Több éven át hózódó vitát követően mégsem építik meg a tervezett óriásmecsetet Helsinkiben. A helyi lakosság több mint fele nem támogatta a projektet.
Több mint 18000 négyzetméteren épült volna mecset Finnország fővárosában, ami a városban található legnagyobb – keresztény – katedrális kétszerese lett volna. A kezdeményezés először 2015-ben jutott nyilvánosságra, ekkor az is kiderült, hogy részben külföldi finanszírozással, bahreini tőkével épült volna a mecset. Az építkezés költségeit több millió euróra becsülték, ám a Helsinkiben kiszemelt ipari terület átadását nem szavazta meg a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság, így ezen megbukott a mecsetépítés terve – derült ki az Yle hírügynökség beszámolójából.
A Taloustutkimus közvélemény-kutató intézet egy korábbi kutatásából kiderült, hogy a helyi finn lakosság többsége ellenzi a mecsetépítést, az emberek nem akarják, hogy bármilyen muszlim vallási központ legyen a szomszédságukban.
Helsinki polgármestere, Jan Vapavuori szintén ellenezte a mecset megépítését a választások előtti vitákban. Megválasztása után szintén fenntartotta korábbi kijelentéseit, és kijelentette; mindent megtesz annak érdekében, hogy a mecset ne épülhessen meg.
A projekt kritikusai szerint az építkezés külföldi finanszírozottsága hozzájárult volna a radikális iszlám terjedéséhez. Tarja Mankkinen, a belügyminisztérium extrémizmus elleni harcért felelős igazgatója szintén elismerte, hogy a mecset külföldi kötődése az erőszakos eszmék terjedését segítené elő.
Finnországban jelenleg 80 mecset található, az országban mintegy 60000 muszlim bevándorló él.


http://www.hidfo.ru/2017/12/megsem-epitenek-oriasmecsetet-helsinkiben/