2016. augusztus 23., kedd

A Szentkorona

Szent István királyunk nagy tisztelője volt a Boldogságos Szűznek. Az Ő főünnepén, Nagyboldogszony napján végezte az ország irányítása szempontjából egyik legfontosabb tevékenységét, a törvénykezést. A törvénylátó napok mindig Nagyboldogasszony napjához kapcsolódtak. Szent István halála napja is ez a nap volt. Nagyboldogasszony napján fejezte be földi életét. Halála előtt pedig – ez közismert – Máriának ajánlotta országát, és annak szimbólumát, a Szentkoronát.
Ezért, és más okokból is a magyar koronát szent ereklyeként tiszteli a magyarság. Szent, mert rajta szentek és angyalok ábrázolásai láthatók, és ezek között az ábrázolások között ott szerepelt a Boldogságos Szűz Mária képe is, amelyet minden bizonnyal a kalapos király uralkodása idején – nem kizárt, hogy egyenesen az ő parancsára – távolítottak el róla, akinek nem volt fontos sem Mária, sem pedig a Szent Korona.
A koronát a magyarság szent ereklyeként tiszteli, egyrészt az említett okok miatt, hogy szentek és angyalok képeivel van díszítve, másrészt, mivel több szent király is viselte, elsőként Szent István, majd Szent László, és akit utoljára koronáztak meg vele, IV. Károly, akit nemrég avattak boldoggá. És voltak még más szent életű uralkodóink is, pl. Salamon és Nagy Lajos.
A korona két részből áll, egy alsó és egy felső részből. Ez a két rész a földi országot, birodalmat a mennyei Jeruzsálemmel köti össze. És szent koronaként tiszteljük az ország első közjogi jelvényét főleg azért, mert honalapító Szent István királyunk Máriának ajánlotta. Mária a szentek között az első. És ami Máriáé, az Jézusé is, Istené is, mert Mária semmit sem tart meg magának, semmit sem birtokol partikulárisan, csak a sajátjaként. Ami az övé, az mind Istené is. A királyok önmagukat Isten képviselőinek tartották. A szentkoronával való megkoronázás egy szentelés volt, amellyel a megkoronázott király a püspökhöz hasonló jogokat kapott az egyházban. A magyar királyok a népet és a földet védelmezték a hatalmasok ellen, a szentkorona, amit viseltek így az igazságosság élő szimbólumává is vált. A Szentkorona Tan szerint az ország földje elidegeníthtetetlen, a Szentkorona tulajdonát képezi. Senki más tulajdonosa nem lehet, legfeljebb használója. És ennek különleges jelentősége van éppen a mai globalizációs világban, ahol csak adják veszik a földeket országhatároktól függetlenül.
Egyetlen más koronát sem tisztelnek annyira szent ereklyeként, mint éppen a magyart. Ennek okait már láttuk. Mivel Szent István Máriának ajánlotta, ezért a Szentkorona igen gazdag tartalmat hordoz. Mivel a Szentkorona Márián keresztül Krisztusé, ezért hasonló ahhoz a koronához, amit Krisztus őse, Dávid király viselt. Magában hordoz valamit a pápai korona jelentéséből is, hiszen az Krisztus utódainak a koronája, és a pápától kapta annak idején Szent István. Az újabb kutatások szerint csak visszakapta, mert eredetileg is a magyarság tulajdonában volt, akkor készült, amikor a magyarság a Fekete-tenger mellett tartózkodott. Nagy Károly hódításai során kerülhetett az ő birodalmába, és ezzel a koronával temették el. És miután sírját felbontották került elő ez a korona, és így nyújthatta be rá igényét mint jogos tulajdonára Szent István király.
Magában hordozza a magyar Szentkorona Jézus tövis koronáját. És azt is mondhatjuk, hogy Krisztus győzelmi koronája is a magyar Szentkorona, amellyel a világ királyaként uralkodik. Ott is látható rajta Krisztus Pantokratorként.
Több ábrázolás is van országszerte, amelyeken Mária a magyar Szentkoronával a fején látható. A kereszténység 2000 éves jubileumán a magyar koronázó templomban, a budavári Mátyás templomban Mária szobrát megkoronázták a Szentkorona hiteles másolatával, amelyet gyalogos zarándoklaton vittek el a pápának, hogy áldja meg.
A magyarság úgy tiszteli Máriát, mint királynőjét. Ő az az asszony, aki ott szerepel már a Szentírás első lapjain, és győztes asszonyként, ő az, aki széttiporja a sátán fejét. A magyarság harcias nép. Egész történelmén végighúzódnak a harcok. Mária képe évszázadokon át ott díszlett a harci lobogókon, Őt Hadak Asszonyának, Törökverő Máriának szólították, a magyar királynénak járó hódolattal hajoltak meg előtte. Ennek kifejezése a Magyarok Nagyasszony ünnep is.
De hogy Mária a magyar nép királynője, a magyarok Nagyasszonya, ez nemcsak régi tartalmat hordoz, hanem, a jelenben is, a jövő alakítása szempontjából is nagyon fontos. Éppen a Máriával, és ezáltal Krisztussal való kapcsolata miatt a magyarság egy sajátos történelmi hivatást kapott Istentől. A pápaság védelmezője, a kereszténység védőbástyája volt évszázadokon át. De az kell, hogy legyen ma is, hiszen a kereszténységet ma sokkal nagyobb veszedelem fenyegeti, mint amilyen volt annak idején a török. Az Isten-ellenes erők ma is a megsemmisítésére törnek, és a végső nagy harcra sorakoztak fel. És a technikai eszközök és a globalizáció által, erre ma sokkal nagyobb az esélyük, mint a korábbi századokban. Ennek a végső nagy harcnak, amely eldönti nemcsak a kereszténység, hanem az egész emberiség sorsát, a mi oldalunkon a vezetője az a sátántipró Asszony, aki egyúttal a magyarok Nagyasszonya. Az utóbbi másfél-két évszázad eseményei, Mária-jelenései ezt a szemeink előtt kibontakozó végső nagy küzdelmet mutatják. Ebből a szempontból igen fontos jelentése van annak, hogy II. János Pál pápa a 2000. jubileumi évben éppen a Magyarok Nagyasszonyának ünnepén ajánlotta, szentelte a világot Máriának. Magyarország a máriás közösségek prototípusa. Feladata, hogy engesztelve, szenvedve, imádkozva kiálljon a kereszténység, és a világ védelmében, hogy annak sorsa ne a pusztulás, hanem a megmenekülés, az Isten által elgondolt szebb jövő legyen.
Éppen napjainkban éppen a mi szemeink előtt ez a „kereszténység védőbástyája” gondolat új aktuális tartalmat nyer. Ismét az Iszlámmal szemben, ahogy 200 éven keresztül már a török által képviselt Iszlámmal szemben, védelmezi most is Magyarország Európában az élen a kereszténységet, a saját és minden nép etnikai és vallási önazonosságát.

