2017.03.18-19 Gödöllő Premontrei gimnáziumban az európai „Eloldozva”vezetők 20 éves gyakorlati tapasztalatait átadva (Lengyelország, Szlovákia, Írország és Anglia)
5 kulcs, amin végig kell menni, hogy visszavegyük istengyermeki ruhánkat és szabadságunkat.

  1. kulcs a Bűnbánat és Hit
Márk evangélium: Elérkezett hozzátok az Isten országa, térjetek meg és tartsatok bűnbánatot! A Bibliában a metanoia szó fejezi ki ezt, ami egy viselkedésbeli változást mutat. A megtérés jelentése: befogadom Isten megváltó szeretetét Jézus Krisztus által és az életemet átadom Jézusnak, hogy Ő legyen az Ura. A bűn az Isten iránti engedetlenség. A bűnbánat életre vezet, de ami világban van bánat az pedig elsorvaszt és a halálra vezet. A visszaeső bűnök oka a ferences atya szerint kettő dolog: az egyik az igazi bűnbánat hiánya, ami a jó gyónás elengedhetetlen pillére és a másik az, hogy a gyónónak nincs erős elhatározása a megjavulásra.
4 tanács az Istenhez közeledés útjához:
1,, Kerüljük a szélsőségeket! Vagy mindenben ördögöt látunk, vagy azt mondjuk, hogy egyáltalán nincs ördög és nem is kell így megváltoznunk.
2,, Kérjük meg Istent, hogy világosítson meg minket, hogy hogyan lehetünk szabadok. Amikor már megkérdezzük Istent akkor kezdünk megnyílni felé.
3,, A megtérés és a szabadulás mind egy folyamat. Ne akarjunk instant lenni!
4,, Gyengévé ( ne értsd félre!) és alázatossá kell válnunk ahhoz, hogy Isten megdicsőüljön, mint ahogy ezt Szent Pál tanította és élte elénk.

  1. kulcs a Megbocsátás.
Mindannyiunknak ki kell jönni Egyiptomból, a rabszolgaságból, de ezt az ellenségünk a sátán meg akarja akadályozni.
Nincs nagyobb fegyver a megbocsátásnál! Ezt Jézus hozta el és tette meg a keresztfán. A megbocsátás egy döntés és a megtérés után talán a legfontosabb. Azt mondta az atya, ha az ellenünk vétkezőknek meg nem bocsátva mondjuk a Miatyánkot az olyan, mintha saját magunkat kivégeznénk!
Gondoljuk el, hogy a mi szívünkben is hány ember van fogságban, akiket elítéltünk és nem bocsátottunk meg nekik. A meg nem bocsátásunk oka pl. hogy bosszút akarunk állni és azt akarjuk, hogy ő is szenvedje el azt, amit nekünk okozott. Mivel nem bocsátottunk meg neki (k) így mindig előjönnek bennünk és keserűséget okoznak, ami meg is betegíthet minket, sőt!
Az ellenségünk (az ördög) ismeri az emlékeinket és folyamatosan uszít és az érzelmeinken keresztül hat ránk és beteggé is tehet, ha hagyjuk és nem bocsátunk meg. Amíg én nem bocsátok meg, addig egy falat emelek Isten kegyelme elé, de amikor megbocsátok a fal ledől és Isten szeretetének a kegyelmei, mint egy tenger áramolni kezdenek és mindent betöltenek akadály nélkül és megtelik a szívünk örömmel. A megbocsátás az életünk kincse!

Példák, hogy miért nem bocsátunk meg:
A megbocsátás nem olyan, mint a kibékülés!
A megbocsátás Isten és én köztem történik.
Van, amikor nem akarjuk elismerni a felelősségünket.
Van, amikor gyerekkorunkban vagy máskor elvették a tekintélyt tőlünk.
A harag és az érzelmek folyamatos visszatérése.
Meg kell kérdezni, hogy mi okozza ezeket? Időt kell szánni az ok kiderítésére. A megbocsátással azt a darab földet is visszaadom Istennek, ahol ezt megteszem! Döntök, Jézus Krisztus nevében és megbocsátok! A megbocsátás a szabadságunk visszavétele! Amikor sikerül jól megbánni a bűneinket, akkor megtapasztalhatjuk Isten hatalmas és irgalmas szeretetét. Fontos, hogy jól bocsássunk meg feltételek nélkül! Ez nem érzelem, hanem akarat!
5 záras ajtónk van és a zárakat csak a Szentlélek segítségével, de a mi akaratunkkal lehet egyenként kinyitni.

