Egy a német püspöki konferencia megbízásából készített jelentés több ezer gyermekmolesztálási esetről számol be, amelyek a német katolikus egyházban történtek az elmúlt 70 évben. A jelentést az eredeti tervek szerint szeptember 25-én, a püspöki konferencia rendes őszi ülésén közölték volna, a dokumentum azonban szerdán kiszivárgott és megjelent az német médiában.
A Der Spiegel szerint a jelentés "3677, főként férfinemű kiskorúval" szemben elkövetett szexuális visszaélést tár fel, amelyek 1946 és 2014 között történtek a német katolikus egyházban. Ezek elkövetésével 1670 klerikust vádolnak. A jelentés készítői 27 egyházmegye összesen 38 000 szolgálattevőjével kapcsolatos dokumentáció átvizsgálásával jutottak erre az eredményre.
A Der Spiegel arról is beszámol, hogy a kutatók több esetben is úgy találták, hogy a visszaélésekkel kapcsolatos bizonyítékokat "megsemmisítették vagy manipulálták".
"Tisztában vagyunk a szexuális visszaélések kiterjedtségével, melyet a jelentés eredményei bizonyítanak. Lesújtó és szégyenletes számunkra." - nyilatkozta a jelentés napvilágra kerülése kapcsán szerdán Stephan Ackermann, Trier püspöke. Ackermann püspök a német püspöki konferencia kiskorúak védelméért és a szexuális visszaélési ügyek kivizsgálásáért felelős megbízottja. "A tanulmány elkészítését négy évvel ezelőtt hagytuk jóvá, mi püspökök pedig különösen is szembe kell, hogy nézzünk az eredményekkel. Ennek első lépése a fuldai nagygyűlésünk lesz." - tette hozzá.
Ackermann püspök ugyanakkor bírálta, hogy a jelentést valaki a sajtónak kiszivárogtatta. Mint fogalmazott: "Sajnálattal veszem, hogy a tanulmány, ami mostanáig titokban maradt, és ami négy év kutatásának eredménye 'A német püspöki konferencia illetékességi területén szolgáló katolikus papok, diakónusok, és férfi szerzetesek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések' témájában, ma publikálásra került."
A tanulmány felelőtlen korai leközlése különösen a szexuális visszaélésekben érintettekre tekintettel súlyos csapás. Még elkeserítőbb ez amiatt, hogy mostanáig még a német püspöki konferencia tagjai sem ismerték a teljes tanulmányt.