Bocsa Józsf Sch.P atya

Látomások a Szent Anna réti kápolnáról

Akin keresztül az alábbi látomásokat kaptuk, egy családanya, több gyermek anyja, gyakorló katolikus. Isten gondviselését, vezetését, gyógyítását tapasztalta meg eddigi életében. Egy ideje látomásokat, sugallatokat is kap különféle dolgokról, jövőbeli eseményekről, amikért imádkoznia kell. Így kapott látomásokat a Szent Anna réti kápolnáról is.
Első látomásairól így számol be.
„Az esemény, amit láttam, egy háború volt. Menekülnünk kellett. Menekülésünk célpontja egy rét volt, ahol egy kis templom, kápolna állt. A Szűzanya hangját hallottam, aki azt mondta: „Jöjjetek a szívbe!” Miközben mindenki imádkozott,  hirtelen angyalok jelentek meg. Fényesek voltak és akkorák, mint a Gellért hegyen a Szabadság Szobor. Körbevettek minket, háttal nekünk és  védelmeztek bennünket. Letérdeltek, és hirtelen nagy fényesség lett.
Ezt a helyet, álmomban láttam, és nem tudtam, hogy egy valóban létező hely-e. Foglalkoztatott az álom, és később keresni kezdtem, hogy létezik-e ez a hely. Eljutott hozzám egy video Natália nővérről.  Amikor végignéztem a felvételt, elhatároztam, hogy megnézem ezt a helyet.  Amikor először elmentem, sírtam és csodálkoztam. Ezt láttam álmomban.
Még két alkalommal kaptam pontos, szöveges üzenetet, utasításokat a kápolnáról. A legfontosabb az volt, hogy még sosem volt ilyen sürgető a kápolna megépítése. Azt láttam, hogy nagy vihar készülődik, az iszlám vihara. A Szűzanya azt mondta, ők is gyermekeim, de tévednek, a gonosz megfertőzi a lelküket. Azt kérte, hogy építsük fel a kápolnát. Mint Kapisztrán a török ellen úgy védi majd hitünket az Iszlám áradattól. Csodás események, zarándoklatok, gyógyulások történnek majd ennél a kápolnánál.
A kápolna további szerepéről, építéséről és működtetéséről is kaptam látomásokat.
Az a kérés fogalmazódott meg, hogy a tervek Isten rendelése szerint, emberi hívság nélkül készüljenek. Egyszerűséget, de ugyanakkor Isten nagyságát és erejét sugározzák.
A Szűzanya azt ígérte, hogy figyelemmel kíséri a kápolna sorsát és váratlan segítségeket is küld, figyeljünk erre. Azt is kérte, hogy azok között, akik ezt a kápolnát akarják, ne legyen széthúzás.
Azt mondta, betegek jöhetnek erre a helyre gyógyulást kérni, mise legyen, de egyéb szertartások (esküvő, keresztelő, elsőáldozás, stb.) ne legyenek, ennek a helynek különlegesnek kell lennie: az ima, a megtérés, az engesztelés helyének.
A Szűzanya azt mondta, óvó karomat kiterjesztem, palástomat föléje tartom. A kápolna épüljön fel minél előbb. A később bekövetkező különleges események miatt később épüljön majd egy nagyobb, szebb templom is ezen a helyen.

Bocsa József : A 10 legfontosabb az ördög elleni harcban

1. Legyen az embernek megfelelő világnézete, amelynek alapján helyesen látja, értékeli a világot és annak fő szereplőit: Istent, a szent angyalokat, az ördögöket (bukott angyalokat), önmagát, és a többi embert, és a teremtett világot.
  • Isten mindennek a teremtője. Ő a szeretet, a jóság, az igazság, a szépség maga.
    • Isten értelemmel és szabad akarattal rendelkező teremtményei az angyalok és az emberek.
    • Azért teremtette őket, hogy Vele és egymással szeretetközösségben éljenek, örökre boldogok legyenek.
Az angyalok egy része fellázadt Isten ellen, elutasította szeretetét és az általa teremtett rendet. Ezzel létrehozta a poklot, az Istennel való szembefordultság, az ő elutasításának az állapotát. Ők a bukott angyalok, vagy más néven ördögök, vagy démonok. Személyek, nem csupán erők vagy szimbólumok. Sokan vannak. Ha a közbeszédben egyes számban használjuk is (ördög, démon), akkor is sok értendő rajtuk. Egyeseket név szerint is ismerünk a Szentírásból. Például: Sátán, Belzebub, Lucifer. Tevékenységük alapján is meg lehet nevezni őket (Lásd 5.)
  • Mivel az angyalok tiszta szellemi lények, akiknek nincs testük és teljesen uraik saját döntéseiknek, ebbe az Istennel való szembefordultságba belemerevedtek, nem képesek már semmi jóra. Elvesztették az igazságot, a helyes látást, rúttá lettek, Isten ellen, az Ő teremtményei ellen, mindenek előtt az ember ellen harcolnak. Igyekeznek az embert is szembe fordítani Istennel, belevonni saját Isten elleni lázadásukba,  és az örök kárhozatba, a pokolba taszítani, ahol nincs szabadság és szeretet, hanem csak örök rabszolgaság és meg nem szűnő gyötrelmek vannak.
Azok az angyalok, akik hűségesek maradtak Istenhez, a szent angyalok. Ők is személyek. Egyeseknek a nevét is ismerjük a Szentírásból. Például Szent Mihály, Szent Gábriel és Szent Ráfáel. Őket is megnevezhetjük tevékenységük, Isten terveiben való funkciójuk alapján.
  • Ők harmóniában élnek Istennel. Istent, az Ő teremtett világát, Istennek a világgal és benne az emberrel való szeretettervét, üdvösségtervét szolgálják. Isten szolgálatában lévén Ők az ember legfőbb szellemi segítői, szövetségesei.

2. Hitre jutás, megtérés, döntés Isten mellett
  • Bár minden ember Isten teremtménye, mindenkit külön-külön szeretetből teremtett, mégis minden ember a földi életét a bukott angyalok uralma alatt kezdi, és egész életének, döntéseinek, küzdelmeinek a révén kerülhet Istennel és az Ő szeretetvilágával, jóságával, szépségével, igazságaival összhangba, juthat el a mennyországba, amely az örök, megzavarhatatlan boldogság állapota.
    • Hogyan tettek szert az ember feletti hatalomra?
      • A bukott angyalok az embert is belevonták az Isten elleni lázadásba, bűnbe vitték. Az ősszülők bűne, őseink bűnei és a saját bűneink miatt a bukott angyalok hatalma, befolyása alá kerültünk, az általuk létrehozott pokol, a kárhozat felé sodródunk.
    • Isten emberré lett irántunk való szeretetből, azért, hogy kiragadjon minket a bukott angyalok uralma alól, és megmutassa nekünk az Istenhez vezető utat.
    • Szabad döntésünkkel nekünk magunknak kell rálépnünk erre az útra és azt végig járnunk. Halálunk után kerülünk csak ki végleg a gonosz befolyása alól, ha üdvözültünk.
    • Ez az Isten melletti tudatos döntés a megtérés. Hogy ez mi-mindennel jár, a következő pontok fejtik ki részletesebben.
  • A megtérés, görög szóval metanoia a gondolkodás megváltoztatását és megváltoztatott cselekedeteket, viselkedésmódokat jelent. Vagyis, hogy az ember Isten értékrendjéhez igazítja gondolkodását és viselkedését.
  • A megtérés külső kifejezése a megkeresztelkedés, önmagunk Istennek való átadása, életünknek az Ő uralma alá helyezése. Illetve ha a keresztség már csecsemő- vagy kisgyermek korban megtörtént, a keresztségi ígéretek komolyan vételét jelenti.

3. A helyes értékrend
  • Aki hisz Istenben, az elfogadja az általa kialakított és elénk tárt értékrendet, a jót jónak, a rosszat rossznak ítéli, és eszerint alakítja életét.
    • Hogy mi a jó, és mi a rossz, azt Isten határozta meg.
Az ördög a hazugság atyja. Első hazugsága az volt az ember számára, hogy az embert akarta istennek hazudni, azt akarta elérni, hogy az ember határozza meg, hogy mi a jó és mi a rossz. Ezt jelentette az a kísértése, hogy egyen a jó és a rossz tudásának a fájáról.
Mivel az ember engedett az ördög eme kísértésének, értelme elhomályosult, akarata rosszra hajlóvá lett. Vagyis nem látja már olyan tisztán, hogy mi a jó és mi a rossz, mi a kerülendő és mi a követendő, és hajlamosabb a rossznak a követésére, amelyet az ördög (azt jónak hazudva, a jót pedig rossznak hazudva) mindenféle álcázott formában eléje állít.
Az embernek a Szentírásból és a Katolikus Egyház tanításából kell elsajátítania a helyes értékrendet.