  1. kulcs az ellene mondás
Az ellene mondás valamivel való leszámolás. A szabadulás és a megtérés is egy folyamat. „Ami nem öl meg az megerősít minket!” A nevén kell nevezni a bűneinket és egyenként ellene kell mondani mindegyiknek Jézus nevében.

8 folyosó van, amin keresztül az ördögnek ajtót nyitottunk Jn 8.fej.34, „mindenki szolga, aki bűnt követ el”:

1., A meg nem gyónt és a visszatérő bűn,
2., A traumákra történő reagálásunk,
3., Családi bűnök öröklődése és az otthon látott rossz minták,
4., Átok, amit mások mondtak ránk, vagy a családunkra, avagy mi
mondtunk önmagunkra,
5., Okkult dolgokkal való foglalkozás,
6., Lázadás, engedetlenség,
7., A hazugságokkal való azonosulás, amit ránk mondtak és mi elhittünk
(semmire se viszed az életben, rossz vagy, stb),
8., házasságon kívüli szexuális kapcsolatok (előtte, utána és közben is),

Be kell csukni ezeket a kapukat, hogy ne tudjon az ellenség tovább garázdálkodni az életünkben!

  1. kulcs a tekintély visszavétele

Ádám és Éva hittek a kígyó hazugságának és átadták a saját tekintélyüket neki. Ősbűn.

El kell fordulni a bűntől és a sátántól és ki kell mondani azt, hogy:
Jézus Te Isten vagy és én hiszek Benned, hiszem, hogy meghaltál értem a kereszten, mert szeretsz engem és megakarsz menteni. Jézus hozzád akarok tartozni, szükségen van Rád! Jézus szeretlek és köszönöm mind azt, amit értem tettél! Jézus Te vagy a célom! Imádlak!

A szeressétek ellenségeiteket, azt jelenti, hogy bocsássunk meg nekik.
A természet nem kedveli az ürességet, ha valami távozik, jön más, ami vagy aki betölti. Döntsél, hogy kinek adod magad!

  1. kulcs Az Atya áldása (Ő egy lengyel jezsuita pap volt és csodálatosan áradt belőle a szeretet)

Hidd el, hogy Isten szeretett gyermeke vagy. Ő szeret téged és nem vagy elutasítva. Ő akar téged.
A szenvedés önmagában nem tesz szentté csak a Szentlélek.
Amikor elfogadjuk Isten áldását az, azt jelenti, hogy hagyjuk, hogy átalakítson minket és teljesen átformáljon minket is szeretetté. Isten azt mondja: örömömet lelem benned, te vagy az én szeretett fiam / lányom és örülök, amikor ide jössz hozzám! Isten szeretett gyermeke vagyok, ez az identitásom. A nevemen szólít és azt mondja, az enyém vagy.

Az ördög is tudja a nevünket, de ő nem a nevünkön, hanem a bűneinken szólít meg. Ne higgyünk az ördög hazugságainak, pl: hogy áldozat vagy, mert akkor úgy fogsz élni! Fogd fel, hogy nem vagy rossz az Isten áldott és szeretett gyermeke vagy! Be kell fogadni az Atya szeretetét és az áldását. Jézus azt akarja, hogy ugyanolyan szeretet kapcsolatunk legyen, mint ami neki van az Atyával. Ezt a kereszteléssel megkaptuk, mert az Ő szeretet vízébe merített be minket ez a Szentlélek.
Az ajándékot nem fizetjük ki, hanem örülünk neki és hálásak vagyunk.
Az ördög el akarja venni az Istentől kapott ajándékot, ő mindig vádol és nem akarja, hogy boldogok legyünk. Ő azt akarja, hogy szomorúak, keserűek legyünk és csalódjunk Istenben, mert irigy ránk.
Az alázathoz az is hozzá tartozik, hogy elismerem azt, hogy bennem is van jó, hiszen Isten nem selejtet alkotott bennem. Ám, ha mi az árvaságunkról gondolkodunk, akkor azt gondoljuk, hogy nekünk sehol sincs helyünk a világban és másokat is eltaszítunk. Így folyamatosan a félelem lelke kínoz és félünk az elutasítástól és másokat manipulálunk és uralkodni akarunk rajtuk. Ez teljesen rossz. Ám ha tudjuk, hogy Isten gyermekei vagyunk, akkor másokat is tudunk szeretni, elfogadni, irgalmasnak lenni hozzájuk, mert tudjuk, hogy Isten szeret és az Ő szeretett gyermekei vagyunk.
Loyolai Szent Ignác mondta, hogy akkor tudunk bízni Istenben, ha megtapasztaljuk az Ő szeretetét. Ez érzéseinken keresztül nyilvánul meg. Hagyjuk magunkat Isten által szeretni, mert az mindenkinek jót tesz. Szeressünk bele az Istenbe! Jézus király, próféta és pap és ha mi megakarjuk ismerni az Atya szívét, hát csak nézzünk Jézusra! Mi is királyfiak és királylányok vagyunk csak még sajnos koldusmentalitással. Ezen változtatni kell!

