2019. december 28., szombat

Aprószentek ünnepén az abortuszról.

A betlehemi gyermekgyilkosság a Karácsony sötét epizódja, az emberi felelősségre figyelmeztet. Az alábbi írás már jó ideje terjed közösségi oldalakon, levelezőlistákon.
Egy asszony elment a nőgyógyászhoz:
– Doktor úr, óriási bajban vagyok, nagyon nagy szükségem lenne a segítségére! A gyermekem még nincs egyéves, és megint terhes lettem. Nem akarom, hogy ilyen kis korkülönbséggel szülessen meg a testvére!
– Rendben, mit szeretne tőlem?
– Azt szeretném, hogy szakítsa meg a terhességemet! Nagyon számítok Önre!
Az orvos gondolkodóba esett, majd így szólt:
– Azt hiszem, van egy jobb megoldás, ami az Ön számára is kevésbé veszélyes.
A nő elmosolyodott, gondolván, a doki megértette, mit szeretne. Az orvos folytatta:
– Nézze, hogy ne kelljen egyszerre két kisbabára vigyáznia, öljük meg ezt, amelyik az ölében ül most. Így tudna egy kicsit pihenni, mielőtt a másik megszületik. Ha meg akarjuk ölni az egyiket, mindegy, hogy melyik az, nem igaz? Az Ön testére semmi veszélyt nem jelentene, ha az ölében lévő babát választaná!
A nő elszörnyedt.
– Na de, doktor úr! Milyen szörnyű dolog! Megölni egy gyereket, az bűn!
– Szerintem is – mondta az orvos –, de nekem úgy tűnt, ez magának nem probléma, és azt gondoltam, akkor ez a legjobb megoldás – az orvos elmosolyodott, érezte, hogy érthető volt az álláspontja.
Vajon az asszony megértette-e, hogy nincs különbség a két lehetőség között?
December 28-án Aprószentek ünnepét tartja a Katolikus Egyház. Ezen a napon emlékezünk azokra a két évnél fiatalabb fiúgyermekekre, akiket Heródes hatalomféltése miatt a katonák kivégeztek Betlehemben (Mt 2,16–18.). Heródes remélte, hogy közöttük lesz az a gyermek is, aki a megjövendölt Messiás, vagyis veszélyt jelenthet az ő uralkodására. Jézust ekkor már Egyiptom felé menekítették a szülei. Az Aprószentek az első kereszténynek tekinthető vértanúk, és jelképei minden ártatlanul, védtelenül kivégzett gyermeknek, az abortusz áldozatául esett magzatoknak is. Így lett Aprószentek ünnepe a magzati élet védelmének, a megszületés jogának az emléknapja is.