2013. szeptember 28., szombat

A Magyar Bioetikai Társaság nyilatkozata az „eutanázia” és a túlbuzgó gyógyítás elutasításáról

"A Magyar Bioetikai Társaság a haldokló, beteg ember életének és méltóságának tiszteletben tartása és védelme érdekében – elismerve, hogy az emberi élet elidegeníthetetlen és sérthetetlen, alapvető, örök érték, amely nem pusztán személyes, hanem közösségi érték is – a következő nyilatkozatot teszi közzé:

Az Országos Választási Bizottság ez év júliusában határozatban jóváhagyott egy állampolgári aláírásgyűjtő kezdeményezést a következő kérdéssel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?” A beadványt a Kúria – nem tartalma, hanem jogi kétértelműsége miatt – elutasította.

Ezt az aktív eutanázia engedélyezését célzó kezdeményezést a Magyar Bioetikai Társaság határozottan visszautasítja. A Magyar Bioetikai Társaság az eutanázia minden formáját elutasítja.

Az aláírásgyűjtés megkérdezettjei sokszor nincsenek birtokában a fogalmak pontos értelmezésének. A Magyar Bioetikai Társaság meghatározása szerint – a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexével összhangban – az eutanázia az orvosnak foglalkozás körében megvalósított szándékos ténykedése, amely a gyógyíthatatlan, szenvedő beteg kérésére a természetes végnél korábbi halálra irányul.

Az orvosok a gyógyításra és az élet védelmére tettek esküt, ezért fordulnak hozzájuk bizalommal a betegek. Az emberölés tilalma abszolút, az orvosok sem kaphatnak a betegtől arra felhatalmazást, hogy életüket kioltsák, ez az önrendelkezési jog tévesen kiterjesztett értelmezése. Semmiképpen sem hozhatjuk meg a halálba segítés visszahozhatatlan döntését. A gyógyíthatatlan, biztosan halálos betegség fennállása egyébként sem állapítható meg teljes bizonyossággal. Az emberölés nem olyan kérdés, amelyet többségi szavazattal érvényesíteni lehetne, mert alapvető személyiségi jogokat érint.

Nem értünk egyet azzal a nézettel, amely szerint egy társadalmat szinte kizárólag a termelékenység és hatékonyság elve határoz meg, és egy gyógyíthatatlanul gyenge életnek nincs értelme. Az emberi élet különösen akkor igényel fokozottabb tiszteletet, támogatást, gondoskodást, védelmet és szeretetet, ha kiszolgáltatott helyzetben van az, akinek a méltóságától elválaszthatatlan, hogy az élet a természetes halálig tart. Az embert a haldoklás folyamatában is megilleti az élethez, emberi méltósághoz, önrendelkezéshez való jog. Az életjogról azonban nem lehet lemondani, mert az nem tartozik az önrendelkezési jog körébe.

Halálhoz vezető betegségben szenvedő embernek joga van fájdalmának csillapítására, testi és lelki szenvedésének enyhítésére, gondos, szeretetteljes ápolására, lelki gondozásra, hozzátartozói segítségére. A haldokló embert is megilleti az önrendelkezés joga; elutasíthatja a „túlbuzgó gyógyítást” („terápiás túlbuzgóságot”). A rendkívüli, aránytalan, túlságosan terhes beavatkozásokról való lemondás célja nem a halál beálltának siettetése, vagyis nem azonos a passzív eutanáziával és az öngyilkossággal, hanem az élet természetes befejezésének, a halálnak az elfogadását jelenti.

A védelemre szoruló emberrel szembeni magatartás egy társadalom etikai fejlettségének, erkölcsi érzékének és érettségének valódi próbaköve. A beteg, sérülékeny ember védelme távolabbi pozitív társadalmi hatásokkal is jár, mert a békés és szolidáris egymás mellett élést szolgálja.

