Miért nem épülnek már "gótikus" templomok Németországban?

Megnyerte a Német Építészek Szövetsége nagydíját a München melletti Poing városában tavaly épített modern katolikus templom (lásd a képen), amelyet a népnyelv csak "Isten síugrósáncának" nevez. [Egy a templom belső terét is megmutató kép ide kattintva látható.]
A díj kapcsán a német püspöki kar híroldala, a katholisch.de kérdezte a szövetség szóvivőjét, Benedikt Hotze-t arról, mi az oka annak, hogy manapság nem épülnek hagyomány kinézetű (ahogy a cikkben nevezik "gótikus") katolikus templomok Németországban.
A szóvivő mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a templomok építésekor nyílt pályáztatás történik, a beérkező pályaművekből pedig egy olyan döntőbizottság választ, amely vegyesen épül fel építész szakértőkből, a megrendelő (jelen esetben az Egyház) képviselőiből, helyi politikusokból, és a plébániakerület képviselőiből. Mint Hotze elmondta, a bizottság demokratikusan dönt ugyan, de az építész szakértők szavazata mindig nagyobb súllyal esik latba a többi képviselőkénél.
A kérdésre, hogy miért épülnek már lényegében csak a poingihez hasonló minimalista betonépítmények, a szóvivő sorrendben az alábbi okokat nevezte meg, mint amik együttesen felelősek ezért:
- A templomok ürülnek ki és az Egyház "haldoklik" Németországban. Emiatt mindenki előre arra számít, hogy a templomépület végül úgyis kiürítésre kerül, és valami profán célra ajánlják majd fel. A tervezők előre figyelembe veszik ezt, és kerülik, hogy egy gazdag díszítettségű épület kerüljön ilyen szomorú sorsra.
- A templomok korábbi díszítettsége a mai piaci körülmények között megfizethetetlenül drága lenne. A templomépítés közpénzből és az állam által beszedett egyházadókból kerül finanszírozásra, az építtetők emiatt spórolnak is az építési költségeken.
- Az építész szakma egyetlen olyan templomot sem díjazna, ami nem modern, hanem (szerintük) "tradicionalista". A pályázók ezért inkább a szakmai megbecsülést tartják szem előtt, és eleve nem is terveznek hagyományos kinézetű templomépületeket.
- A templomok multifunkcióssá kezdenek válni: részben protestáns példát követve már nem pusztán "Isten Házaként" működnek, hanem egyúttal közösségi központok is. A régi stílusú templomépületek felépítése erre a funkcióbeli eltolódásra alkalmatlanok - ahogy a szóvivő fogalmazott, még egy WC-t sem lehet kialakítani bennük.
A most díjazott poingi templomépület 15 millió eurós (4,8 milliárd forintos) ráfordítással készült el. Tavaly szentelte fel Reinhard Marx bíboros, München-Feising érseke, a német püspöki konferencia elnöke.