Róma, 2019. szeptember 13 (LifeSiteNews) – A globalizmus megújult és lelkes támogatása jegyében Ferenc pápa bejelentette, hogy „globális paktumot” kezdeményez az „új humanizmus” létrehozására.
A Vatikánban, 2020. május 14-én megrendezésre kerülő globális esemény témája a globális oktatási szövetség megalkotása.
A szeptember 12-én, csütörtökön kiadott vatikáni nyilatkozat szerint a pápa meghívja a fő vallások, a nemzetközi szervezetek és a különféle humanitárius intézmények képviselőit, valamint a politikai, gazdasági és tudományos világ kulcsszereplőit, valamint kiemelkedő sportolókat, tudósokat és a szociológusokat, hogy írják alá a „globális oktatási paktumot” annak érdekében, hogy „a fiatalabb generációk számára egy egységes és testvéri közös otthont adjunk át”.
„Globális oktatási paktumra van szükség az egyetemes szolidaritás és az új humanizmus oktatása érdekében” – mondta Ferenc videó üzenetben.
A Vatikán által támogatott weboldal az egyezmény népszerűsítése érdekében hozzátette: „ A fiatalok testvériségre, a megosztottság és konfliktusok leküzdésére való oktatása előmozdítja a vendégszeretet, az igazságosságot és a békét: Ferenc pápa mindenkit meghívott, aki a fiatal nemzedék oktatásával foglalkozik, hogy egy olyan globális paktumot írjanak alá, amely az oktatás révén a mentalitás globális változását hozza létre.”
A feltűnően világias üzenetben, amely csak egy, az Úrra való hivatkozást tartalmaz, Ferenc pápa felszólította az embereket, hogy „használják ki a legjobb energiáikat”, és legyenek „proaktívak”, hogy megnyissák az oktatást „egy hosszú távú elképzelésnek.”
„Ez az oktatás” – mondta – „olyan férfiakat és nőket eredményez majd, akik nyitottak, felelősek, hajlandóak meghallgatni, párbeszédet folytatni, másokkal együtt gondolkodni, és képesek arra, hogy kapcsolatokat építsenek a családokkal, a nemzedékek között, a civil társadalommal, és ily módon megteremtsenek egy új humanizmust.”
„Az emberi testvériségről a világbéke és békés együttélés érdekében szóló dokumentumra” hivatkozva, amelyet tavaly februárban írt alá az Abu-Dzabi Al-Azhar nagy imámmal, Ferenc elmagyarázta, hogy ebben az új globális faluban „meg kell tisztítani a talajt a hátrányos megkülönböztetéstől, és a testvériséget kell felvirágoztatni. ”
Az olvasók emlékezni fognak arra, hogy az Abu Dhabi dokumentum vitákat váltott ki azzal a kijelentéssel kapcsolatban, hogy a „vallások sokféleségét” Isten akarja.
„Ebben a fajta faluban szövetséget kell kovácsolni a föld lakói és a közös otthonunk” között, amelyet kötelesek vagyunk gondozni és tiszteletben tartani. Szövetséget, amely békét, igazságosságot, vendégszeretetet, valamint vallások közötti párbeszédet generál az emberiség családjának minden népe között.”
Nem mindenki biztos abban, hogy a békét az Abu Dhabi dokumentum népszerűsítése révén lehet elérni. Athanasius Schneider püspök nemrégiben megállapította, hogy „bármennyire nemesek is lehetnek az „emberi testvériség” és a „világbéke” célkitűzései, ezeket nem lehet támogatni annak az igazságnak a relativizálása árán, hogy Jézus Krisztus és az Egyház egyedülálló.
Üzenetében a pápa kijelentette, hogy ahhoz, hogy „oktató falu” -ként elérjük ezeket a „globális célokat”, „bátornak kell lennünk az ember személyét a középpontba helyezni” és „olyan egyéneket képezni, akik készen állnak felajánlani magukat a közösség szolgálatában”.
Üzenetét azzal fejezte be, hogy meghívott „mindenkit, hogy dolgozzon e szövetség érdekében, és köteleződjön el egyénileg és közösségileg, hogy a szolidaritásban gyökerező humanizmus álmát támogassa, amely mind az emberiség törekvéseire, mind pedig Isten tervére válaszul szolgál.”
Ferenc pápa a Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációját bízta meg azzal, hogy szervezze meg ezt a kezdeményezést. A kongregáció magyarázata szerint a május 14-i globális esemény igyekszik meghívni a „nemzetközi szervezeteket”, a „föld nagyjait”, hogy „segítsék begyógyítani a törést az ember és az Abszolút, valamint a valóság és a transzcendens” között.
A szövetségnek szándékában áll gyógyítani az „ember, a társadalom, a természet és a környezet közötti törést”, mivel a fenntarthatóságon és a szigorú felelősségen alapuló „ökológiai polgárság” létrehozása iránt „sürgető igény” van.
„A következő néhány évtizedre kitűzött célok olyan képzési modellek felállítását célozzák, amelyek figyelembe veszik az egyre növekvő népességet, a csökkenő erőforrásokat és azt a tényt, hogy az éghajlatváltozás mindenkire komoly felelősséget hárít”- mondta a Kongregáció.
A következő év folyamán konferenciákat és rendezvényeket tartanak az oktatásról szóló „globális paktum” május 14-i aláírására való felkészülés érdekében.
2019 májusában Ferenc pápa erőteljes lendületet adott a globalizmusnak, felszólítva egy nemzetek feletti, jogi testület létrehozására az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak érvényesítése, és az „éghajlatváltozás” politikájának végrehajtása érdekében.
A közelmúltban, egy hétnapos afrikai apostoli látogatásról való visszatérve a repülőúton tartott sajtótájékoztatóján Ferenc elmondta, hogy „kötelességünk engedelmeskedni olyan nemzetközi intézményeknek”, mint például az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európai Unió.
A cikk angol nyelven itt olvasható.