A haldokló, szenvedő ember méltóságteljes életéért, lelki békéjéért ajánljuk a társadalom és a jogalkotók figyelmébe ezt a nyilatkozatot, amelyet a Magyar Bioetikai Társaság 2013. szeptember 21-ei közgyűlésén elfogadott. A nyilatkozathoz csatlakozott a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete és Dr. Batthyány László Orvos-kör Egyesülete.
Aláírók:
Dr. Faragó István, a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete elnöke
Dr. Faigl Ilona, a Dr. Batthyány László Orvos-kör Egyesülete elnöke
Dr. Rojkovich Bernadette, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke"
Magyar Kurír

Laoszi keresztények válaszúton: lemondanak hitükről vagy elhagyják lakóhelyüket

A laoszi Szavannakhet tartomány Atsaphangthong körzetének polgári hatóságai bejelentették, hogy a keresztényeknek le kell mondaniuk vallásukról, ellenkező esetben kiutasítják őket a körzetből.
A Fides hírügynökség értesülései szerint a döntés szeptember 21-én született Huay településen, egy hivatalos körzeti értekezleten, melyen többféle valláshoz tartozó lakosok vettek részt. A döntés oka, hogy az utóbbi időben a körzet több településén is egyre nagyobb számban térnek át más vallású hívek a keresztény hitre.
A keresztények visszautasították a döntést, rámutatva, hogy a laoszi alkotmány vallásszabadságot biztosít polgárai számára, de ha ez nem így lenne, akkor is inkább viselnék el a kiutasítást, mint hogy megtagadják hitüket.
A laoszi vallásszabadságot figyelő emberjogi szervezet (HRWLRF) már többször is jelezte, hogy több laoszi tartomány helyi civil tisztviselői rendszeresen áthágják a vallásszabadságra vonatkozó alkotmányos normákat, valamint a 2009-ben Laosz által is aláírt Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezményét, mely biztosítja a polgárok számára a vallás szabad megválasztását és szabad gyakorlását.
A HRWLRF felszólította a laoszi kormányt, hogy vizsgálja felül helyi tisztviselői magatartását, és biztosítson védelmet keresztény vallású állampolgárainak.
La Croix/Magyar Kurír

Urunk Jézus Krisztus üzenete Anna Terézia által

Derű


Kedveseim, merüljetek el abban a szeretetben, mely élteti lelketeket! Ragaszkodjatok ahhoz a derűhöz, amelyet a Szentháromság személyeitől kaptok. A derű átsegít minden nehéz helyzeten, amikor kilátástalannak ítélitek életeteket. A derű ilyenkor olyan ajándék számotokra, mely elfeledtet minden gondot, mert felemel Isten magaslataiba és nem engedi, hogy a mélybe tekintsetek. Derűsen látni csak az tud, aki megpróbál közelíteni ahhoz a magassághoz, melyben nincs már semmi abból a nyomasztó félelemből, mely idelent olyan könnyen éri az embert. Tekintsetek tehát az ég felé és felderül szívetek, lelketeket pedig elárasztja a fény!
2013. 09. 02. Anna Terézia
http://engesztelok.hu/lelkielet/der


Megmaradni a Szentháromság szeretetében



Kedveseim, maradjatok meg a Szentháromság szeretetében. Ez a szeretet tesz képessé arra, hogy minden nehézséget le tudjatok küzdeni. Isten szeretete olyan erőforrás, mely egyedül képes megváltoztatni mindazt, ami helytelen, és jóra tudja fordítani az emberben lévő bűnös hajlamokat, ha azokat átadjátok Neki. Ne halogassátok beismerni gyengeségeiteket! Szabaduljatok meg korlátaitoktól! Engedjétek a Szentléleknek, hogy szabadon átjárja bensőtöket! Akkor felszabadultok minden görcsös letapadástól és egyre jobban át tudjátok adni magatokat az isteni kegyelem működésének.
2013. 09. 03. Anna Terézia
http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-04-08-14-22
Isten gyógyítása


Kedveseim, engedjétek, hogy begyógyítsa sebeiteket a Szentháromság. Ez csak akkor lehetséges, ha minden nehézségeteket, melyek valaha is értek benneteket, tiszta szívből átadjátok a Fölségesnek. Azt is kérjétek, hogy ne csak begyógyítsa fájdalmas sérüléseiteket, hanem ezeket a területeket árassza el kegyelmével. Így helyre állítja bennetek az eredeti jó állapotot. De nemcsak helyreállítja, hanem meg is újítja Szentlelkének működését, hogy úgy tudjon használni titeket, ahogyan azt eltervezte. Ez az isteni működés tegyen alkalmassá titeket a rátok bízott feladatok elvégzésére.
2013. 09. 06. Anna Terézia

