Semmi sem történik a világban, ami ne lenne kapcsolatban a mi Urunkkal; vagy érte történik vagy ellene, vele vagy nélküle. A mi Urunk a kulcs minden probléma megoldásához. Nincs itt lent a földön senki, aki közömbös lenne Urunk iránt. Az emberek hiábavalóan próbálnak Urunkra való hivatkozás nélkül dolgozni, ez lehetetlen, mert Urunk mindenütt jelen van. Ő teremtett mindent, ezért minden az Ő kezében van. Minden Hozzá tartozik, semmi sincs rajta kívül. Az emberek megpróbálnak kitérni előle, de nem tudnak, mert minden az Ő tulajdona.”

Ezekkel az 1970-es évek végén tartott szemináriumi konferenciáiból vett szavakkal (amelyeket a Jézus misztériuma című kötetben gyűjtött össze) Marcel Lefebvre érsek egyszerű és megbízható szempontot adott a katolikusoknak az Egyház és a világ előtt álló problémák értékelésére. Valóban láthatjuk, hogy az Egyház és a világ mai legnagyobb problémái abból erednek, hogy ezen igazságok őrzői elvetették őket, és egy olyan középkori világ maradványaiként kezelték őket, amely már nem releváns a mi világunk számára.

Nem kell teológusnak lennünk ahhoz, hogy megértsük annak a ténynek a hatalmas gyakorlati jelentőségét, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus Isten:

Urunk Jézus Krisztus misztériumáról elmélkedni, és azt elmélkedéseink tárgyává tenni kissé elvontnak és elméletinek tűnhet. Pedig közelebbről megvizsgálva ez teljesen helyénvaló és gyakorlatias. . . Mert ami veszélyben van abban a világban, amelyben élünk, az a mi Urunk Jézus Krisztus istenségébe vetett hit. Ha a mi Urunk Isten, akkor következésképpen Ő minden dolgok, az elemek, az egyének, a családok és a társadalom Ura is. Ő a Teremtője és a célja mindennek.”

Ha Jézus nem Isten, akkor természetesen a katolikus hit képtelenség és követésre méltatlan. De ha Ő Isten, akkor ennek a ténynek minden más kiindulópontjává és állandó vezérfonalává kell válnia. Ha Ő Isten, akkor “következésképpen Ő minden dolgok, az elemek, az egyének, a családok és a társadalom Ura”.

Az Egyház, mint a Krisztus által rábízott igazságok őrzője, mindig is megértette azt a küldetést, amelyet Urunk adott neki, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a Rómát megszálló modernisták soha nem hallottak erről a küldetésről:

Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek!” (Mt 28,19-20).

A koncepció egyszerű: Isten azt akarja, hogy az Egyház terjessze azokat az igazságokat, amelyekre minden embernek szüksége van a lelke megmentéséhez; ezért az Egyház felelőssége, hogy megtanítsa a lelkeket arra, hogy “tartsanak meg mindent, amit” Krisztus parancsolt. Az Egyház legnagyobb szentjei közül számosan annak szentelték életüket, hogy ezeket az igazságokat eljuttassák olyan emberekhez, akik kezdetben nem voltak hajlandóak befogadni azokat. Mások az életüket adták azért, hogy megvédjék ezeket az igazságokat. Mindannyian ezek szerint éltek.

A józan ész és a történelmi tények alapján az Egyház küldetésének, a Krisztus által rábízott igazságok hűséges továbbadásának lényeges eleme a hittel szemben álló tévedések elleni küzdelem. Mivel Jézus Krisztus az Igazság, az Ő Egyháza nem békélhet meg az igazsággal szemben álló tévedésekkel. Azonban, ahogy Lefebvre érsek jól tudta, a II. vatikáni zsinat megpróbálta meggyőzni a világot arról, hogy az Egyház megbékélt a katolikus igazsággal szemben álló tévedésekkel:

[A] vallásszabadság miatt, amelyet a II. vatikáni zsinat szövegei megerősítettek, és amely teljes mértékben ellentétes Urunk Jézus Krisztus társadalmi uralmával, mert minden vallást egyenrangúvá tesz, és a tévedésnek ugyanazokat a jogokat biztosítja, mint az igazságnak, Urunkat többé nem tekintik az egyetlen Igazságnak és az Igazság forrásának”.