4. A régi ember levetkőzése és az újnak a magunkra öltése.
  • Ezek által csökkenthetjük a leghatékonyabban az ördög befolyását az életünkben, és tehetjük ki magunkat azoknak a hatásoknak, amelyek Istentől és az Ő szolgálatában élő földi emberektől, vagy a mennyországban lévő szent emberektől és angyaloktól érnek minket.
Pál apostol ezt a gondolatot az Efezusiakhoz és a Galatákhoz írt levelében így fogalmazza meg:
  • Korábbi életmódotokkal ellentétben vessétek le tehát a régi embert, akit a megtévesztő kívánság romlásba dönt. Újuljatok meg gondolkodástok szellemében, s öltsétek magatokra az új embert, aki az Isten szerint igazságosságban és az igazság szentségében alkotott teremtmény.  (Ef 4,22-24)
Kérlek tehát benneteket, hogy Lélek szerint éljetek, s akkor majd nem teljesítitek a test kívánságait. A test ugyanis a Lélek ellen tusakodik, a Lélek meg a test ellen. Ellentétben állnak egymással, s így nem azt teszitek, amit szeretnétek. Vezessen benneteket a Lélek, akkor nem vagytok alávetve a törvénynek. (Gal 5, 16-18)
Mit jelent a régi ember levetkőzése?
  • Pál apostol egészen konkrétan fogalmaz. Felsorolása nem kimerítő, inkább példáknak tekintsük. Folytassuk a gyűjtést a Szentírásból a magunk számára, hogy nekünk pontosan mit is jelent a régi ember levetkőzése!
Hagyjátok el tehát a hazudozást, beszéljen mindenki őszintén embertársával, hiszen tagjai vagyunk egymásnak. Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött! Ne adjatok teret az ördögnek! Aki lopott, ne lopjon többé, hanem dolgozzék, és keressen kenyeret keze munkájával, hogy legyen miből adnia a szűkölködőknek is. Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat, hanem csak olyan, amely alkalmas az épülésre, hogy amiben kell, javára váljék hallgatóitoknak. Ne okozzatok szomorúságot Isten Szentlelkének, akivel meg vagytok jelölve a megváltás napjára. Legyen távol tőletek minden keserűség, indulat, haragtartás, szóváltás, káromkodás és minden egyéb rossz! Inkább legyetek egymás iránt jóindulatúak, könyörületesek, és bocsássatok meg egymásnak, amint Isten is megbocsátott nektek Krisztusban. (Ef4,25-32)
Öljétek meg tagjaitokban azt, ami földies: az erkölcstelenséget, a tisztátalanságot, az érzéki vágyakat, a bűnös kívánságokat és a kapzsiságot, ami nem más, mint bálványimádás. Ezek miatt sújtja Isten haragja a hitetlenség fiait. Valaha, amikor még köztük éltetek, ti is ezeket műveltétek. De most hagyjátok el ezeket: a haragot, a gyűlölködést, a rosszindulatot, az átkozódást és az ocsmány beszédet. Ne hazudjatok egymásnak! (Kol 3,5-9)
Mit jelent az új ember magunkra öltése?
  • Mint Istennek szent és kedves választottjai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza van a másik ellen. Ahogy az Úr megbocsátott nektek, ti is bocsássatok meg egymásnak. Legfőként pedig szeressétek egymást, mert ez a tökéletesség köteléke. S Krisztus békéje töltse be szíveteket, hiszen erre vagytok hivatva, egy testben. Legyetek hálásak, Krisztus tanítása éljen bennetek elevenen, s teljes bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást. Énekeljetek Istennek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent énekeket! Akár mondtok, akár tesztek valamit, tegyetek mindent Urunk Jézus nevében, így adjatok hálát általa Istennek, az Atyának! (Kol 3,12-17)
A Lélek gyümölcse viszont: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ezek ellen nincs törvény. Akik Krisztus Jézushoz tartoznak, keresztre feszítették testüket szenvedélyeikkel és kívánságaikkal együtt. Ha a Lélek szerint élünk, viselkedjünk is a Léleknek megfelelően. (Gal 5,22-25)
Ha pontosabban összevetjük a két felsorolásban azt, hogy mit kell levetkőznünk, és mit kell magunkra öltenünk, akkor látjuk, hogy minden bűnnek megvan a vele ellentétes erénye, jó tulajdonsága is. A rosszakat jóval, a bűnöket erényekkel kell helyettesítenünk, és ezekben megszilárdulnunk. A 7. pontban fogjuk látni az ellenemondást, elhatárolódást, a gonosz lelkek önmagunktól való elkergetését, lelkünkből való kiűzését. Fontos, hogy miután ezt elvégeztük, kérjük a Szentlelket és a szent angyalokat, hogy azokat a területeket, amiket eddig a gonosz lelkek tartottak uralmuk alatt bennünk, azokat ők töltsék be ezekkel az erényekkel, jó tulajdonságokkal.
Mind a régi ember levetkőzése, mind pedig az újnak a magunkra öltése egy hosszabb, az egész életen át tartó folyamat. Eredményessége, intenzitása az egyéni elszánástól, akarástól függ.

5. Az ördög tulajdonságainak, stratégiájának és taktikájának az ismerete, az ellene való harci készség állandó éberen tartása és gyakorlása.
  • Milyen az ördög?
    • A név, mind az embernél, mind az angyalnál (láttuk a gonosz lelkek is angyalok, csak bukott angyalok) ki szokta fejezni a lényeget, illetve megnevezi a tevékenységet, amit végez, amiért „felelős” a szóban forgó gonosz lélek. Az egyház ősi ördögűző szertartása a Szentírás nyomán a következő nevekkel illeti a gonosz lelkeket.
      • a hit, az emberi nem ellensége; az élet elrablója; gyilkos; az igazság eltorzítója; minden a rosszak a gyökere; a bűnök előidézője; az emberek tévútra vezetője; a nemzetek elárulója; az irigység felszítója; a kapzsiság forrása; a viszály oka; mindenféle csel előidézője; kísértő, félrevezető; minden csellel és megtévesztéssel teli; az erény ellensége; az ártatlanok üldözője; tisztátalan lélek; a leggonoszabb cselekedetek szerzője; az eretnekek doktora; minden obszcénitás feltalálója…
Mi az ördög stratégiája?
  • Az ördög stratégiája, végső célja az ember Istennel való szembefordítása, tőle való elszakítása, rabságban tartása, örök kárhozatra (pokolba) juttatása. Ez utóbbi – hogy az ember a mennyországba, vagy a pokolba kerül-e, – véglegesen az ember halálának a pillanatában dől el.
A pokol létező valóság, nemcsak szimbólum, vagy fenyegetés.
Milyen az ördög taktikája?
  • Minden eszközzel igyekszik az embert megtéveszteni.
Abban érdekelt, hogy minél kevesebb tudása legyen róla és Istenről, az igazságról az embernek. Igyekszik tudatlanságban tartani, és elhinti mindenütt a hamis tudás magvait.
Minden lehetséges eszközzel álcázza magát. Igyekszik elrejteni igazi mivoltát és céljait.
  • Legfőbb álcázása az, hogy elhiteti magáról, hogy nem létezik (legtöbb emberrel szemben már ezzel csatát nyer) vagy szerepe nem fontos, vagy éppen túlságosan is fontos.
Az erények jegyeit is magára veheti, földi emberek, szent emberek és angyalok képében is mutatkozhat, sőt Isten képét is magára öltheti.
Igyekszik mindenüvé beépülni, még Isten szolgái közé, sőt az ördögűzők közé is. Reverendát, papi öltözéket is magára ölthet (akármilyen színűt). Igyekszik az embert bűnre csábítani és ez által Istentől elszakítani. Igyekszik az embert rabságba dönteni, szabadságát korlátozni különféle, főleg pszichés, vagy annak tűnő betegségek,  függőségek kialakításával (ital, dohány, kábítószerek, személyektől, tárgyaktól való függőség, viselkedési függőségek, stb.), amelyek elmehetnek a megszállottságig is, amikor az ember már egyáltalán nem ura cselekedeteinek.
Az ördög igyekszik bennünk Isten képét eltorzítani, őt például egy zsarnoknak beállítani. A bennünk és másokban eltorzult istenképnek a  helyreállítása, és az ördögi hazugságoknak a leleplezése állandó feladat.
  • Mivel a hazugság atyja, egy csomó hazugságot ültetett el és igyekszik bennünk elültetni nemcsak Istenről, hanem saját magáról, embertársainkról, különösen Isten szolgáiról, a papokról és az Egyházról is.
Arra kell törekednünk, hogy Isten szemével tekintsünk mindenre, úgy lássuk Őt, az ördögöt és önmagunkat, az üdvösségünkre rendelt személyeket és közösségeket, ahogyan Ő látja.
  • Ezt csak a Szentírás állandó tanulmányozásával, az igazság állandó keresésével és érvényesítésével érhetjük el.
Fő jellemzőit, stratégiáját és taktikáját végig gondolva és ismerve, már nagyobb eséllyel védekezhetünk ellene.
  • Soha ne bízzuk el magunkat, legyünk éberek, mert ravasz és nálunk nagyobb tudású és hatalmú szellemi ellenféllel állunk szemben, amely ráadásul nem is csak egy személy, hanem sokan vannak, és együttes támadást is intézhetnek ellenünk, és az Egyház ellen is, hiszen legfőbb céljuk, hogy erőt vegyenek Isten Egyházán. A legmagasabb egyházi pozíciókba is igyekszenek odahelyezni az általuk vezérelt embereket. Próbálják az „egy, szent és katolikus anyaszentegyházat” belülről is bomlasztani és tönkre tenni, hiszen a beépülés, a belülről való rombolás és bomlasztás az emberi hadviselésben is egy fontos taktika. Legyünk tehát állandóan éberek! De egyházán a Szent Péternek adott ígéretben bízva a pokol kapui nem tudnak erőt venni, bármennyire is, bármivel is próbálkoznak.
Gyakoroljuk szüntelenül a szellemek megkülönböztetését, hogy kiszűrjük a gonosz lelkek megtévesztéseit, kivédhessük támadásaikat, amelyekkel az élet minden területén próbálkoznak!
Az ellenük való védekezés és harc egyéb fogásait a következő pontok tartalmazzák.