http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-04-08-18-30



Teljesen ráhagyatkozni az isteni gondviselésre


Kedveseim, miért késlekedtek átadni magatokat a Szentháromságnak, amikor tapasztaljátok jelenlétét életetekben? Miért nem bíztok még mindig az Ő végtelen szeretetében és irgalmában? Ha valóban ezt tennétek, akkor nem lenne félelem és aggódás szívetekben. Ha őszintén bensőtökbe tekintetek, akkor felismerhetitek magatokban a kételkedés lelkét. Nektek, akiknek minden kegyelem megadatik, nem lenne szabad elhinnetek, amit a gonosz lélek sugall. Határozottan utasítsatok el minden félelmet, aggódást és mindent, ami elbizonytalanít benneteket, mert az nem a Szentháromságtól jön! Bármi érjen is, nektek még a hajatok szála sem görbülhet meg Isten akarata ellenére. Tanuljatok meg végre bízni az isteni gondviselésben és teljesen ráhagyatkozni a hitben!
2013. 09. 09. Anna Terézia
http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-07-09-00-22
A világ csábításai


Kedveseim, ne hagyjátok magatokat félrevezetni, mert nem is sejtitek, milyen veszélyt jelenthet számotokra egy félresiklott elképzelés. Ne feledjétek, a világ csábításai mindig ott leselkednek körülöttetek, és a világ fejedelme csak arra vár, hogy besétáljatok a csapdába. Bármi, amit meggondolatlanul és elhamarkodottan döntötök, megüli lelketeket és gyötörni kezd benneteket. Ezért mindig mindent imádságban vigyetek az Úr elé, és akkor nem fogtok könnyen eltérni az Úr akaratától. Legyetek okosak és éberek! Vigyázzatok, ne engedjetek a hangulatoknak, amelyekkel a világ kísért. Inkább tagadjátok meg magatokat, akkor nem érhet egykönnyen lelkiismeret furdalás.
2013. 09. 10. Anna Terézia
http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-07-09-06-14
A bűn elkövetése után


Kedveseim, ajánljátok fel küzdelmeiteket a Szentháromságnak! Amikor a kísértés idején elbuktok, azonnal forduljatok Istenhez. Ne azt fontolgassátok, hogyan tehettetek ilyet, hanem bűnbánó lélekkel vessétek magatokat az irgalmas Isten karjaiba. Meglátjátok, Ő kiemel benneteket, mert nem engedi, hogy a gonosz lélek karmai közé essetek. Bár megengedi, hogy zuhanó ugrást érezzetek, mint akiket magával ragadott az ellenség. De ne féljetek ilyenkor, mert a Szentháromság megtart benneteket, mert látja bánatotokat. Vigyázzatok, ne vádoljátok magatokat túlzottan, mert az lelketek megkeseredettségét eredményezi! Inkább teljesen gyermeki bizalommal forduljatok a mennyei Atyához, aki oltalmazó szeretetébe fogad benneteket!
2013. 09. 11. Anna Terézia
http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-07-09-12-10


Ne féljetek a különbözőségtől

Kedveseim, a szeretet egysége tartson össze benneteket! A közös szolgálat, mellyel az engesztelés művét képviseletik, tegyen erőssé benneteket! Ne feledjétek, akiknek közös a céljuk, az útjuk sem lehet nagyon más! Amikor hallgattok az Úr hívó hangjára, megértitek, mit kell tennetek, és ez a kegyelem egymáshoz közelebb hoz benneteket. Ne úgy éljetek testvéreitek között, mintha semmi közötök sem lenne egymáshoz! Szeressetek úgy, hogy komoly lépéseket is tesztek egymás felé! Ne féljetek testvéreitek felé megnyílni, amikor a Szentlélek indítását meghalljátok! Legyen egyre bensőségesebb közeledésetek! Legyetek figyelmesek, és előzzétek meg egymást a szeretet gesztusaiban, hogy lássák az emberek, hogy milyen jó nektek, mert keresztények vagytok! Éljetek hát ezzel a nagy kegyelmi lehetőséggel. Ne féljetek a különbözőségtől, mert ez fogja összecsiszolni lelketeket, ha elfogadjátok a másik ember másságát. Dolgozzatok ezen és ne fáradjatok bele a jótettekbe!
2013. 09. 13. Anna Terézia