A progresszívek ragaszkodtak ahhoz, hogy az Egyház nem lehet többé intoleráns a tévedéssel szemben, mert egy ilyen álláspont összeegyeztethetetlen mind az “emberi méltósággal“, mind pedig az összes keresztény egyesítésére irányuló ökumenikus törekvésekkel. P. Dominique Bourmaud a II. vatikáni zsinat e kérdéssel kapcsolatos harcáról írt a Száz év modernizmus című művében:

A Dignitatis Humanae nyilatkozatban tárgyalt vallásszabadság már a zsinat megnyitása előtt is heves viták tárgya volt. Ottaviani bíboros, a hit buldogja, védelmébe vette a katolikus vallás szabadságát, amely bizonyos körülmények között a tévedés tolerálásához vezethet. Bea bíboros ezzel szemben a vallások szabadságáról beszélt, és elvben minden hitnek szabadságot biztosított, a nyilvánosság előtt és a magánéletben gyakorolt szabadságot egyaránt. Egy ilyen elmélet a tévedésnek és a bűnnek biztosított jog megadásával egyenlő, P. John Courtney Murray amerikai álma szerint, amelyet a Szent Offícium már annak zsinaton aratott győzelme előtt elítélt.”

Amint Fr. Bourmaud megfigyelte, a későbbi II. János Pál a katolikusellenes tévedésnek való jogok megadása mellett harcolt:

Egy ilyen “jog” abszurd jellege Wojtyla érsek felszólalásában szembetűnő: “El kell fogadni a tévedés veszélyét. Nem lehet az igazságot elfogadni a tévedés bizonyos tapasztalata nélkül. Ezért szükséges beszélni a tévedés keresésének és magának a tévedésnek jogáról. Az igazság meghódításának szabadságára szólítok fel.”

Megdöbbentő, hogy az olyan progresszívek, mint a leendő II. János Pál, képesek voltak nyíltan ilyen nevetséges kijelentéseket tenni a zsinaton. És mégis megtették, és most a világ (tévesen) azt hiszi, hogy az Egyház elfogadja “a tévedés veszélyét”. Sőt, ennél még rosszabb, mert mivel II. János Pál úgy vélte, hogy a lelkeknek “a tévedés bizonyos tapasztalatát” kell átélniük, katolikusok milliói szereztek “bizonyos tapasztalatot” a hitük elvesztéséről; Isten tudja, hogy a hamis pásztorok mennyi juhának van most “bizonyos tapasztalata” a pokolról.

Egyszerűen felsorolva azokat a tévedéseket, amelyek a II. vatikáni zsinat óta elszaporodtak az Egyházban, nagy károkat állapíthatunk meg, amelyek a tévedésnek való “jogok megadásából” eredtek:

– Sok katolikus most már hisz azokban a tévedésekben, amelyeket a II. vatikáni zsinat előtti pápák erőteljesen elleneztek.

– Ennek megfelelően sok katolikus hiszi, hogy az igazság megváltozhat, és ellentmondhat annak, ami egykor volt.

– Sokan mások arra a következtetésre jutottak, hogy egy olyan intézmény, amely ilyen ostobaságokat tanít, nem lehet igazmondó, és ezért elhagyták az Egyházat.

– Ez az ellentmondásos állapot az egész világon súlyosan rontotta az Egyház erkölcsi tekintélyét és azt a képességét, hogy betöltse Istentől kapott küldetését.

– És most olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben az Egyház nyilvánvalóan támogatja a Nagy Újrakezdés (Great Reset) katolikusellenes tévedéseit.

A valóságban az igazi Egyház soha nem taníthatja ezeket a tévedéseket, de az olyan embereknek köszönhetően, mint II. János Pál, a világ legtöbb embere ma már másként gondolja ezt.