6. A bűnbánat állandó gyakorlása
  • Szent Ágoston szerint az ördög olyan, mint egy megkötözött kutya. Csak akkor árthat, ha hozzá közel megyünk, vagy ha önként, óvatlanul beengedjük az életünkbe.
Hol jöhet be az életünkbe?
  • Bűnök által, átkok által, okkult tevékenységekben való részvétel által (Mindezeket őseinktől örökölhetjük is).
Az ember, minden jószándéka, Isten melletti döntése mellett is gyarló, állandóan hibázik és vétkezik. Ezért állandóan bűnbánatra, megbocsátásra és bocsánatkérésre van szüksége. Ahogyan az ember nap közben gyakran kezet mos, és időnként fürödni, vagy zuhanyozni kénytelen, mert beszennyeződik, ugyanígy alapfunkciója kell, hogy legyen, hogy napjában többször is bűnbánatot gyakorol, időnként pedig bűneit mások előtt is megvallja, meggyónja.
  • Ehhez jó, ha az ember lelki tükröket is használ, mint például a Tízparancsolatot, illetve ennek különféle élethelyzetekre, életállapotokra való lebontásait.
Akinek lehetősége van gyónásra, az járuljon gyónáshoz lehetőleg havonta.
Isten irgalmas, ha az ember bűnbánatot tart és bocsánatot kér, és őszintén meg akarja változtatni az életét, Ő megbocsát és segít a jobbá válásban.

7. A gonosz lelkek kísértéseinek, cselekedeteinek, függőségekben tartó próbálkozásainak való ellene mondás, tőlük való elhatárolódás, és a hatalom átvétel életünk felett, és annak gyakorlása.
  • Ha az ember felfedezi életében az ördög cselekedeteit, vagyis kísértéseit, függőségbe hajtani akaró próbálkozásait, hazugságait, betegítéseit, helyezkedjen ezekkel szembe, mondjon ellent nekik, ahogyan ez a keresztségi ígéretben történik, de ne csak általánosságban, hanem konkrétan megnevezve ezeket.
    • Például: ellene mondok a hazugság lelkének, a falánkság lelkének, a paráznaság lelkének, a mások feletti ítélkezés lelkének, a féltékenység lelkének, a kényszerképzeteket sugalló, káromló szavakat elmémbe adó, irigységre ösztönző, stb. lelkeknek, a különféle okkult lelkeknek, a jóslás, a jövendőmondás, a spiritizmus, a boszorkányság, stb. lelkeinek.
Jézus nevében, szent vérének erejében megtöröm ezek hatalmát az életemben, és megkérem Szent Mihály arkangyalt, hogy kergesse el ezeket tőlem, és taszítsa őket a kárhozat helyére, hogy tovább ne kísértsenek, és ne tudjanak leigázni, uralmuk alá hajtani engem.
  • Miután ellene mondtunk, kikergettük ezeket a gonosz lelkeket az életünkből, kérnünk kell a Szentlelket és a Szent angyalokat, hogy ők töltsék be azokat a helyeket, területeket, amelyeket eddig ezek a gonosz lelkek bitoroltak. Át kell vennünk saját életünk irányítását!
  • A bűnbánatra, ellene mondásra, folyamatosan szükségünk van. A gonosz lelkek halálunk pillanatáig nem fognak elhagyni minket. Éppen ezért állandóan ébernek kell maradnunk, és harcolnunk kell ellenük. Fontos harci eszközeink az ima, a böjt, a szentségekhez való járulás és a szentelmények használata, a lelki fegyverek magunkra öltése.

8. Böjt és imádság
  • Mikor az apostolok próbáltak kiűzni egy gonosz lelket egy fiúból, nem sikerült nekik. Megkérdezték Jézustól, hogy miért. Ő azt válaszolta, hogy ez a fajta csak böjttel és imádsággal űzhető ki. Jézus válasza egy általános szabálynak is felfogható. A gonosz lelkek elleni küzdelmünkben fontos szerep jut a böjtnek és az imádságnak.
A böjt önmegtagadást jelent. Vagyis a régi ember megtagadását bennünk, amiről már volt szó. Minden önmegtagadás erősíti bennünk az önfegyelmet, az éberséget és a harci készséget.
Az ima által kapcsolatban vagyunk Istennel és azokkal, akik a gonosz elleni harcban szövetségeseink, az üdvözült lelkekkel, védőszentjeinkkel, és a szent angyalokkal. Igazán ők tudnak a gonosz lelkektől megszabadítani minket és ellátni az ellenük való harchoz szükséges irányítással, munícióval.
A helyes imádság megtanulása és begyakorlása külön feladat, amely nemcsak a gonosz elleni harc szempontjából fontos.
Az imák között fontos szerepe van a szabadító és oltalomkérő imáknak. Gyűjtsük, és használjuk az ilyen hatékonynak bizonyult imákat!
Különösen fontos szerepe van a Rózsafüzérnek és a Szűzanyához mondott imáknak, hiszen ő az az asszony, akinek már a Szentírás első lapjain megígértetett, hogy ő fogja széttaposni az ősi kígyó fejét.