utolsó előadás: Az elménkben folyó harc (szuper volt Veronika is)

Koldusként, árvaként vagy Isten gyermekeként gondolok e magamra? Meg kell tanulnunk kiállni istengyermekségünkért. Tudatosítani kell magunkban, hogy mi egy királyi családhoz tartozunk és ez kell, hogy meghatározza az életünket, a szavainkat, a cselekedeteinket.
A lelki hadviselés egy olyan küzdelem, ami a halálunkig tart! Az ellenség el akarja lopni tőlünk a jogainkat, de sose feledjük, hogy Jézus győzött a kereszten és merítsünk erőt belőle és tudjunk élni az Ő általa kapott kegyelmekkel!

2 fő stratégiája van az ördögnek:
1., befolyásolja a gondolkodásunkat és azt akarja, hogy féljünk és folyamatosan azt hazudja, hogy ő az erősebb. Mi viszont tudjuk, hogy ő az ellenség és meg akar fosztani az önazonosságunktól. Azt akarja, hogy veszítsük el a szabadságunkat és ő vagy mások, akik hozzá tartoznak döntsenek helyettünk.
Az örökségünkért harcolnunk kell, mert Isten szeretett gyermekei és örökösei vagyunk!
2., A sátán el akarja hitetni azt, hogy ő nincs is, egyáltalán nem is létezik és azt, hogy Isten nem is jó és főleg nem Apa és nem bízhatunk meg benne. A sátán a hazugságaival börtönbe akar zárni minket.
Istennek viszont csodálatos terve van velünk.
Tudni kell, hogy van harc, van ellenségünk, ismerni kell a fegyvereit és tudni kell, hogy bármikor elkezdődhet a küzdelem, de nem kell félni, hanem emlékezni az igazi önazonosságunkra. Döntenünk kell itt és most, hogy nem fogunk az ellenségünkkel együtt lenni és nem cselekszünk az ő sugallataira, uszításait figyelmen kívül hagyva nem bántunk másokat. Ez előtt a harag, a bosszú és a keserűség lakott a szívünkben és az vezérelt, hajtott minket.
Ezeknek mind ellene kell mondani és jobban kell bízni Istenben és hívni, kérni a Szentlelket, hogy tanítson és erősítsen minket. Ki kell üresíteni magunkat az ellenség minden hazugságától és átverésétől!
Jézus tanítja az evangéliumban, hogy az ellenség vissza akar jönni és ugyanott, azokon a helyeken akar újra belénk lépni, de vágjunk vissza és legyen foglalt a szívünk és a Király, Jézus lakjon benne. A gonosz lelkek a szívünket otthonuknak hívták, mert mi a bűneinkkel beengedtük oda őket. Ezentúl ne legyen üres hely a szívünkben, hanem töltse be azt a Szentlélek. Ne a gonosz lélek, hanem a Szentlélek töltsön be minket! Nagyon érdemes időt fektetni Jézusba, átadni az időnket és énünket neki napi imával, napi Szentírás olvasással, napi Szentmisével, gyakori gyónással és szentségimádással. Dobjuk ki mind azt, ami eddig rabszolgává tett: szex, rossz oldalak a neten, rossz könyvek, rossz kapcsolatok és főleg keressünk közösséget és használjuk az 5 kulcsot, hogy ellene tudjunk állni az ellenségnek. Legyünk mások számára áldás és nem átok. Legyünk erős fallá a magunk és mások számára. Meg van az erőnk és a hatalmunk, hogy parancsoljunk a gonosz lelkeknek, de ehhez komolyan keresztény életet kell élnünk. Amennyiben Jézus él a szívünkben és betölt minket a Szentlélek, akkor nem tud visszajönni a gonoszlélek, mert lakottan találja a szívünket.
Ez a mi küzdelmünk és ezt nekünk személyesen kell megharcolni, de megéri! Legyünk mind Isten nagyobb dicsőségére királyi gyermekek!
A sárga könyvben a 104-es ének, amit sokszor és örömmel énekeljünk!

szeretettel jegyzetelte és  készítette: Németh Erzsi

2017. 03. 21- én Budapesten