Ilyen súlyos helyzetben érdemes felidézni Lefebvre érsek egészséges intoleranciáját a tévedésekkel szemben:

Ne tévedjetek. Teljesen téves az a gondolat, hogy ha valaki másként gondolkodik, mint én, ha más hitet követ, mint én, az szabadon megteheti. Nem, nem szabad, és meg kell mondanunk neki, bármennyire sajnáljuk is, hogy téved, hogy nincs az igazság birtokában. Egy napon megítéltetsz majd a gondolataid, a viselkedésed és a hozzáállásod alapján: jobb, ha megtérsz. És ez nemcsak az eszmékre, hanem az erkölcsre, mindenre érvényes.

Ferenc és munkatársai feltehetően gyűlöletesnek és rombolónak bélyegeznék ezt a hozzáállást, de az érsek intoleranciája a tévedésekkel szemben az Isten és a lelkek iránti nagy szeretetének logikus következménye volt. Ahogy Lefebvre érsek látta, el kell tűrnünk a tévedést, amit nem lehetséges megváltoztatnunk, de mindig mindent meg kell tennünk a hamisítatlan igazság terjesztéséért, amely tiszteli Istent és megmenti a lelkeket:

Igen, úgy tűnik, hogy intoleránsak vagyunk! Tisztázzuk: toleráljuk a tévedést, amelyet nem lehet visszaszorítani, de az igazság nem tűrheti a tévedést. Természeténél fogva az igazság elűzi a tévedést, ahogy a fény eloszlatja a sötétséget. Nem tehetünk róla. Az igazság nem tűri a tévedést, a jó nem tűri a bűnt. Ez a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy az ember nem tűri el azt, amit lehetetlen megváltoztatni, vagy ami nem alakítható át. De törekednünk kell arra, hogy véget vessünk a sötétségnek, és felszámoljuk a bűnt és a tévedést. Ez pedig úgy történik, hogy az embereket Isten kegyelméből megtérítjük.”

A progresszívek hazugságai ellenére az a felfogás, hogy “a tévedésnek nincsenek jogai”, soha nem azt jelentette, hogy a Katolikus Egyház (az egyes katolikusoktól eltérően) azt tanította volna, hogy “a tévedésben lévő embereknek” nincsenek jogaik – legfeljebb ahhoz a gyakorlati lépéshez vezetett, hogy megtiltották a katolikusellenes tévedések nyilvános megvallását a katolikus társadalmakban. Ez egyszerűen logikus folytatása annak a gondolatnak, hogy mindent meg kell tennünk a hit üdvözítő igazságainak terjesztéséért, amelyek nélkül a lelkek kárhozatra jutnak. Azok, akik végül elkárhoznak, kevés hálát fognak érezni azok iránt, akik arra bátorították őket, hogy kitartsanak katolikusellenes tévedéseikben.

Ezenkívül az, hogy az egyének és a társadalmak nem ismernek el egy bizonyos igazságot, nem teszi ezt az igazságot kevésbé igazzá vagy fontossá. Azok, akik “fel akarják szabadítani magukat” az igazságtól és annak következményeitől, olyan következményekkel fognak szembenézni, amelyek a kérdéses igazság fontosságával arányosan egyre súlyosabbak lesznek; és nincs fontosabb igazság, mint az, amely Urunkkal és azzal kapcsolatos, amit Ő vár tőlünk:

A szabadságnak ez az eszméje – amely valójában kicsapongás és nem igazi szabadság -, amelyet minden ideológiának meg kell adni, lassú önpusztításhoz és az igazság megrontásához vezet. És ez az igazság valójában a mi Urunk Jézus Krisztus. Akár elismeri valaki, akár nem. Ha valaki nem hajlandó elismerni, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus a mi Igazságunk, akkor már ebből a tényből önmagából fakad az, hogy nincs többé törvény és nincs többé erkölcs. Mindez lassanként nyilvánul meg. Természetesen ehhez idő kell. A keresztény civilizáció nem pusztulhat el néhány év alatt. De ha egyszer a szabadság elve érvényesül, akkor lassan, de biztosan halad előre a romlás”.

Lefebvre érsek prognózisa ellen néhány évtizeddel ezelőtt még lehetett volna érvelni, de ma már fájdalmasan nyilvánvaló, hogy igaza volt. Ezt az összeomlást látjuk ma, mind az egyházon belül, mind a társadalomban.