http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-11-14-37-14





A hegyek le fognak omlani

Kedveseim, emeljétek fel fejeteket és figyeljétek a jeleket, mert minden kegyelem felülről érkezik! Ne keressétek Istent az elkeseredés homályában, ott nem Vele fogtok találkozni. Higgyétek, hogy minden, ami felülről jön, az a ti lelketeket is felemeli és magához vonzza! Soha ne kételkedjetek az odafönt valókkal kapcsolatosan. Inkább kérjétek az erőt, a bátorítást, hogy mindvégig kitartsatok állhatatosan a Szentháromságban. Lehet, hogy érzékszerveitek elől minden rejtve van. Mégis tudnotok kell, hogy nincs elveszve a jövőtök, még akkor sem, ha most teljesen kilátástalannak látszik minden körülöttetek. Bízzatok és bíztassátok egymást, hogy az előttetek tornyosuló hegyek le fognak omlani és minden elenyészik, ami nem Istentől van! Ezért ne aggódjatok a jövőtök miatt sem.

Az egység köteléke
Kedveseim, az egység kötelékében maradjatok, melyet az imádság tart meg! Ha tudtok mélyen, szívből imádkozni testvéreitekért, akkor nem fogtok elszakadni egymástól. Mégis úgy figyeljetek egymásra, hogy aki elgyöngül a hitben, a ti szeretetteljes buzdításaitok által hamar felálljon és megerősödjön. Támogatnotok kell egymást abban a törekvésben is, hogy együtt, egy szívvel-lélekkel akarjátok az engesztelés művét előmozdítani! Ha az erényekben növekedtek, erősödni fogtok a szeretet lelkületében. Így mozdíthatjátok elő a Szentháromság dicsőségét.
2013. 09. 17. Anna Terézia
http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-11-14-45-26




Legyetek körültekintetők!

Kedveseim, készüljetek, mert lelketeket hamarosan nagy támadás éri. Különösen azokét, akik még mindig ingadoznak és kételkednek az Úr irgalmában. Fogjatok össze drága kis engesztelők, és amikor találkoztok, imádkozzatok egymásért, hogy erősen álljatok, amikor az ellenség támadása felerősödik! Most már vigyázzatok arra is, hogy kivel, mit beszélgettek. Imádkozva hallgassátok egymást, ami annyit jelent, hogy azt is adjátok át az Úrnak, amit mond a másik. Minden megoldást bízzatok a Szentháromság személyeire. Égi Édesanyánk és a szentek is várják, hogy segítségül hívjátok őket. Higgyétek, hogy minden az Úr kezében van. Imádkozzatok akkor is, amikor összetalálkoztok egymással. Pár fohászt mondjatok egymás felett és az imádság legyen a nyelvezetetek. Úgy beszéljetek, mint akik imádkoznak.
2013. 09. 19. Anna Terézia

http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-20-07-51-15



Zokszó nélküli kereszthordozás

Kedveseim, úgy hordozzátok keresztjeiteket, hogy ne látszódjon rajtatok a szenvedés terhe. Mert ha ti valóban átadjátok fájdalmaitokat a Szentháromságnak, akkor megkapjátok azt a kegyelmet, hogy szinte zokszó nélkül és észrevétlenül váltok kereszthordozóvá. Jézus sem tett megjegyzést fájdalmai közepette, némán és csendben tűrve viselte a legnagyobb fájdalmakat is. Tehát, ha egyesítitek megpróbáltatásaitokat Jézus szenvedésével, akkor abból a legnagyobb érték származik. Éljetek hát ezzel a nagy lehetőséggel! Gyakoroljátok még jobban a terhek viselését! Boldog a szív, mely kiállja a próbát, mert övé lesz a dicsőség pálmája.
2013. 09. 20. Anna Terézia

http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-20-07-55-03


Ti ne vegyétek át a világ sötét és borús lelkét!
Kedveseim, járuljatok az Úr színe elé minden nap vidám lélekkel, és ne szomorkodjatok! Bár a világban elszaporodtak a borzalmak, de ti ne vegyétek át a világ sötét, borús lelkét! Nektek vonzani kell minden megkeseredett embert és Krisztushoz vezetni. Úgy imádkozzatok, hogy senki mellett ne menjetek el fohász nélkül, mert Isten mindenkinek utána akar nyúlni! Tanuljatok meg úgy közbenjárni másokért, hogy a legfontosabb legyen számotokra mindenkit átadni Jézusnak. A szentek is ezt tették. Mindig az Égiekre hívták fel környezetük figyelmét a legleleményesebb módon. Ti is csatlakozzatok hozzájuk és meglátjátok, lelketek felüdül e szent szolgálatban. Munkálkodjatok hűségesen!
2013. 09. 21. Anna Terézia
http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-20-07-58-55





Engedjétek, hogy Isten szabadon rendelkezzen veletek!

