2019. október 6., vasárnap

Az első házas őslakos "pap" az Olaszországban létrejött pogányságot szolgálja


A Reuters azt akarja, hogy a 48 éves Shainkiam Yampik Wananch, aki egy házas, tíz gyermekes achuar őslakos, legyen az első "házas pap" Ferenc pápa egyházában.

A Reuters cikke a ReligionDigital.org lapon jelent meg. Wananch a perui, repülőtérrel rendelkező Yurimaguas turistaváros vikáriátus diakónusa.

Wijint névre hallgató falujában vasárnapi szertartást tart, amit hajnalban kezd az "őslakos növények megtisztításával" és egy három fatuskóból álló pogány tűz meggyújtásával.

"Bűncsánati rítushoz" a résztvevők a szájukba veszik a vizet, majd a fejükre öntik. Az előre megszentelt szentostyákat a jelenlévők veszik fel.

Az őslakosok ártatlanok, mivel ezt az egészet az olasz Luigi Bolla (+2013) szalézi atya találta fel.

Yurimaguas vikáriátusát a spanyol születésű Jesús María Aristín atya vezeti, akit nemrég importáltak Olaszországból. Ellenzi a cölibátust és részt fog venni az amazonasi szinóduson.

Ferenc pápa 2018-as perui utazása során Aristín öt házas diakónusnak mutatta be, köztük volt Wananch. Ferenc pápa arra bátorította őket, hogy támadják a cölibátust: "Merész (=eretneki) ötletek kellenek a szinódusra!".

A Lauritas apácák, akik Wijintben vezetnek egy iskolát, szintén támogatják a cölibátus eltörlését. A Reuters Maruja Escalante apácát idézi, aki úgy gondolja, hogy "fontos egy nő számára, hogy papnő lehessen és minden vele járó munkát elvállalhasson".

https://gloria.tv/article/XnRCESZdFwTh2189Lef61QLJ6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése