2015. október 26., hétfő

Újabb torta, amit nem sütöttek meg és újabb elmarasztaló ítélet egy keresztény cukrász ellen

gay-cake

Ismét elmarasztaló ítélet született egy keresztény cukrász ellen, aki nem volt hajlandó tortát készíteni egy meleg pár esküvőjére. Jack Phillips fellebbezést nyújtott be Colorado állam legfelsőbb bíróságánál, kitartva véleménye mellett, hogy az állam senkit sem kényszeríthet nézeteivel ellentétes üzenetek közvetítésére.
Colorado állam fellebbviteli bírósága augusztusban hozott ítéletet Jack Phillips, a Masterpiece cukrászda tulajdonosa ellen, amiért megtagadta, hogy homoszexuális témájú tortát készítsen két meleg férfi esküvőjére. A bíróság diszkriminációnak minősítette Jack döntését és úgy döntött, hogy nem hivatkozhat hitére döntésének alátámasztására.
A fellebbviteli bíróság ezzel helybenhagyta Colorado állam polgárjogi bizottságának 2014-es döntését, ami arra utasította a cukrászt, hogy készítsen tortát azonos neműek közötti esküvőkre és kötelezte, hogy alkalmazottai „újra-oktatáson” (mondhatnánk átnevelésen) vegyenek részt, amelynek betartásáról két éven keresztül jelentenie kell a hatóságoknak.
Jack ügyvédje elmondta, azért fordultak a legfelsőbb bírósághoz, hogy a vallásszabadság alapján kivételt tegyenek nem csupán Jack, hanem minden hasonló esetben.
„A lehetőség, hogy összhangban élhessünk és dolgozhassunk saját hitünkkel, az Egyesült Államok egyik alappillére,” nyilatkozta Jeremy Tedesco ügyvéd egy sajtóközleményben.
„Jack egyszerűen élt állampolgári szabadságjogával és visszautasította, hogy művészi képességeit egy olyan üzenet népszerűsítésére használja, amivel nem ért egyet.”
Tedesco reméli, hogy a bíróság a cégtulajdonosok szabadságának védelme mellett fog dönteni, hogy „nemcsak privát életükben, de hivatásukban is szabadon követhessék elveiket és senki se kényszeríthesse őket arra, hogy csak ezeket az elveket megszegve tudjanak megélni”.
Jack Phillips gondjai 2012-ben kezdődtek, amikor visszautasította Charlie Craig és David Mullins megrendelését egy esküvői torta elkészítésére.
„A párbeszéd körülbelül 30 másodpercig tartott. Phillips udvariasan elmagyarázta, hogy szívesen készít bármilyen cukrászterméket a két férfi számára, de nem süthet olyan tortát, ami az azonos neműek közötti kapcsolatot ünnepli, mert az ellenkezik a hitével,” áll a sajtóközleményben.
A cukrász ellen akkor indult jogi eljárás, miután a pár panaszt tett Colorado állam polgárjogi bizottságánál, a torta elkészítésének megtagadásáért. A két férfit jelenleg az ACLU (American Civil Liberties Union) képviseli.
A bizottság diszkrimináció vádjában találta vétkesnek Phillipset, így az őt képviselő Szabadságvédelmi Szövetség fellebbezést nyújtott be Colorado állam fellebbviteli bíróságához.
A szövetség a bíróság tudomására hozta, hogy Diann Rice, a helyi bizottság egyik tagja a „rabszolgatartók és a holokauszt elkövetőinek hozzáállásához hasonlította” a cukrász véleményét.
A szövetség a következő kijelentéseket idézte a tisztviselőtől, amelyek egy 2014. július 25-i meghallgatáson hangzottak el:
„Szeretném megismételni, ami az előző ülésen elhangzott részünkről [Jack Phillipset illetően]. A vallásszabadságot és a vallást számtalanszor használták a diszkrimináció felmentésére a történelem során, legyen az éppen a rabszolgaság vagy a holokauszt.
Több száz olyan helyzetet tudunk felhozni, amelyben a vallásszabadságot a diszkrimináció igazolására használták. Számomra ez a legmegvetendőbb retorika, amit valaki használhat. A vallást használni mások bántására.”
Phillips és ügyvédei kitartanak amellett, hogy a cukrász csupán egy olyan tortát nem akart elkészíteni, ami sérti keresztény hitét és ugyanúgy megtagadná, hogy család- vagy hazaellenes, ateista, rasszista, gyűlöletkeltő vagy profán üzeneteket helyezzen el termékein.
Az eset óta Jack nem vállalja esküvői torták készítését, hogy megakadályozza további bírságok kiszabását.

Forrás: The Blaze

http://idokjelei.hu/2015/10/ujabb-torta-amit-nem-sutottek-meg-es-ujabb-elmarasztalo-itelet-egy-kereszteny-cukrasz-ellen/
Az előző eset:
Oregon állam nyilatkozattételi tilalmat rendelt el a keresztény házaspár számára a meleg esküvő ügyében: nem beszélhetnek a hitükről