2020. január 13., hétfő

Hamispróféta minden rekordot megdöntött


Bergoglio több szentet hozott létre, mint az összes eddigi pápa együtt, amióta V. Szixtusz pápa megalapította a Rítuskongregációt 1588-ban - írja a TrueNumbers.it.

Ez a kongregáció IX. Piuszig (+1878) csupán 64 embert avatott szentté. Majd megkezdődött az infláció: IX. Piusz (52 szent, XIII. Leó (18), XI. Piusz (34), XII. Piusz (33), XXIII. János (10).

A nagy öneladás II. János Pállal (482) kezdődött, aki két tömeges szentté avatást hajtott végre: 1988-ban 117 vietnámi mártírt avatott szentté, valamint a kínai Augustin Zhao Rongot és 119 társát 2000-ben.

XVI. Benedek 44 szentet hozott létre, Ferenc pápa pedig eddig 898-at. 2013-ban tömegesen szentté avatta Otranto 800 mártírját, akiket a törökök öltek meg 1480-ban.

Eddig a pápák 1726 szentet hoztak létre. A 2004-es Martyrologium Romanum 13.539 szentté és boldoggá avatott embert ír le, legtöbbjüket nem a pápák hozták létre.

https://gloria.tv/post/7KCHk77Rsp8sDmAFWYQRjsfqS

Megjelenik XVI. Benedek és Sarah bíboros könyve a papi cölibátusról.

„Én hiszem, hogy a cölibátusnak fontos jelentése van, és elengedhetetlen ahhoz, hogy Isten felé vezető utunk életünk alapja tudjon maradni” – állapítja meg Joseph Ratzinger abban a könyvben, amelyet Robert Sarah bíborossal, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával együtt írt Szívünk mélyéből címmel. A kötet január 15-én jelenik Franciaországban a Fayard kiadó gondozásában.

A Le Figaro francia napilap megelőlegezett néhány gondolatot a könyvből. „Nem hallgathatok” – írja Ratzinger és Sarah, Szent Ágostont idézve azzal a témával kapcsolatban, amely tavaly októberben merült fel az amazóniai szinódus idején, amely záródokumentumában nyitottnak mutatkozott arra a lehetőségre, hogy a hivatások hiányára adott válaszként házas férfiakat pappá szenteljenek.
XVI. Benedek emeritus pápa megmagyarázza, hogy „az Eucharisztia mindennapos bemutatásából, ami magában foglalja Isten folyamatos szolgálatát, spontán módon alakult ki a házassági kötelék lehetetlensége. Mondhatjuk, hogy a szexuális önmegtartóztatás, ami funkcionális volt, átalakult ontológiai önmegtartóztatássá”. Az emeritus pápa hangsúlyozza, hogy „nem lehet egyszerre két hivatást megélni”, a papi és a házassági hivatást, szükség van tehát arra, hogy „elutasítsunk minden kompromisszumot”.
A cölibátus – magyarázza Sarah bíboros – „ha olykor próbatétel is, ugyanakkor szabadulás is”, „öröm”, és „nem az irgalmasság műve” megfosztani ettől a közösségeket és a papokat. Az afrikai bíboros felidézi az amazóniai szinódust, amelyen tárgyalták a házas férfiak felszentelésének lehetőségét. „Nem ajánlhatunk fel másodosztályú papokat”, különösen nem „egy fiatal egyházban, amelynek még nagyobb szüksége van arra, hogy találkozzon az evangélium radikalitásával” – szögezi le Sarah bíboros az amazóniai szinódus kapcsán, amelyről a végső döntés Ferenc pápára vár, aki egy apostoli buzdításban nyilatkozik majd meg.
A bíboros visszautasítja azt az álláspontot is, hogy szó lehet egy „kivételről”: számára ez „hazugság, állandó állapottá válna” és „seb lenne a papi összetartozáson”. Innen ered a felhívás a bíborosokhoz, püspökökhöz és a papokhoz: „Nem szabad engednünk, hogy befolyásoljanak a divatok.”
Fordította: Thullner Zsuzsanna
Magyar Kurír

Az emeritus pápa és az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa, Robert Sarah bíboros a francia Fayard kiadónál január 15-én megjelenő kötetben a papi cölibátus kérdésével foglalkoznak, amely témáról Ferenc pápa már több alkalommal szólt.

A Szívünk mélyéből címet viselő kötet megjelenésének hírét a Le Figaro francia napilap jelentette be január 12-i, vasárnapi számában, néhány bekezdést is idézve a könyvből. Matteo Bruni, a Szentszék Sajtótermének igazgatója január 13-án, hétfőn újságírói kérdésekre válaszolva nyilatkozott.
„A Szentatya álláspontja a cölibátusról ismert. Panamai útjáról visszatérőben a repülőgépen tartott sajtótájékoztatóján Ferenc pápa megállapította: „Eszembe jut Szent VI. Pál pápa egy mondata: „Inkább meghalok, minthogy megváltoztassam a cölibátusra vonatkozó törvényt”. Továbbá a pápa hozzátette: „Személy szerint úgy gondolom, hogy a cölibátus ajándék az Egyház számára. Nem értek egyet azzal, hogy megengedjék a cölibátus választhatóságát. Csak néhány távoli, helyi jellegű megoldás maradna – gondolok itt a csendes-óceáni szigetekre... [...] amikor felmerül a lelkipásztori szükséglet, a pásztornak a hívekre kell gondolnia.”
Azzal kapcsolatban pedig, hogy ez a téma miként illeszkedik be a Pánamazóniáról és a régió evangelizálásáról tartott szinódus általános munkájába, a szinódus záróülésén Ferenc pápa hangsúlyozta: „Nagyon örültem, hogy nem lettünk ezeknek a szelektív csoportoknak az áldozatai, amelyek csak azt akarják látni a szinódusból, hogy milyen döntés született erről vagy arról az Egyházon belüli kérdésről, és tagadják a szinódus lényegét, amely négy szempontból végzett elemzésből állt: pasztorális, kulturális, társadalmi és ökológiai” – nyilatkozta a pápa szavait idézve a szentszéki szóvivő az újságíróknak.
Forrás: Vatikáni Rádió