A kanadai Brit Columbiában, az őslakosok földjén lévő Szent Szív templom és a Szent Gergely templom június 21-én porig égett.

A Nelson egyházmegyében található fatemplomok több, mint 100 évesek voltak. Egymástól mindössze 55 kilométerre helyezkednek el, és kevesebb, mint két óra leforgása alatt mindkettő teljesen leégett. Gyújtogatás miatt nyomoznak, de a rendőrök "nem spekulálnak" az indítékról.

Egy névtelen pap a LifeSiteNews.com lapnak azt mondta, hogy a katolikusokkal szemben "kimondatlan előítélet" figyelhető meg: "Miért van az, hogy amikor két katolikus templomot felgyújtanak (mint akár most is), és ez bekerül a hírekbe, akkor azt mondják, hogy "a rendőrség vizsgálja az okot indítékot", de ha egy mecsetet vagy zsinagógát gyújtanak fel, az egyből gyűlölet-bűncselekmény?".

Hozzátette, néhány éve is volt rá példa, hogy felgyújtottak egy templomot az őslakosok földjén: "Számítsanak még többre".

https://gloria.tv/post/2orXGAneHjGQ4LoJt4KoTiMsK

A rendőrség két katolikus templom felgyújtását vizsgálja, amelyeket szombaton elpusztítottak el az őslakosok földjén, Brit Kolumbia területén. A Szent Ann katolikus templomát a Felső-Similkameen indián bandán és a Chopaka katolikus templomot az Alsó-Similkameen indián csoportok gyújtottak fel, amelyek egymástól egy órán belül kezdődtek. Múlt hétfőn, amikor a kanadaiak megünnepelték az őslakosok nemzeti napját, két másik templom, a Szent Szív templom és a Szent Gergely templom is megsemmisült. A kanadai királyi rendőrség vizsgálatot folytat az összes egyházi tűz miatt. 751 jelöletlen sírt fedeztek fel egy korábbi Cowessess-i bentlakásos iskolában csütörtökön, miután a múlt hónapokban felfedezték a tömeges temetkezési helyet az egykori Kamloops indiai lakóiskola közelében, amely vélhetően 215 gyermek maradványait tartalmazza. A gyerekeket elválasztották családjaiktól, és bentlakásos iskolákba kényszerítették őket, amelyeket a katolikus egyház működtetett az 1970-es évek végéig.