2019. október 6., vasárnap

Vatikán botrány: A vádlott beszél


Az olasz IlMessaggero.it úgy írta le a Vatikán új pénzügyi botrányát, mint egy "hatalmi összecsapást" a vatikáni bank és az államtitkárság között.

Evidens, hogy az IlMessaggero.it az államtitkárságtól szerzi az információt.

Az egész ügy akkor kezdődött, amikor Edgar Peña Parra államtitkár-helyettes 150 millió eurót kért a vatikáni banktól, hogy a Vatikán luxus ingatlanját ki tudják fizetni Londonban.

Gian Franco Mammì, a vatikáni bank vezetője ezt elutasította. Szerinte az államtitkárságnak nincs dolga ingatlanokkal üzletelni. Szerinte ez közvetlen a Péterfillérrel, azaz egy jelentős bevételforrással való visszaélés.

Ezért Mammì tájékoztatta Ferenc pápát, akivel jó kapcsolata van, és engedélyt kapott, hogy panaszt tegyen a vatikáni rendőrségnél. Valószínűleg Ferenc pápa ekkor még nem értette az egész ügyet.

Azonban az IlMessaggero.it szerint a következő a háttértörténet: Mammì azért haragszik az államtitkárságra, mert a hatalmas örökség majdnem 80%-a nem az ő bankjánál van, hanem a Credit Suisse banknál.

https://gloria.tv/article/21L8ngCcEtiSDomKz4gTBhrHW

Már a hamispróféta pártja is támadja a "reformjait"


"Ez a ronda történet megerősíti azt, hogy Ferenc pápa reformjai kudarcot vallottak, főleg a pénzügyi reformok".

A névtelen Ferenc pápa bíboros szavait a Corriere.it idézte. Az általában katolikus ellenes Corriere.it igyekszik nem kritizálni Ferenc pápát.

A bíboros hozzátette: "Hogyan mondjuk el a hívőknek azt, hogy Ferenc pápa Vatikánjának luxus épülete van a Sloane Square-ben, London legdrágább kerületében, ahol kétszáz millió eurót fektettek be meggondolatlan módon?"

A Corriere.it szerint Ferenc pápa "lazán kezeli a pénzt minden tekintetben", nem törődik a pénzügyi reformmal.

"Rossz irányításról, rossz irányító személyekről, bejelentett, de nem elvégzett reformokról, pénz pazarlásról és a Casa Santa Marta automatikus referencia buborékáról" ír a lap.

Az intézmény feladata az lett volna, hogy kitisztítja a Vatikán pénzügyeit, ám az intézmény "már évek óta le van fejezve" - írja a Corriere.it. Továbbá Pell bíborost soha sem cserélték le, a Vatikán könyvvizsgáló generálisa, Libero Milone, ki lett rúgva, mert feltűntek neki a hatalmas és gyanús tranzakciók.

https://gloria.tv/article/wAPCVM3k9R6q3pwHjF9jPEJpo

Előjel? A mennyezet egy darabja leesett hamispróféta miséje közben


A Szent Péter Bazilika mennyezetének darabjai hullottak a földre október 4-én a püspökök felszentelése alatt, amelyet Ferenc pápa tartott.

Senki sem sérült meg, de a bazilika jobb kereszthajóját kiürítették biztonsági óvintézkedésként.

Nincs szükség javítási munkára. Viszont ez akkor történt, amikor Ferenc pápa bent volt a bazilikában, a pápák pedig ritkán szoktak itt tartani hasonló eseményeket. A felszentelt püspökök között volt a tömeges bevándorlást támogató Michael Czerny is.

https://gloria.tv/article/jjArgDoBDUje2EgteXFhKUAfK

Az első házas őslakos "pap" az Olaszországban létrejött pogányságot szolgálja


A Reuters azt akarja, hogy a 48 éves Shainkiam Yampik Wananch, aki egy házas, tíz gyermekes achuar őslakos, legyen az első "házas pap" Ferenc pápa egyházában.

A Reuters cikke a ReligionDigital.org lapon jelent meg. Wananch a perui, repülőtérrel rendelkező Yurimaguas turistaváros vikáriátus diakónusa.

Wijint névre hallgató falujában vasárnapi szertartást tart, amit hajnalban kezd az "őslakos növények megtisztításával" és egy három fatuskóból álló pogány tűz meggyújtásával.

"Bűncsánati rítushoz" a résztvevők a szájukba veszik a vizet, majd a fejükre öntik. Az előre megszentelt szentostyákat a jelenlévők veszik fel.

Az őslakosok ártatlanok, mivel ezt az egészet az olasz Luigi Bolla (+2013) szalézi atya találta fel.

Yurimaguas vikáriátusát a spanyol születésű Jesús María Aristín atya vezeti, akit nemrég importáltak Olaszországból. Ellenzi a cölibátust és részt fog venni az amazonasi szinóduson.

Ferenc pápa 2018-as perui utazása során Aristín öt házas diakónusnak mutatta be, köztük volt Wananch. Ferenc pápa arra bátorította őket, hogy támadják a cölibátust: "Merész (=eretneki) ötletek kellenek a szinódusra!".

A Lauritas apácák, akik Wijintben vezetnek egy iskolát, szintén támogatják a cölibátus eltörlését. A Reuters Maruja Escalante apácát idézi, aki úgy gondolja, hogy "fontos egy nő számára, hogy papnő lehessen és minden vele járó munkát elvállalhasson".

https://gloria.tv/article/XnRCESZdFwTh2189Lef61QLJ6