Furcsa és szomorú módon a karácsony megosztó témává vált. Kinek a fa és a dátum pogány vonatkozásai nem tetszenek, másoknak a túlzott költekezés és az ünnep elanyagiasodása, megint mások úgy gondolják, hogy amíg tömegek kénytelenek nélkülözni vagy üldöztetést szenvednek, háborús övezetben élnek, menekülnek, betegek, stb. képmutatás lenne ünnepelni.

Körbejárnak a szívünk húrjait célzó hírek és posztok.

Persze az együttérzés és empátia fontos. Jézus együtt sírt gyászoló barátaival, megszánta a betegeket és most is szánja a pásztor nélküli juhokként kóborló tömegeket.

Nekünk ugyanakkor azt mondja, hogy „örüljünk és ujjongjunk” akkor is, ha üldöznek bennünket. És miért ne örülhetnénk karácsonykor? Az év többi napján szabad, csak épp ilyenkor nem? És miért ne lenne jelen Jézus idén karácsonykor Betlehem vagy bármelyik háború sújtotta város utcáin? Visszatartják a fegyverek? Csak ott találhatjuk meg, ahol béke és biztonság van? Szerintem pont fordítva. Vajon hol találunk több imádkozó embert? A barikádok mögött vagy egy európai bevásárlóközpontban?

Szeretném azt gondolni, hogy karácsonykor mindenki egy kicsit többet gondol Jézusra, háborúban még inkább, de talán még egy plázában is, és ez a pár nap elég lehet arra, hogy a gondolatból döntés szülessen. Talán ilyenkor kicsivel többen segítenek a rászorultaknak és bár mondhatjuk, hogy ez csepp a tengerben, ugyanakkor annak, aki a segítséget kapja mégse mindegy. Persze jó lenne, ha ez az év többi napján is így lenne, de nem jobb, ha legalább ilyenkor ez van, mint sohasem? Legyen ez egy új nap, egy új lehetőség, egy új karácsony: egy olyan ünnep, amikor valaki a környezetünkben megkaphatja az egyetlen ajándékot, amit soha nem veszíthet el! Ha mellé ünnepi ebédet vagy vacsorát is főzünk neki, annál nagyobb az öröm, de ahogy a krumplipüré a karácsonyi pecsenye mellett, minden egyéb tett vagy döntés az életünkben csak körítés emellett.

Azoknak, akik ünneplik Jézus születésnapját, boldog karácsonyt kívánok, azoknak pedig, akik nem, örömet és minden értelmet meghaladó békességet az Úrban! Budapesten, Bukarestben, Betlehemben, Beér-sevában, Kijevben, Moszkvában, de még Los Angelesben és Brüsszelben is!

https://idokjelei.hu/2023/12/az-ur-orome-karacsonykor-is/