A spanyol La Vanguardia című lap interjút közölt Ferenc pápával. A katolikus egyházfő kinyilatkoztatásában megint cionista ülepeket nyalt fényesre: a holokauszt-tagadást “őrültségnek” minősítette, ezen kívül pedig közölte azt is, hogy “minden keresztény lelke mélyén ott lakozik egy zsidó”.


“Úgy hiszem, hogy a vallásközi dialógus során meg kell vizsgálni a kereszténység zsidó gyökereit, és a judaizmusból sarjadzó kereszténységet. Megértem, hogy mindez kihívás, és kemény dió, de igenis lehetséges testvérként élni egymás mellett” – nyilatkozta továbbá a pápa. A szentatya azt is elárulta, hogy “naponta elimádkozza Dávid zsoltárait”. “Az imám zsidó, majd magamhoz veszem az Úrvacsorát, ami keresztény” – engedett bepillantást lelkének különös mélységeibe a jelenlegi katolikus egyházfő. Mondhatnánk persze, Ferenc pápa csupán II. János Pál nyomdokain halad tovább. A nemrég szentté avatott lengyel származású katolikus egyházfő 1986-ban ellátogatott a római zsinagógába, és ebből az alkalomból a zsidókat a keresztények “idősebb testvéreinek” nevezte. Az egykor hatalmas, történelemformáló és kultúrateremtő katolicizmus sodródása a judaizmus irányába megállíthatatlannak látszik.
A pápa megragadta az alkalmat, hogy a holokauszt-vallás előtt is hódoljon. Mint mondta, a holokauszt tagadása “őrültség”. Ugyanakkor nyilatkozatában védelmébe vette XII. Pius pápát, aki a zsidók támadásainak kereszttüzében áll, mivel állításuk szerint nem tett meg minden tőle telhetőt az úgynevezett holokauszt megakadályozása érdekében. A pápa az interjúban elárulta, hogy rövidesen dönteni fog arról, elindítsák-e XII. Pius szentté avatási eljárását.
Lassan olybá tűnik, mintha a katolicizmus megítélésének legfőbb szempontja lenne, milyen mértékben vette ki részét az egyház az “üldözött zsidók mentésében”. A szentatya szerint azonban Rómában és más olasz városokban, sőt a pápa nyári rezidenciáján, Castel Gandolfóban igenis bújtatott zsidókat a katolikus egyház. Ugyanakkor Ferenc pápa közölte azt is, hogy azt ugyan nem állítja, hogy XII. Pius nem követett el hibákat, de mint mondta, „szerepét az akkori időszak összefüggéseiben kell nézni”. Ferenc pápa felhívta a figyelmet a szövetséges hatalmak tehetetlenségére is az ún. holokauszt ügyében. “Tudja Ön – tette fel a kérdést a pápa a riporternek -, hogy a szövetségesek pontosan ismerték a nácik által a zsidók deportálására használt vasúti hálózatot? Voltak fényképeik is arról. De nem bombázták a vasútvonalakat. Vajon miért nem? Nagyon jó lenne, ha egy kicsit többet beszélnénk minderről” – mondta a pápa. Az interjúban Ferenc pápa szólt arról is, hogy nem aggódik különösebben a biztonsága miatt. “Igaz, bármi megtörténhet, de nézzünk szembe a tényekkel: az én koromban már nemigen van az embernek vesztenivalója” – mondta a 77 esztendős pápa arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem kíván golyóbiztos autóban utazni.

A riporter arról is érdeklődött a szentatyánál, mit gondol, hogyan fogják a történelemben megítélni pápai tevékenységét. A válasz a következőképpen hangzott: “Nem gondolkodom ezen. De azt szeretném, ha rám emlékezve azt mondanák, egy rendes fickó volt, megtette, amit tudott, és nem volt rossz. Már ezzel is boldog lennék” - közli a Washington Post.


Hírfigyelő Szolgálat