2013. október 6., vasárnap

Várszegi Asztrik: életigenlő, pozitív, alkotó kereszténységet éljünk

Keresztény hitünk utat mutat ebben a fáradt világban, a szentmise meghívás erre az útra, és impulzus is egyben, hogy haladni tudjunk rajta – üdvözölte a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó több mint kétezer résztvevőjét a napot záró szentmisén Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.
Hitünk átadásának szándékával gyűltünk össze – kezdte homíliáját Várszegi Asztrik. Nagymaros alkalom és lehetőség erre. Az idősebb generáció átadni, megmutatni tud; dönteni mindenkinek, minden fiatalnak magának kell. Nekünk, az idősebbeknek arra kell felelnünk, jelent-e a hit átadásban mintát a mindennapi életünk, a fiataloknak pedig meg kell találniuk szárnyaikat, mert csak azok segítségével tudnak repülni – mondta a pannonhalmi főapát. Végül arra a kísértésre hívta fel a figyelmet, hogy a szerető Istent nem bensőnkben, hanem azon kívül próbáljuk megtalálni, és arra buzdított, keressük a jó gyümölcsöt termő fákat.
Nagymaros nem hal ki, ha ilyen az utánpótlás – búcsúzott Várszegi Asztrik főapát a Gyerekmaros 550 résztvevőjének bevonulását követően.
A szentmise után a Magyar Kurír kérdésére a főapát elmondta: a hetvenes években egyetemi hallgatóként járt itt, és a későbbi években is több ízben. Számára Nagymaros a magyar keresztény ifjúság seregszemléje, a fiatalokkal való örömteli találkozás lehetősége. Az Egyház reményteli jövőjét látom ezekben a lelkes fiatalokban – fogalmazott, és kiemelte a közösség lelki, spirituális minőséget, ihletet, bátorítást nyújtó erejét.
A főapát fontosnak tartja, hogy a fiatalokat megkérdezzük, milyennek élik meg a találkozókat, mert ezekből kaphatunk igazi visszajelzéseket. A találkozóra vele együtt érkező pannonhalmi diákok azt mondták: sokaknak pusztán jó hangulatú hétvégi programot jelent eljönni ide, de vannak, akik más keresztény fiatalokkal való együttlétet keresik, a közösségi élmény megerősíti őket. Bátorságot kapnak, hogy életüket, vágyaikat saját kezükbe vegyék, megnyíljanak Isten ajándékának, vagy lelki vezetőt keressenek, akitől segítséget remélhetnek.
Várszegi Asztrik szerint a fiatalokkal való kapcsolatban arra kell törekednünk, hogy mindig őszintén és nagyon személyesen szóljunk hozzájuk. A megszólítás módjából a fiatalok megérzik, hogy nekik szól az üzenet. Értékelik a nevelőikben az életigenlő, alkotó pozitív életstílust. Továbbá fogadjuk el őszinteségüket akkor is, ha nekünk felnőtteknek ez nehezünkre esik – emelte ki.
Magyar Kurír