Talán a legrosszabb az egészben, hogy most már nyilvánvaló, hogy gyorsan közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor a tévedés olyan nagy befolyást fog gyakorolni a társadalomra, hogy az igazságot nem fogják tolerálni. Nem ezt látjuk-e az Egyházban, amikor Ferenc szidalmazza a merev katolikusokat?

Még Ferenc szinódusának előkészítő dokumentuma is kifejezetten elutasítja azokat a katolikusokat, akik a “vallási szigort” és az “erkölcsi előírásokat” hirdetik. Tragikus módon a szinódus szellemiségét ismerte fel Lefebvre érsek is a protestánsokban, bár annak támogatói még kevésbé tisztelik a tényleges katolikusokat:

A protestánsok számára a szabadság az első: mindenki azt tesz és gondol, amit akar. Miután harcoltak a katolikusok ellen, és megpróbálták elnyomni a katolicizmust, nagyon jól tudják, hogy a katolikusok azt vallják, hogy az igazság birtokában vannak. Jézus Krisztus az Igazság, akit a Katolikus Egyházban bírunk. Nincs más. Ezt a protestánsok nem bírják elviselni, mert nagyon jól tudják, hogy a katolikusok valóban ezt hiszik. . . [Félnek, mert tudják, hogy mi intoleránsak vagyunk. ‘Ti intoleránsak vagytok’, vádolnak bennünket.”

Ez a Ferenc és munkatársai által most támogatott gondolati szabadság természetesen katolikusellenes és ezért Istennek ellenszenves, tehát kinek jó ez? Puszta véletlen, hogy Ferenc szinódusa a szinodalitásról sértés Istennel szemben, de tetszik a Sátánnak és a globalistáknak?

Amíg még van időnk, vissza kell követelnünk az igazsághoz való katolikus hűséget, amely kizárja a tévedés elfogadását. Nem elég könyörögni a római “katolikus” modernistáknak, hogy az igazságnak csak egy kicsivel több jogot adjanak, vagy hogy Isten Egyháza csak egy kicsivel nagyobb hangsúlyt kapjon, mint a hamis vallások. Nem, ahogy Lefebvre érsek írta, ragaszkodnunk kell Krisztus Király uralmához a saját életünkben, az Egyházban és, amennyire lehetséges, az egész társadalomban:

Az egyetlen orvosság az, ha elgondolkodunk, elmélkedünk, és meggyőződünk Urunk Jézus Krisztus társadalmi uralmának szükségességéről, az Ő uralmáról, nemcsak a személyek életében, hanem a társadaloméban is. Legyetek biztosak abban, hogy ha azt mondjátok magatoknak, hogy a törvény és az erkölcs szerint akartok élni, amit Urunk tanított nekünk, és az Ő kegyelme, szeretete és szentségei által, de kint a világban el kell fogadnotok az erkölcs és a szabad gondolkodás szabadságát, akkor előbb-utóbb megfertőződtök. Pusztán az a tény, hogy elismerjük, hogy emberi jog, hogy azt gondolhatunk, amit akarunk, ahogyan azt a vallásszabadságról szóló nyilatkozat teszi, a missziós szellem feladásához vezet.

Végső soron Isten igazsága győzedelmeskedni fog a ma tapasztalható tévedések felett, de komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy lehet, hogy nem fog közbelépni, hogy megkíméljen minket annak pokoli következményeitől, ha nem utasítjuk el az Ő uralmával szemben álló tévedéseket. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük Lefebvre érsek intoleranciáját a tévedésekkel szemben, mielőtt nem lesz tolerancia az igazsággal szemben, vagy azokkal szemben, akik szeretik azt. A Boldogságos Szűz Mária, minden eretnekség elpusztítója, segítsen minket ellenállni mindazoknak, akik megpróbálják megtámadni megváltoztathatatlan katolikus hitünket!

Mária Szeplőtelen Szíve, imádkozz értünk! Sancte Michael Archangele, defende nos in praelio!

The Remnant Newspaper

https://invocabo.wordpress.com/2022/05/03/ujra-felfedezni-lefebvre-ersek-tevedessel-szembeni-intoleranciajat-mielott-megszunik-az-igazsaggal-szembeni-tolerancia/