2014. augusztus 29., péntek

A rózsa, mint Krisztus kiomló vére




A kezdetben a természettel szoros egységben élő ember legelsőként az őt körülvevő természeti jelenségeknek, elemeknek - így például az állatoknak - tulajdonított szimbolikus jelentéstartalmakat. A megfigyelt tulajdonságok vagy viselkedésjegyek alapján mindegyik állathoz jelentés vagy jelentéscsoport kapcsolódott,- kialakult ezek tisztelete, majd az adott természeti nép mitológiájában és vallásában is megjelentek (gondolhatunk a totemizmusra vagy a sámánizmusra).

Egészen nyilvánvalók ezek a jelentéstársítások ma is: a sas és a sólyom a világ felett uralkodó erő, valamint a mindent-látás szimbóluma; az oroszlán, a tigris, máshol a medve a hatalom, a bátorság és a (néha nyers) természeti erő megtestesítője; a ló vagy a szarvas a gyorsaság, a nemesség jelképe; a lepke az átalakulás, a halálból való újjászületés képét adja; a teknős megjelenése a világegyetem egészét (eget, földet, alvilágot) mutatja;- és még sokáig folytathatnánk.

Néhány állatnak egészen összetett szimbolikája ismert, nézzük meg példaként a kígyóhoz kapcsolódót: a saját farkába harapó kígyó a kör alakját felvéve a végtelenséget, az újjászületést, a lét örök körforgását jeleníti meg; az egymásba tekeredő kígyók a világ szembenálló erőinek küzdelmét és az ebből eredő új erőt szimbolizálják; de tulajdonképpen a sárkányszerű mitológiai lényeknek is alkotója a kígyó.

A növénymotívumok közül talán a fa a leggazdagabb jelentéshordozó. A természeti népek számára az életfát alkotja, amely a világ közepén helyezkedik el, és ott összeköti a két szférát: az eget és a földet (más felosztás alapján hármat: eget, földet és alvilágot). A fa gyökerei a földből táplálkoznak, míg lombja az ég felé törekszik, így biztosítva átjárót a világrészek között.

Ismertek virágokhoz kötött jelképes jelentések is, csak néhányat nézzünk meg ezek közül! Rózsa: a kereszténységben a piros rózsa Krisztus keresztfára ömlő vérét jelenítheti meg, emellett jelképe a titoktartásnak is (a gyóntatószéket gyakran díszíti motívuma); általában is a fény és az élet jelképe. Krizantém: keleten az elmélkedés, a kitartás és az erényesség szimbóluma. Liliom: a fehér liliom a tisztaságot, az ártatlanságot jelképezi.

A természeti ember jelképalkotása igen élénk képzelőerőről tanúskodik, és tegyük hozzá: az ember úgyszólván mindent jelképes jelentőségűvé lényegített át, amit csak maga körül fellelt. Így tehát megvan a maga jelképrendszere az ég-föld párnak, a Holdnak, a Napnak, a hegynek vagy a folyónak...

Őseink világlátásának egyik legalapvetőbb eleme a természet tagolása: az embereket a termékeny földanya élteti, akit viszont az ég termékenyít meg eső által. A Hold és a Nap is két pólust alkot: változékonyság és állandóság, nő és férfi. A Nap központi jelentőségű a mitikus rendszerekben, az éltető fény forrásaként, a teremtő férfierő megjelenéseként tisztelték, amely ugyanakkor csak a Holddal állandó körforgásban léphet fel az égre. A Hold a Nap folytonosságával szemben a ciklikusságot jeleníti meg; viszont számos kultúrában a sors kijelölője és irányítója is.

A hegy szimbolikája hasonló az életfáéhoz: égbe nyúló csúcsa a földről az istenek világába vezet át, a szellemi létbe való felemelkedésnek ad teret. A völgy valamiképpen ezzel szemben a földhöz való kötődést adja, de elsősorban mégsem negatív tartalommal, hanem inkább az éltető, oltalmazó termőföld jelentésében.

