A migráns-szövetségek a Németországban élő bevándorlókat a „menekültekkel” való nagyobb elkötelezettségre és szolidaritásra szólítják fel. Az ország minden területén működő szövetségek közös felhívásban erősítették meg a november 17-én Berlinben tartott találkozójukon „különös felelősségüket”, és az állami hivatalokat arra szólították fel, hogy jobban segítsék a bevándorlókkal foglalkozó tiszteletbeli munkát. Mind a bevándorlók, mint a menekülők „központi társadalmi szereplők”, írják.
A szövetségek szerint Németországnak új bevándorlási törvényre van szüksége. A mostani törvények – szerintük – nem csak nem kielégítőek, de túl komplikáltak is. Az interkulturális nyitás felé mutató jelek ugyan üdvözlendők, de az interkulturális átépítés nem maradhat pusztán „kozmetikai operáció”: A cél sokkal inkább „az egész társadalom, annak minden fazettájával, igazságos képviselete”. Ezen kívül szükség van törvényi normákra a diszkrimináció és a rasszizmus ellen. A szövetségek visszautasítják, hogy a befogadó állam a menedékkérőknek pénz helyett tárgyi juttatásokat adjon, valamint hogy számos országot „biztonságos országnak” nyilvánítsanak.
A felhívást többek között a Migráns-szövetségek Németországi Szövetségi Munkaközössége és az Interkulturális Jóléti Gondozás Szövetsége írta alá. Mindkét szövetséghez világszerte különböző nemzetek számos más szövetsége tartozik.


http://katolikus-honlap.hu/1502/parizs2.htm