2013. augusztus 9., péntek

Az együttélés árt a felnőtteknek, gyermekeknek és a társadalomnak

Két új szociológiai tanulmány jelent meg a közelmúltban az együttélésről, mindkettő azt igazolja, hogy a pároknak miért inkább a házasság mellett kellene dönteniük. A spanyol nyelvű, globális kitekintésű portál, a Religión en libertad összefoglalta a két tanulmány legfontosabb üzeneteit.
A spanyol polgárháború (1936-1939) óta másodszor csökkent a spanyolországi népesség 2013-ban: a bevándorlók visszatérnek hazájukba, a munkanélküli spanyolok kivándorolnak, az öregedő lakosság pedig meghal, közben mintegy százhúszezer gyermek azért nem születik meg évente, mert a magzatelhajtást alkalmazzák. 2005 nyarán a szocialista kormány gyorsította a válást és engedélyezte az egyneműek házasodását is. 2011-ben ráadásul tovább csökkent az élveszületések száma is, a korábbi családonkénti 1,46-ról 1,35 gyermekre. Ehhez még az a kedvezőtlen tény is hozzájárul, hogy a spanyolországi nők egyre idősebb korban – 31,43 évesen - vállalják első gyermeküket, és legtöbbször nem is születik meg a második, vagyis hamarosan felnő ez az egykenemzedék.
Az egyesült államokbeli Family Facts családokkal foglalkozó részlege, a Forum Libertas a minap közölte legfrissebb írását, és ezeket a következtetéseket vonta le belőle:
– házasságban élő anyák jobb légkört teremtenek gyermeküknek és ritkábban szenvedik el a családon belüli erőszakot
– a házasságban élő apák lelki egyensúlya is jobb és több időt töltenek el gyermekeikkel
– többségében jobbak a házasságban nevelkedő gyermekek tanulmányi eredményei
– a házasságba született és felnövő gyerekek elkerülik az idő előtti szexuális kapcsolatokat és felnőttként jobb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb érzelmi kapcsolatban fognak élni, ha családot alapítanak, valószínűbb, hogy biztosabb családi légkört tudnak nyújtani gyermekeiknek 
A brit munkaügyi minisztérium 2012-ben elkészített tanulmánya megállapította, hogy az együtt élő párok egyharmada három éven belül különválik, mielőtt a közös gyermek betöltené az öt évet. A házasságban élő pároknál viszont tízből egy esetben fordul elő hasonló eset. Spanyolországban is beigazolódott az a tény, hogy a gyermeküket/gyermekeiket egyedül nevelő anyák a szegénység valóságos „gyárai”. A spanyolországi Nők Intézete a közelmúltban kimutatta, hogy 1991 és 2001 között 47 százalékkal nőtt azoknak az ilyen nők a száma, és egyre többen vannak.
A szintén egyesült államokbeli Cornell Egyetem folyóirata, a Family Relations 2011 decemberében megjelent száma is megállapította, hogy az együtt élő párok kétharmada azért nem házasodik össze, mert fél a válás okozta sebektől. Az Egyesült Államokban egyébként a gyermekek fele születik házasságon kívül (kivéve azon nők esetében, akik diplomát szereztek). Ezeknek a gyerekeknek az esetében az a valós veszély is fennáll, hogy az együttélésből kilépő apa később csaknem teljesen eltűnik gyermekeinek életéből. Az ausztráliai Melbourne Egyetem Társadalomkutató és Alkalmazott Közgazdaságtani Intézetének 2011-es tanulmánya (is) bebizonyította, hogy a nem házasságban élő gyermekeket hamarabb magukba szippantja a bűnözés, mint az apa nélküli családokban felnövő gyermekeket, vagyis az apa jelenléte nagyon is számít.
A Religión en libertad írásának további része itt olvasható – spanyolul, és angolul.
Magyar Kurír
(st)