Kedveseim, mindenkor erősödjön meg szívetek a Szentháromságban! Ez azt jelenti, hogy tegyétek le életeteket minden nap lábai elé és engedjétek, hogy szabadon rendelkezzen veletek. A legnagyobb kegyelem részesei vagytok, ha ezt meg tudjátok tenni. Úgy helyezzétek Isten elé magatokat, hogy stabilak maradjatok! Higgyétek, ha átadjátok magatokat, hogy Isten az Ő szándékára használjon titeket, akkor a tőletek telhető legtöbbet teszitek. Ugyanis, ebben az esetben a gondolataitokat, érzelmeiteket, érzéseiteket, sőt minden tevékenységeteket, egész valótokat használja az Úr. Sőt még olyan területeket is használ bennetek, amiket ti semmilyen szinten nem tudtok nyomon követni. Ezért is fontos, hogy minden fontolgatás és méricskélés nélkül adjátok át magatokat a Szentháromságnak.
2013. 09. 22. Anna Terézia

http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-11-20-08-02-27


Hadjárat a Sátán ellen


Kedveseim, úgy álljatok készenlétben, hogy ne vegye észre az ellenség, hogy milyen hadjáratra készültök ellene. Ezt úgy érhetitek el, ha védőfegyverzettel ellátott páncélba öltöztök és az erényekben való növekedést komolyan veszitek. Minden olyan ellenállásotok, amivel a világ csábító dolgait visszautasítjátok, egyben fegyver és védőpalást számotokra. Minél inkább felfelé tekintetek, és belekapaszkodtok a Szentháromság által felkínált kegyelmekbe, annál védettebbek lesztek a gonosz támadásaitól. Bízzatok és küzdjetek, mert az Úr veletek van!
2013.09.23. Anna Terézia
http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-12-02-08-41-41



Ne féljetek a fájdalomtól!
Kedveseim, Krisztus kínszenvedése éljen elevenen szívetekben. Soha ne feledjétek, hogy az Ő mérhetetlen szeretete késztette Őt minden borzalom elviselésére. Tanuljatok meg Tőle tűrni és elviselni mindent, ami megpróbáltatásként ér benneteket. Szemléljétek Őt, mekkora szeretettel van irántatok. Ti is szeressétek Üdvözítőtöket annyira, hogy képesek legyetek érte bármit megtenni, akár az életeteket is feláldozni. Ne féljetek a fájdalomtól, mert azt egészen másként fogjátok megélni. Bizalommal simuljatok az Úr karjaiba és engedjétek, hogy szeressen titeket.
2013. 09. 25. Anna Terézia

http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-12-02-08-54-37






Erősödjetek kereszthordozásotok által!

Kedveseim, járjátok végig keresztutatokat, és ne kérdezzétek, „miért ez a kereszt az én osztályrészem?” Most még nem tudjátok felmérni, milyen hatalmas kegyelemmel jár sajátos utatokon haladni. Fogadjátok el a Szentháromság kezéből, amennyire csak tudjátok, mindennapi áldozataitokat. Soha ne zúgolódjatok, ne beszéljetek küzdelmeitekről, csak lelki vezetőtöknek, illetve annak, aki által segítséget kértek Istentől. Tartsatok ki állhatatosan, és növekedjetek alázatban, amely minden erény gyökere. Bízzatok, mert nem kaptok erőtökön felül megpróbáltatást, még akkor se, ha úgy érzitek, hogy már nem bírjátok hordozni. Isten adja az erőt az elviseléshez és adja a szabadulást a kellő időben. Erősödjetek kereszthordozásotok által!
2013. 09. 27. Anna Terézia

http://engesztelok.hu/lelkielet/2013-12-02-08-58-03