9. Szentségekhez járulás, főleg Krisztus testével és vérével való gyakori táplálkozás.
  • Jézus az általa alapított szentségeken keresztül tud a legközvetlenebb módon táplálni, felerősíteni minket, hogy szüntelenül harcra kész állapotban legyünk: tudjunk dolgozni Őérette és az Ő országáért, és tudjuk visszaverni a gonosz lelkek támadásait is.
A keresztségről és annak állandó gyakorlásáról, a bűnbánatról és a bűnbocsánat szentségéről már volt szó. Ezek készítenek fel minket és hoznak alkalmas állapotba a többi szentség vételére is. Ezekhez katolikusok járulhatnak, az Eucharisztiához csak azok, akik voltak már elsőáldozók, vagyis a legszükségesebb ismereteknek a birtokában vannak.
Továbbá azok járulhatnak csak szentáldozáshoz, akik kegyelmi állapotban vannak, nemcsak úgy együtt élnek egymással, hanem ha házasság jellegű kapcsolatban élnek, akkor szentségi házasságban, vagyis az Isten és az Egyház által elismert kapcsolatban.
A bérmálás szentségét is, amelyet életében csak egyszer vehet fel az ember, az veszi  gyümölcsözően, aki előtte vagy utólag a bűnbánat szentsége által méltó állapotba hozta magát.
A szentségeket érvényesen és gyümölcsöző módon a római katolikus papok tudják kiszolgáltatni, akik az egyházi rend szentségében részesültek. Hogy ezt valóban így tehessék, sokat kell értük imádkozni és segíteni őket.
A legfontosabb táplálék, a mindennapi kenyér számunkra Jézus Teste és Vére, amelyet minél gyakrabban méltó módon kell magunkhoz vennünk, és Jézust az Oltáriszentségben is imádnunk kell, ha erőre akarunk szert tenni a gonosz lelkek elleni harcban, és Istennel és az Ő törvényeivel összhangban akarunk élni.

10. A szentelmények használata
  • A szentségekben Jézus közvetlenül működik, a szentelményekben egyháza útján. A szentségekben maga cselekszik személyesen, a szentelményekben az Egyház, a földi, a mennyei és a tisztítótűzben lévő egyháza révén.
A szentelmények a pap áldó imája nyomán fejtik ki hatásukat, amely ima az egész egyház imáját közvetíti. A pap által megáldott szentelt víz magunkra és környezetünkre hintése, a pap által megáldott, megszentelt tárgyak viselése, a gonosz lelkek tevékenységét is korlátozzák és visszaszorítják, oltalmat jelentenek velük szemben.
A szentelmények között szerepel az exorcizmus, az ördögűző imádság, amit súlyosabb esetekben lehet kérni. De a gonosz lelkek egyik támadása következtében sok pap sincs tisztában ezek fontosságával, és nem tudnak segíteni ezáltal a hozzájuk fordulókon.
A legfontosabb szentelmények a szentelt víz, a szentelt olaj, a szentelt só, a tömjén, és a különféle érmék, skapulárék, keresztek, szentképek, amelyeket a gonosz lelkekkel szembeni oltalomként magunknál hordhatunk, viselhetünk, megóvhatjuk segítségükkel lakásunkat és környezetünket.
Földi életünk egy állandó szellemi harc. Ahogy a fentiekből is látszik, ha Isten mellett döntöttünk, akkor a jó oldalon harcolunk, miénk a győzelem, hiszen a sátán nem egyenrangú Istennel, hanem Jézus által a kereszten már legyőzetett.
  • Isten minden szükséges fegyverrel ellátott minket ehhez a harchoz. Rajtunk múlik, hogy használjuk-e a fegyvereinket.
Pál apostol az Efezusiaknak írt levelét a szellemi fegyverekkel zárja. Ez jó összefoglalása lehet ennek az összeállításnak is.
  • Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok! Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói, és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat. Így készüljetek föl: csatoljátok derekatokra az igazság övét, öltsétek magatokra a megigazulás páncélját, sarunak meg a készséget viseljétek a békesség evangéliumának hirdetésére. Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát. Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a Lélek kardját, vagyis az Isten szavát. Minden alkalommal imádkozzatok a Lélekben könyörögve és imákat mondva. Legyetek éberek, és imádkozzatok kitartóan! (Ef 6,11-18)
Összeállította: Bocsa József Sch.P. atya
http://engesztelok.hu/a-tiz-legfontosabb/1124-a-10-legfontosabb-az-ordog-elleni-harcban

Bocsa József: A 10 legfontosabb az engesztelésben

1. Az engesztelés az evangélium központi üzenete, annak magvát alkotja. A Jézus által hozott megváltást jelenti és a keresztényeknek a megváltásban való közreműködését.
  • A bűn miatt megromlott Isten és az ember kapcsolata. Az ember próbálta kiengesztelni  Istent, helyreállítani vele a kapcsolatot különféle áldozatokkal, de ezek nem voltak kedvesek Isten előtt. Egyedül Jézus engesztelő áldozatában lelte tetszését. Ő az egyedüli közvetítő Isten és az ember között. http://engesztelok.hu/kult.pdf

