2013. június 30., vasárnap

Melegekre támadtak Szentpéterváron

Demonstráló melegjogi aktivistákat támadtak meg ellentüntetők Szentpéterváron szombaton. Gumibotos rendőrök fékezték meg az erőszakot, és több tucat embert őrizetbe vettek. Az orosz parlament alsóháza június 11-én fogadta el a homoszexuális "propagandát" tiltó törvényt, amely bírálói szerint gyakorlatilag megfosztja a gyülekezés jogától a melegeket és leszbikusokat, és bárkit bíróság elé lehet állítani, ha nyilvánosan támogatásáról biztosítja a homoszexuális embereket.

A törvény elleni tiltakozás jegyében meghirdetett demonstráción mintegy százan vettek részt a paloták városában, s nagyjából ugyanennyi ellentüntető rontott rájuk, tojásokat, köveket és füstfáklyákat hajigálva.

Az úgynevezett nem hagyományos szexuális kapcsolatok fiatalkorúak körében való "népszerűsítését" tiltó, a büntetési tételeket jelentősen szigorító törvényt már aláírta Vlagyimir Putyin elnök.

Oroszországban csak 1993-ban, két évvel a Szovjetunió szétesése után szűnt meg a homoszexualitás mint bűnügyi tényállás, a melegeket azonban továbbra is megbélyegzik.

Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre a leszbikusokat és melegeket sújtó bűncselekményekről, de egy, az interneten tavaly elvégzett felmérés során a megkérdezett 900 meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű személy 15 százaléka mondta azt, hogy az előző tíz hónap során legalább egyszer fizikailag bántalmazták.

Az Európa Tanács és az Európai Unió is elítélte az orosz törvényt, amely Catherine Ashton, az unió külügyi főképviselője szerint megbélyegezhet egyes csoportokat és egyéneket, diszkriminációhoz vezethet, és ezért ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével. Ashton felszólította az orosz hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben nemzeti és nemzetközi kötelezettségeiket a diszkriminációmentesség, a gyülekezési és szólásszabadság tekintetében, hogy ezekkel a jogokkal mindenki szabadon élhessen.
Index


Meleg rendőrök és katonák is vonultak a London Pride Parade-en

Százezrek vettek részt szombaton a London Pride felvonuláson. Az éjszakába nyúló rendezvény hivatalos szervezője a Pride in London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséggel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása.

A szervezők szerint a népünnepély jellegét öltő, karneváli hangulatú felvonulás az utóbbi egy évtized legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt. A menet a Baker Streetről az Oxford Streeten, a Regent Streeten, a Piccadillyn és a Trafalgar-téren át a kormányzati intézményeknek otthont nyújtó Whitehallig haladt.
http://index.hu/k...parade-en/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése