Az Independent szerint Ferenc pápa figyelmeztetést fogalmazott meg  Donald Trump személyével kapcsolatban amikor a Die Zeit-nak adott interjújában arról értekezett, hogy szerinte a a populizmus sátánian gonosz dolog.


Az amerikai Trump párti sajtó ezzel egy időben arra szólította fel a pápát, hogy ne politizáljon, hanem maradjon inkább a hit kérdéseinél. Az amerikai sajtó pedig a katolikus egyházat nem kímélve ír a Vatikán botrányos ügyeiről.



Ferenc pápa arra figyelmeztetett a Die Zeit, német újságnak adott interjújában, hogy nő a veszélye populizmus térnyerésének a nyugati demokráciákban.



A pápa a német lap számára nyilatkozva azt mondta, hogy:



A populizmus az egy olyan sátáni dolog, ami mindig rosszul végződik, ahogy azt a múlt század már megmutatta.”



Arról is beszélt a pápa, hogy ő elutasít minden fajta a pápaságot övező kultuszt, mert ő is csak egy olyan átlagos hívő, mint bárki más.

Én nem úgy látom magam, mintha bármilyen különleges valaki is lennék. Bűnös vagyok és esendő.

– mondta Ferenc pápa.



A Die Zeit-nak adott interjúban – ami egyben a német sajtónak adott első nagy interjú is volt – Ferenc pápát arról is megkérdezték, hogy személy szerint ő megtapasztalt-e olyan pillanatokat, amikor kételkedett Isten létezésében. Erre a pápa úgy válaszolt, hogy: Én is ismerem az üresség pillanatait.”



Trump és Ferenc pápa eltérően ítélik meg az illegális migrációt



A Townhall című amerikai lap például azzal kapcsolatban közölt cikket, hogy bizonyítottnak látszik Trump igazat állított, amikor azt mondta, hogy Svédország hibát követett el a migránsok beengedésével, mert ezzel lerombolta a közbiztonságot. Az amerikai médium ironikusan megjegyzi, hogy lehet, hogy nem kellene a pápának annyira üdvözölnie a svéd migrációs modellt.



A lap szerint Ferenc pápa akkor válhatna a katolikus egyház nagy vezetőjévé, ha úgy döntene, hogy a politika helyett inkább a hit dolgaira összpontosít. Ehelyett azonban a pápa jelenleg idejének nagy részét azzal tölti, hogy olyan témákat vitat meg a nagy nyilvánosság előtt, amelyekben sajnos tudatlan.



A pápa kifejezetten dicséri, hogy Svédország milyen barátságos módon integrálja a külföldieket, idézi fel az amerikai lap, amit a The National Catholic Reporter írt erről a múlt hónapban.



Az akkori interjúban Ferenc pápa azt hangsúlyozta:

Azok, akik most menekültként érkeznek Európába azok a háború és éhínség miatt menekülnek. Mi valamilyen módon felelősek vagyunk azért, mert kihasználják az ő földjeiket, és ugyanakkor viszont elmulasztjuk az elvégzését minden olyan beruházásnak, aminek a hasznából az ott élők részesülnének.”

A Townhall szerint azonban – szemben a pápa nyilatkozatával – a katolikus tanítás nem azt jelenti, hogy bárki, aki Európába érkezik annak joga lenne arra, hogy Európában automatikusan letelepedhessen. A lap úgy véli, hogy a pápa a migráció melletti érvelése súlyosan hiányos és téves történelmi ismeretekről árulkodik.



A muszlimok helyzete a Közel-Keleten nem olyan, mint az eszkimóké Alaszkában – hangsúlyozza ezzel kapcsolatban az újság, hozzátéve, hogy a pápának a hit kérdéseire kellene figyelnie inkább és abba kéne hagynia a politikáról való értekezést; a bevándorlással kapcsolatos politikai döntéseket pedig inkább rá kellene hagynia az egyes országokra.



Az amerikai sajtó nem kíméli a Vatikánt



A USA Today például arról számol be, hogy olyan rettenetes hírek kerültek nyilvánosságra, arról, hogy Olaszország számos parókiája érintett a papok és prostituáltak közös orgiákon való részvételében valamint pornó videók készítésében. Ez a hír még a Vatikánt is megremegtetheti, mert a feltárt kilengések teljesen ellentétesek a Ferenc pápa által a papsággal szemben –  a nyilvánosság előtt –  támasztott magas igényekkel.



Az amerikai lap szerint Nápoly városában, például egy pap nemrégiben azért került felfüggesztésre szolgálata alól, mert a Santa Maria degli Angeli plébániáján több tanú állítása szerint is homoszexuális orgiákat tartott plébánosként, úgy, hogy internetes oldalakon toborozta a partikra a partnereket, akiknek fizetett a szexért.



A Religion news pedig szintén a katolikus papság soraiban elharapódzott szexuális kilengésekről írva többek között arról számol be, hogy az észak olaszországi város, Padova egyik 48 éves papja, Andrea Contin tiszteletes, most számos egyházi és polgári bírósági eljárással kell, hogy szembe nézzen. Az ellene szóló vádak szerint legalább 30 személlyel szerelmi kapcsolatot tartott fenn, akik közül többet még arra is rávett, hogy együtt látogassanak rendszeresen el egy francia swinger klubba.



Hogy mennyire nem kíméli az amerikai sajtó a katolikus egyházat azt jól mutatja egy korábbi cikk, amelynek megszületése nyilván nem független attól, hogy az Egyesült Államok lakosságának csak kisebbségi része tartozik Róma fennhatósága alá. A Vanity fair a Vatikán titkos életéről írt cikkében arról írt, hogy a pápai államban jelentős számú az olyan meleg főpapok száma, akik nagy hatalmat birtokolnak. A lap szerint bár ezek a személyek lehet, hogy nem alkotnak egy közösséget, azonban nyilvánvalóan tisztában vannak egymás létezésével. Ennek következtében egyfajta titokzatos alvilági élet bontakozott ki a Vatikánban, ahol a homoszexualitás hivatalosan elítélt dolognak számít - írja a 888.hu.
http://utcaemberek.blogspot.hu/2017/03/oriasi-botrany-ferenc-papa-es-trump.html