  • Egy az Isten és egy a közvetítő Isten és ember között: az ember Jézus Krisztus, aki váltságul adta magát mindenkiért, és tanúságot tett a meghatározott időben. (1 Tim 25-26)
Őrá vonatkoznak a Zsidókhoz írt levél (10,5-6) illetve a Zsoltár következő szavai:
Áldozatot  és  felajánlást  nem  kívántál,  de  testet  alkottál  nekem. Nem  kedves  előtted   az engesztelő  és égő áldozat. Akkor így szóltam: "Íme jövök Istenem, hogy teljesítsem  akaratodat, amint a könyvtekercsben rólam írva van." (Zsolt 40,7-8) Zsid
  • A legkedvesebb áldozat a mi részünkről is nem az, ha különféle magunk által kitalált vezekléseket ajánlunk fel Istennek, hanem az, ha az Ő akaratát teljesítjük. Elfogadjuk a nehézségeket, a kereszteket az életünkben.
Ő engesztelő áldozat a mi bűneinkért; de nemcsak a mienkért, hanem az egész világ bűnéért is. (1 Jn 2,2)
Jézus, mint az emberiség főpapja vitte végbe ezt a kiengesztelődést. Áldozatot mutat be a bűnökért, de csak az emberiség bűneiért, mert neki nem volt bűne.
  • Mert minden főpapot az emberek közül választanak, és arra rendelik, hogy az Isten tiszteletében képviselje az embereket, ajándékokat és áldozatot mutasson be a bűnökért, 2mint olyan valaki, aki megértő tud lenni a tudatlanok és a tévelygők iránt, hiszen őrá is gyöngeség nehezedik. 3Ezért a népért is, saját vétkeiért is áldozatot kell bemutatnia. 4A tisztséget magától senki sem vállalhatja, csak akit az Isten meghív, mint Áront. 5Így Krisztus sem önmagát emelte főpapi méltóságra, hanem az, aki így szólt hozzá: „A Fiam vagy, ma szültelek.” Másutt meg ezt mondja: „Pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” (Zsid 5,1-5)
2. Jézus engesztelő áldozata a bűnöktől, és annak következményeitől a lelki haláltól és az örök kárhozattól szabadít meg.
  • A bűn ellenségeskedés Istennel. Jézus ezt az Istennel való ellenségeskedést szüntette meg.
    • Mint békeszerző a két népet magában eggyé: új emberré teremtette, és a kereszt által mindkettőt egy testben engesztelte ki Istennel úgy, hogy saját személyében megdöntötte az ellenségeskedést. (Ef 2,16)
A bűn lelkileg halottá tesz. Jézus megváltása, bűnbocsánata, kiengesztelő műve lelkileg életre kelt.
  • Titeket tehát, akik bűneitek és testi körülmetéletlenségetek következtében halottak voltatok, vele együtt életre keltett. Megbocsátotta minden bűnünket. (Kol 2, 13)
Jézus a bűnöket bocsátja meg, ezzel végzi a kiengesztelést. De nem automatikusan bocsát meg mindenkinek, hanem csak annak, aki elismeri bűneit és bocsánatot kér.
  • Ha megvalljuk bűneinket, ő hűséges és igazságos: megbocsátja bűneinket és megtisztít minden gonoszságtól. (1Jn1,9)
Jézus a bűnbocsátó hatalmat rábízza apostolaira és azok utódaira, a püspökökre és az ő segítőikre, a papokra.
  • Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, akinek nem bocsátjátok meg, nem nyer bocsánatot. (Jn 20,23)
3. Mit eredményez a kiengesztelődés, a bűnbocsánat? Szentté, szeplőtelenné és feddhetetlenné, igazzá teszi a bűnöst Isten színe előtt. Újjá teremti őt.
  • Úgy tetszett (az Atyának), hogy benne lakjék az egész teljesség, 20 s hogy általa békítsen ki magával mindent a földön és a mennyben, minthogy Ő a kereszten vérével békességet szerzett. 21 Nektek is, akik azelőtt idegenek és ellenséges érzületűek voltatok gonosz tetteitek következtében, 22 most nektek is megszerezte a kiengesztelődést halandó testében a halál árán, hogy szentté, szeplőtlenné és feddhetetlenné tegyen benneteket színe előtt. (Kol 1,19)
Isten Jézusban engesztelődött ki, békült ki az emberiséggel. Jézus békítette össze egymással Istent és az emberiséget. Isten megbocsátja,  nem tartja számon azok vétkeit, akik bánják azokat és maguk is ki akarnak engesztelődni Istennel és embertársaikkal. A Jézus által hozott megváltás, kiengesztelés az ember újjáteremtése.
  • Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény. A régi megszűnt, valami új valósult meg. 18 De ezt Isten viszi végbe, akit Krisztus kiengesztelt irántunk, és aki minket a kiengesztelődés szolgálatával megbízott. 19 Isten ugyanis Krisztusban kiengesztelődött a világgal, nem tartja számon vétkeinket, sőt ránk bízta a kiengesztelődés igéjét. 20 Tehát Krisztus követségében járunk, maga az Isten int benneteket általunk. Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel! 21 Ő azt, aki bűnt nem ismert, „bűnné” tette értünk, hogy benne „Isten igazságossága” legyünk. (2Kor 5,17-21)
4. Mit jelent a keresztények számára az engesztelő hivatás?
  • Isten megbízta az apostolokat és a keresztényeket a kiengesztelődés szolgálatával, ahogyan ezt az előző idézetben láttuk.
    • Mit jelent a kiengesztelődés szolgálata?
      • Segíthetjük őket jótanácsainkkal, felszólíthatjuk őket az Istennel és az egymással való kiengesztelődésre, kibékülésre, ahogyan Pál apostol teszi a korintusiakkal. Imádkozhatunk, áldozatokat hozhatunk értük.
        • „engesztelődjetek ki Istennel!” (2Kor 5,21)
A papok nemcsak kérni tudják őket, hanem tudják közvetíteni is a kiengesztelődést  szentségi hatalmuk révén.
  • Ahogyan Jézus engesztelő áldozat volt a mi bűneinkért, úgy Jézussal együtt a keresztényeknek is áldozattá lehetnek, ha erre érzik Istentől a hívást, elfogadják azt  és felajánlják Neki magukat.
    • Testvérek, Isten irgalmára kérlek benneteket: Adjátok testeteket élő, szent, Istennek tetsző áldozatul! (Róm12,1)
Az isteni terv szerint a keresztények engesztelésével együtt válik teljessé Krisztus engesztelése. A megváltást, az Istennel és az egymással való kiengesztelést Isten úgy gondolta el, úgy viszi végbe, hogy a benne való részvételre meghívja azokat a keresztényeket is, akik készek erre. A Jézussal való együtt engesztelés azáltal lehetséges, hogy Krisztus misztikus testét alkotjuk. Pál apostol tanítása szerint Ő a fő, mi pedig az Ő tagjai vagyunk. Amit Ő tesz, annak a megtételére hívja misztikus testének a tagjait is. De senkire semmit nem erőltet rá. Hív és szabad választ vár tőlünk.
  • Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem, ami Krisztus szenvedéséből hiányzik, testének, az Egyháznak javára. (Kol 1,24)
Az lehet csak jó engesztelő, aki kiengesztelődött és békében él Istennel, önmagával és embertársaival. Vagyis megbánta, és szüntelenül bánja bűneit. Elfogadja önmagát olyannak, amilyennek őt Isten teremtette: férfinak vagy nőnek, soványnak vagy kövérnek, szépnek vagy csúnyának, kevés vagy sok talentummal ellátottnak, stb. Ugyanígy elfogadja a többi embert is, és csak ennek az elfogadó szeretetnek a révén segíti őket, hogy változzanak, jobbá váljanak, kibontakoztassák magukban Isten rájuk vonatkozó elképzeléseit. Aki legyőzi haragját, sértődöttségeit, megbántottságait, megbocsát az ellene vétőknek, sőt ellenségeinek a javát is akarja, imádkozik az üdvösségükért. És aki kész azoktól bocsánatot kérni, akiket ő bántott akár akaratlanul is.
A keresztények, ha elfogadják ezt az engesztelésre való meghívást, Jézus királyi papságában is részesülhetnek.
  • Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, tulajdonul kiválasztott nép vagytok, hogy annak dicsőségét hirdessétek, aki a sötétségből meghívott benneteket csodálatos világosságára. (1Pét2, 9)
    • Ezt szépen kifejezi az itt található ének: http://engesztelok.hu/magyarorszag-engesztelo-hivatasa
Az engesztelő hivatást XI. Pius pápa engesztelésről szóló encilikája fejti ki részletesen. Ennek legfontosabb kijelentései a következők:
  • Az enciklika 1928. május 8-i keltezéssel jelent meg. Az enciklika címe magyarul: A legirgalmasabb Megváltó. Alcíme: Az Úr Jézus szentséges Szívét mindenki részéről megillető engesztelésről
Az engesztelés a bűnösök megtérítése, megtérésükön való munkálkodás elsősorban imádság és áldozatok által.
Az engesztelés a jókat még jobbá teszi, felszítja buzgóságukat.
Az engesztelés közbenjárás, hogy Isten irgalmazzon minél több embernek.
Az engesztelés által a bűnök teljesen eltöröltetnek.
Az engesztelés elégtételt nyújt az igazságosan megtorló Istennek bűneinkért, bántásainkért, hanyagságunkért.
