a templom kereszthajójától mintegy tíz méterre épülő modern sportcsarnok mintegy húsz méteres magasságig, a műemléktemplom ereszéig emelkedik majd a magasba. Ennél is aggasztóbbnak tartják azonban, hogy az építkezés során nem vezették el a területen lévő források vizét, így a beavatkozás a templom épségét is veszélyezteti.

A lelkész tájékoztatása szerint a vasárnap délutáni megmozduláson Kató Béla püspök beszéde után a történelmi magyar egyházak és a román egyházak képviselői is közös imát mondanak.

alfahir.hu

Bízd magad Isten szerető irányítására

Ha igazi, személyes és megelégedettséggel teli békességet szeretnél a gondolataidban, a szívedben és a lelkedben, akkor életed teljes irányítását Istenre kell bíznod. 

Amikor hallgatsz Isten szavára és követed az útmutatását, az eredmény mindig ugyanaz: békesség.

Ma lehet, hogy olyan helyzetben vagy, amire nem tudsz befolyással lenni. Lehet, hogy egy olyan ember a házastársad, aki nem tud megváltozni. Lehet, hogy valami olyan problémán mész keresztül, amire nincs magyarázat. De a jó hír az, hogy Isten békessége megvalósulhat az életedben. Előtte azonban meg kell békélned Istennel. Nem lehet a tiéd Isten békessége, amíg nem békülsz meg Istennel. Hogy tedd ezt meg? Bízd egész életedet hit által Jézus Krisztusra. 

Nem fáradtál még bele az Istennel való harcba? Nem figyelted még meg, hogy ez a legnagyobb forrása a stressznek az életedben? Mi lesz abból, ha te irányítod az életedet? Aggódás, bűntudat, keserűség, neheztelés, feszültség, félelem, fáradtság, depresszió és kétségbeesés. Mi az eredménye annak, ha Jézus Krisztust teszed az első helyre az életedben, és teljes mértékben átadod magad és engedelmeskedsz Neki, bármit kér is? Békesség, erő, bölcsesség, örök élet, öröm, és érezni fogod, hogy az életednek van célja, értelme, és hogy fontos vagy.

Kérlek, mondd el a következő imát szívedből:

"Drága Mennyei Atyám, Te tudod, hogy nehezteltem néha azért, hogy problémák vannak az életemben, és azt is tudod, hogy mennyire ellene voltam azoknak a dolgoknak, amik fájdalmat okoztak, és amiken nem tudok változtatni. Te tudod, hogy sokszor kértem magyarázatot Tőled ezekre, de nem kaptam.

Mától kezdve nem szeretnék harcolni Veled többé olyan dolgok miatt, amelyeket nem értek. Bocsáss meg nekem. Szeretnék a személyes békességem útjára lépni. Kérlek, bocsáss meg. Szeretnék elkezdeni a békesség ösvényén járni, ezért kérlek, segíts nekem. Segíts, hogy meg tudjam változtatni azokat a dolgokat amelyeket meg tudok változtatni, és el tudjam fogadni azokat a dolgokat, amelyeken nem lehet változtatni. Kérlek, Jézus, segíts, hogy akkor is bízzak a Te szerető gondoskodásodban, amikor nem értem, mi történik. Segíts, hogy bízzak abban, hogy Te jó Isten vagy, és a Te szívedben az van, hogy a legjobbat szeretnéd adni számomra.

Ma feltétel nélkül átadom életem minden területét Neked, a te szerető gondoskodásodnak, irányításodnak és vezetésednek. Kérlek add nekem a te erődet, bölcsességedet, békességedet és céljaidat. Szeretnék megbékélni a hit által  Veled, hogy a Te békességed  élhessen bennem. Ámen."

Bízd magad Isten szerető irányítására "Mivel... Keresztény Magyarország