A két máltai püspök
Pénteken a máltai püspöki kar hivatalos útmutatóban adott engedélyt a házasságtörésben élők áldoztatására. "Ha hiszik, hogy békességben vannak Istennel, nem tagadható meg tőlük az Eucharisztia" - írják Ferenc pápa Amoris Laetitia (AL) buzdítására hivatkozva.

Bár a püspökök még azt is elismerik, hogy az engedély ellentétes II János Pál Familiaris Consortio (FC) útmutatásával, a katekizmussal, és a katolikus hagyomány egyöntetű álláspontjával (ami szerint az áldoztatás csak olyan esetben lehetséges, ha a párnak szándékában állna megszüntetni a kapcsolatot, de az nagyobb károkozással járna - pl. közös gyermekekre -, a pár pedig egyúttal testvéri - szexuális aktusoktól mentes - együttélés mellett kötelezi el magát), de kijelentik, hogy az ilyen párok testvéri együttélése "emberileg lehetetlen", ezért nem tartják szükségesnek annak betartását az áldoztathatósághoz.

A püspökök e hivatalos útmutatását szombaton a Vatikán hírlapja, a L'Osservatore Romano is leközölte. Jóllehet Müller bíboros a Hittani Kongregáció nevében a mai napig nem győzi hangsúlyozni, hogy az AL-nek csak olyan értelmezése lehetséges, ami az FC-vel összhangban van, Ferenc pápa a disszidens útmutatásokkal szemben ezidáig nem emelt kifogást.

http://katolikusvalasz.blogspot.hu/2017/01/malta-is-elsullyedt-az-amoris-haboruban.html?spref=fb