Az engesztelésben megéljük a Krisztussal való egységünket. Vigasztaljuk Őt, mellette vagyunk haláltusájában a Gecemáni Kertben, keresztútján és a keresztje alatt. Erősítjük Őt, mint a gecemánikerti angyal. Az Ő testének tagjaiként velünk is az történik, ami Ővele. Mi is azt tesszük, amit Ő tett:  Imádkozunk, munkálkodunk, áldozatot hozunk, áldozattá válunk, szenvedünk az emberiség megváltásáért.
5. Isten sok keresztényt meghív az engesztelésre, de ezt a hivatást egyes embereknek, és nemzeteknek különleges módon is felkínálja. Ezt tette a magyarsággal is. A magyar nemzetnek az engesztelés a fő hivatása. http://engesztelok.hu/magyarorszag-engesztelo-hivatasa
  • Fontos ennek a felismerése, elfogadása és vállalása.
Csak az élhet engesztelő életet, aki Isten értékrendje, Isten parancsai szerint él.
Az engesztelés fontos megnyilatkozása a keresztény értékek védelme a külső és belső ellenséggel szemben. Az európai kereszténység életében külső ellenség voltak a tatárok, mongolok, törökök évszázadokon keresztül, és az istentelen kommunista uralom a 20. században. A belső ellenség az eretnekségek, amelyek sokféle formában jelentkeztek a kereszténység kétezer éves történetében, és a magyarság keresztény történetének több mint ezer évében.
A külső ellenségtől védték a kereszténységet a Jeruzsálem felszabadításáért küzdő keresztesek, a mórok ellen harcoló spanyolok, a török terjeszkedésnek útjába álló balkáni népek, albánok, szerbek, horvátok, és a törököket több évszázadra feltartóztató magyarok a lengyelekkel és a Habsburg kormányzás alatt élő népekkel karöltve.
Ezt teszik ma is azok az országok, amelyek éppen napjainkban szembeszegülnek az istentelen pénzoligarchiával, amely az Iszlámot eszközként használva, helyi háborúkat előidézve,  embereket a szülőföldjéről elűzve a kereszténység bölcsőjére, Európa országaira szabadítva annak tönkretételén munkálkodik.
6. Kik a magyar engesztelés nagy alakjai, fáklyavivői, akik elfogadták és élték ezt a hivatást?
  • Akiket az egyház már szentként tisztel, akiket nem kell különösebben bemutatni.
    • Boldog Gizella, Szent István király hitvese
    • Magyarországi Boldog Ilona
      • 1237. október 3-ról 4-re virradó éjszaka – Assisi Szent Ferenc halálának 11. évfordulóján – megkapta Jézus sebeit
    • Árpádházi Szent Margit
    • A Pálos Rend alapítója, Boldog Özséb
  • Akiknek elindult már a boldoggá avatása a 20. században
    • Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek
    • Galgóczi Erzsébet magyar stigmatizált
      • http://szeretetfoldje.hu/index.php/eheti/8422-ket-magyar-stigmatizalt-tanulsagos-tortenete
    • Kindelmann Károlyné, Erzsébet asszony, akin keresztül a Szeretetlángot kaptuk
  • Az engesztelésről szólt az életük
    • Mária Natália nővér
      • Mindszenty József bíboros megbízta őt egy engesztelő női rend megalapításával. Ez a rend létre is jött a székesfehérvári egyházmegyében 1947-ben.  A kommunista üldöztetés éveiben hányatott körülmények között próbáltak szerzetes életet élni. A mostani 2016-os évtől a veszprémi egyházmegyében kezdték el újra az engesztelő szerzetesi életet.
    • Máriás (Gologiról magyarosítva) Lajos atya (1908-1997)
      • Natália nővér lelki atyja volt egy ideig. A kommunista egyházüldözés éveiben, a bujdosások alatt alakult ki sajátos az Oltáriszentséghez kapcsolódó engesztelő hivatása. Az ő nyomán, lelkiségét alapul véve alakult meg 2016-ban a Váci egyházmegyében a férfi engesztelő rend:
        • http://engesztelok.hu/szent-anna-ret/770-natalia-nover-lelkiatyja
    • Madarász Éva asszony és Csilik János atya
      • Nagy érdemük, hogy a szilágysági Nagyfaluban (Nusfalau) kialakítottak egy zarándokhelyet, amelynek legfőbb üzenete az engesztelés. Az engesztelő hivatást nemcsak hirdették, hanem meg is élték: mindketten önként vállalt, évekig tartó nagy szenvedésekkel teljesítették ki engesztelő hivatásukat.
    • Török Marcell atya (+2016)
      • Mindszenty bíboros közvetlenül halála előtt megbízta őt a saját maga által alapított engesztelő férfi rend vezetésével.
A legsúlyosabb engesztelés az volt a számára, hogy a kommunista uralom alatt lévő a magyar püspökök nem fogadták el ezt a rendet törvényesnek. Elismerés helyett sok üldözésben volt része.
Különböző külföldi egyházi hatóságoknál is próbálkozott a rend hivatalos jogi elismertetésével.
Az égiek azzal kárpótolták, hogy felépíthette saját birtokán a Szűzanya názáreti házának a mását, és az otthonában őrzött Oltáriszentség még halála után is vérzett, az egyik Szűzanya szobor pedig könnyezett, siratva fiát és azokat, akik nem Isten törvényei szerint élnek, és még ma is akadályozzák a magyar engesztelő hivatás kibontakozását.
7. Mik a fő jellegzetességei a magyarság engesztelő hivatásának?
  • Fegyverrel és imával, önmegtagadásokkal védte a nagy katasztrófák idején a nemzetet és Európa népeit.
    • A magyarok más nemzetekkel együtt hosszú évszázadokon keresztül a kereszténység védőbástyájának tekintették magukat. Így tekintettek rájuk a pápák is, és szívesen megerősítették a magyar uralkodókat ebben a szerepben, azaz elvárták tőlük a keresztény hit védelmét mind a pogányokkal, mind az eretnekekkel szemben.
      • IV. Bélát például  „fortis athleta Christi”-nek (Krisztus bátor katonájának) nevezte 1238-ban IX. Gergely pápa
      • Amikor I. Ulászló lengyel  királyt 1440-ben  magyar királlyá koronázták, kinyilvánította, hogy Lengyelországnak és Magyarországnak azonos a küldetése: mindkettő „a keresztények kőfala és pajzsa a barbárok ellen".
      • A török ellen vezetett hadjáratának katonai és lelki vezetői Hunyadi János és Kapisztrán Szent János voltak.
      • A „kereszténység védőbástyája” szerepről sok konkrét adatot találunk a következő webhelyen: http://deba.unideb.hu/deba/emlekezethely/eh.php?id=3
  • Békét teremtett, kiegyezést keresett.
    • A fentebb említett engesztelő szentek nemcsak imádkoztak és vezekeltek, hanem igyekeztek békét is teremteni a harcok közepette, mint például Árpádházi Szent Margit, aki békített apja és bátyja között is, akik a harcokba belemelegedve egymás ellen is fegyvert fogtak.
    • Ez a béketeremtés, az emberek közötti, családon belüli, családok közötti, közösségeken belüli béketeremtés, a népek egymás melletti békés együttélésen való munkálkodás ma is fontos elemei az engesztelésnek.
  • Az engesztelés különösen akkor virágzott, amikor nagy veszedelmek fenyegették a magyarság és a kereszténység létét
    • Ilyen időszakok voltak a tatárdúlás, a török támadások, amelyek egész Európa meghódítását célozták, majd a XX. században a kommunista uralomnak való ellenszegülés. Napjainkban pedig a globalizáló törekvésekkel való szembeszállás, amely mohamedán vallású migránsokkal akarja elárasztani Európát, vallásilag és etnikailag is tönkretéve az európai népeket és a már amúgy is meglehetősen meggyengült európai kereszténységet.
Az engesztelők sokat imádkoztak és vezekeltek, önmegtagadásokat végeztek, és végeznek, hogy elháruljanak ezek a veszedelmek, amelyek nemcsak az emberek és a haza megsemmisülésével fenyegettek, hanem sokak elkárhozásával is.
8. Mi a szerepe a magyar engesztelésben Szent Anna réti kápolnának?
  • Az égiek több választottjukon keresztül is kérték, hogy épüljön fel ez a kápolna, mert innen nagyon sok kegyelmet akarnak árasztani. Azt is kérték, hogy legyen ez a kápolna a Jézus után Legfőbb Engesztelőnek, a Szűzanyának, mint a Világ Győzelmes királynőjének szentelve, hogy siettesse az ő Szeplőtelen Szívének a diadalát.
1939-ben a Szűzanya, - hogy meg tudja menteni Magyarországot, - azt kérte Natália nővértől, hogy: „Az Egyház készítsen nekem helyet, ahová kegyelmemmel leszállhatok, hogy onnét szólíthassam a bűnösöket megtérésre, s a bűnbánat útjára az egész emberiséget.
Mindszenty József bíboros a templom felépítésének szándékát,  PL 2930/1947. levéltári számú levelében írásban rögzítette:  „Főpásztori óhajom, hogy a magyar engesztelésnek szentély épüljön. A magyar püspöki kar 1946. dec. 26-i körlevele szellemében akarom az engesztelésnek ezt a szentélyét, mint az engesztelés évének maradandó emlékét...” Az engesztelő szentély alapkövét ő maga rakta le 1947 szeptember 25-én, Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepe után.

Az Égiek mai választottaikon keresztül is kifejezték óhajukat, hogy épüljön fel végre ez a kápolna.
  • Mária Magdolna nevű választottjának ezeket mondta Jézus: Erre a kápolnára nektek teremtményeinknek van a legnagyobb szükségetek. Azt szeretném, hogy minél több magyar engesztelő összegyűlne ezen a helyen és együtt engesztelnének a világ bűneinek megbocsátásáért... Szent tervemben áll, hogy ez a hely legyen Magyarország engesztelő központja. http://engesztelok.hu/szent-anna-ret/102-engeszel-kapolna-a-normafanal
Pio atya mondta látomásban egy másik választottjának, Veronika Mártának a következőket: A mennyei Atya kijelölte a Szűzanya számára azt a kis rétet. Azon a helyen az engesztelő testvérek összefogásával és a Szeretetláng erejében kell felépülnie az engesztelő kápolnának. Onnan fog felrepülni az a kis fehér galamb, amiről szóltam nektek, amíg a Földön éltem. Erről a helyről terjed el szerte a földön az engesztelés. Tódulni fognak az emberek ide, sokan megtapasztalják az ég kegyelmeit. Sokan megtérnek és megújulnak. http://engesztelok.hu/szent-anna-ret/346-pio-atya-es-az-egiek-az-engesztel-kapolnarol
Egy harmadik választott lélek, Anna Terézia pedig ezeket az üzeneteket kapta
  • Az Engesztelő Kápolna rendkívül fontos szerepet fog betölteni. Minden nemzet számára biztos oltalomhely lesz, ahonnan kiárad Isten nagy kegyelme.
http://engesztelok.hu/szent-anna-ret/803-az-engesztelo-kapolna-rendkivul-fontos-szerepet-fog-betolteni
Azért szükséges az engesztelő kápolna megépítése, hogy rátaláljanak a népek és nemzetek a kegyelemnek arra a forrására, amely erről a helyről fog fakadni minden égtáj felé. http://engesztelok.hu/szent-anna-ret/786-miert-szukseges-az-engesztelo-kapolna-felepitese
9. Az Egyházban elterjedt mely ájtatossági formákban hangsúlyos az engesztelés?
  • Szent Brigitta imái
  • Jézus Szent Szívének és Szűz Mária  Szeplőtelen Szívének a tisztelete
  • Az isteni irgalmasság tisztelete (Szent Fausztina Kowalska nővér)
  • A szent vér tisztelete
    • Az Égiek által ennek új formáját napjainkban a Nigériai Barnabáson keresztül kaptuk, amelyet a helyi püspök is elismert: http://engesztelok.hu/nigeriai-barnabas
  • A keresztút
  • Jézus Szent Sebeinek a tisztelete
  • Jézus Szent Arcának a tisztelete
  • A Szeretetláng (Kindelmann Károlyné Erzsébet asszony)
  • Mindezekről lásd részletesebben: http://engesztelok.hu/kult.pdf
10. Néhány gondolat ízelítőül az engesztelésről a Szeretetláng Naplóból.
  • A magyar engesztelés történetében fontos szerepe van Kindelmann Károlyné szül. Szántó Erzsébetnek, akit Erzsébet asszonyként ismernek a legtöbben, és az általa lejegyzett Szeretetláng naplónak. Sokan ettől a naplótól kaptak az engesztelésre új lendületet. A Szeretetláng üzenetek sok más országban is elterjedtek, megmutatva valamit abból a hivatásból, ami a magyarság fő hivatása.
  • Az engesztelés Jézussal való bensőséges bűnbánó kapcsolat: „Uram, most, hogy lesegítetted lelkem külső háncsát, érzem, hogy kegyelmed bősége áraszt el. Ó, Jézusom, mélységes alázattal könyörgöm Hozzád, faragd le lelkem durva vonásait, bárhogy is fájna az nekem, hogy ha majd meg kell jelennem Előtted halálom óráján, rám ismerj, bennem a Te szent kezed munkájára. Édes Jézusom, úgy szeretném megbánni bűneimet, ahogy még egyetlen megtérő bűnös sem bánta meg, és úgy akarlak szeretni, ahogyan még egyetlen megtérő bűnös sem szeretett. Édes Jézusom, mély alázattal könyörgöm Hozzád, ne múljék el egyetlen nap sem, hogy a bűnbánat könnyeit ki ne sajtolná szemeimből az Irántad érzett hála és szeretet.”
  • Az engesztelés Jézus megváltó munkájában való részvétel: „Leányom, mondj le önmagadról! Azért kérlek erre sokszor, mert megváltó munkámban csak úgy vehetsz részt, ha egészen és állandóan Velem egyesülve élsz minden pillanatban. Ezt ajánld fel Atyámnak minden időben szünet nélkül, azok helyett is, akik Nekem szentelték életüket, és mégis inkább a világnak élnek, mint az Én megváltó munkámnak. Nem gondolnak hivatásukra. Őértük vezekelj s a te bűneidért. Úgy szeretném lemosni bűneiteket, csak jöjjetek Hozzám! Leánykám, ne sajnálj te semmi fáradságot, határt ne ismerj! Megváltó munkámból soha ki ne kapcsolódj egy pillanatra sem! Mert ha ezt tennéd, úgy érezném, megfogyatkozott Irántam érzett szereteted. Pedig úgy vágyom szeretetedre! Bárcsak mindig Velem éreznél!”
  • Az Engesztelés a Szűzanyával és a Szentháromság személyeivel való bensőséges kapcsolat: Légy Hozzám teljes bizalommal, ez Szívem kulcsa. Hagyj fel kétkedéseiddel. A Szentlélek, kihez oly sokat könyörögsz, birtokába veszi lelkedet, a Szentlélek Mátkája, Édesanyánk által. Tudom, Velem szomjazol a lelkek után. Úgy örül Szívem, ha Hozzám küldöd fohászaidat, hogy soha nem szűnő szomjúsággal vágyódsz Utánam. Én is teutánad, és minden lélek után. Különösen a Nekem szentelt lelkek után, kiket elhalmoztam kegyelmeimmel. Ó, bárcsak éreznék lelkem gyötrő szomjúságát! Valósággal koldulok szeretetük után. Kérlek téged, leányom, legalább te ne hagyj el! Szíved minden dobbanásával bánd bűneidet, engesztelj és vigasztalj Engem. Ha a te szereteted megfogyatkozna, menj égi Anyánkhoz. Ő megtölti szívedet Irántam dús szeretettel. Ó, köszönöm, hogy szíved Velem érez, Bennem dobban. Ne légy soha fáradt Szent Sebeim szemlélésére, mely mindig nagy erőt ad. Ajánld fel magad az Örök Atyának, és a Szentháromsággal élj. A kísértésekben menekülj Édesanyánk palástja mögé, Ő megvéd a gonosztól, aki állandóan zaklatni fog téged. Én veled leszek, csak tarts ki Mellettem! Téged senki és semmi sem szakíthat el Tőlem.
  • Az engesztelés az alázatosság útján való járás a Szűzanyával együtt, a régi ember levetkőzése és az újnak a magunkra öltése. Csak kérd mindenkor Szűzanyánkat, tartson meg téged rejtett alázatosságban. Tanulj meg minden felebarátod nyelvén úgy szólni, hogy beszéded által Hozzám vezesd őket. Szeretetet Tőlem kérj, Belőlem meríts! Az áldozatokat szünet nélkül meg kell hoznod, mert ez lendítőkerék a cél elérésére. Az Örök Atya tudja, milyennek teremtett. Ismeri erőszakos, rossz természetedet. Ezt át kell alakítanunk. Az Én Szívem szerint erőszakot csak a rosszal szemben használhatsz ezentúl.


Összeállította: Bocsa József Sch.P. atya
http://engesztelok.hu/a-tiz-legfontosabb/1123-a-10-legfontosabb-az-engesztelesben