Még néhány elemet kiragadva: igen szép és kiterjedt szimbolikával rendelkezik például a folyó fogalma. A folyó az életadó víz forrása, ugyanakkor az élet és a halál között húzódó választóvonal, olykor a lélek evilágot és túlvilágot összekötő útvonala. A hinduknál a megtisztulás szimbóluma, olyan közeg, amely képes lemosni minden bűnt, minden rosszat az emberi létezésről. Egészen más oldalról, de szintén a legösszetettebb jelképek közé tartozik az erdő képrendszere. Eredeti jelentése - mely szerint az erdő sűrű sötétjével bizonytalanságot, rendezetlenséget, szorongató összevisszaságot, sötét, irányíthatatlan burjánzást jelenít meg - még azokból az időkből származik, amikor az ember fáradságos munkával tette megművelhetővé a földet, ekkor az erdő ősképe szemben állt a művelt szántóföldek és rétek nyitottságával, rendezettségével. Később azonban jelentése ettől eltérő árnylatokat is kapott: az erdő egyfelől a megnyugvás, a béke, az érintetlen, oltalmazó (anya)természet szentélyévé lett; másfelől pedig az erdő sűrűjében való barangolás belső utak bejárásával, titkok feltárásával lett képszerűen rokon a labirintus vagy a kert motívumával is érintkezve, amelyekről később még esik szó.

Bíró Dalma

Az európai látnoknő (Maria Divine Mercy) által kapott üzenetek – ‘The Warning’

Én olyan módon fogok közbelépni, hogy az ámultba ejti majd a világot
2014. augusztus 28. csütörtök, 20:40
Drága szeretett leányom, Én ismerem az Enyéimet, és ők ismernek Engem. Ők ismerik azokat, akik Tőlem valók, mint ahogyan azokat is, akik nem Tőlem valók.
Azok, akik Tőlem valók, gyengéd szívűek, tele vannak szeretettel minden bűnös iránt, beleértve ellenségeimet is, és tele vannak alázattal, mert tudják, hogy ők nélkülem semmik. Lelkükben nincs ellenségeskedés, rosszakarat és gyűlölet, és éppen ezért ők szenvednek. Világítótoronyként ragyognak, és a lelkük tele van Isten Fényével. Ez az a Fény, amelyet a Sátán és minden bukott angyala mindenféle kísértést felhasználván célba vesz. Ezek azok a lelkek, akiket a gonosz a leginkább felkeres, és ők az előttük álló időszakban a hazugságok miatt meg fognak inogni.  
Néhányan teljesen távol fognak esni az Igazságtól. Mások ragaszkodni fognak hozzá, de meg fog kelleni küzdeniük érte, míg mások, akiknek a szívében ott az Isteni Akarat Kegyelme, soha nem fogják elhagyni az Igazságot.
A világ egy nagy csatatérré fog válni, ahol zűrzavar fog uralkodni, és a Tőlem való lelkek lesznek azok, akiknek a legnagyobb megpróbáltatásokkal kell majd szembenézniük. A sátán pontosan arra vágyik, hogy elrabolja Tőlem azokat, akik ismernek Engem. Ezek azok a lelkek, akik a legközelebb állnak a szívemhez, mert ők képviselik a legnagyobb jutalmat. Ezek a lelkek lesznek azok – amennyiben nem esnek tévedésbe -, akikkel legnagyobb ellenségem dicsekedni fog Előttem. Árulásuk miatt ki fognak gúnyolni Engem, Én pedig lélekgyötrő keserű könnyeket fogok sírni Isten eme szegény gyermekeiért. De azt tudnotok kell: Én harcolni fogok ezekért a lelkekért. Hogy kiragadhassam őket a megtévesztés karmai közül, olyan módon fogok közbelépni, hogy az ámultba fogja ejteni a világot, és ők tudatában lesznek annak, amikor Én ezt teszem. Azon a napon újra meg fogom kérdezni őket: „Hozzám tartoztok-e, vagy sem?” Akkor tudni fogják, hogy Én vagyok az, és vissza fogom őket szerezni, és elviszem őket Új Királyságomba. Azok, akik erősek maradnak, mert Szent Igémbe vetett hitük rendíthetetlen, vezetni fogják az Enyéimet. Ezeknek a lelkeknek lesz köszönhető – az Én Maradékomnak –, hogy Irgalmam messze túl fog terjedni mindazon, ami szemmel látható.
Most azokat hívom, akik ismernek Engem. Azt szeretném, hogy úgy éljetek minden nap, mintha a holnap többé már nem lenne. Bízzatok Bennem. Kérjétek védelmemet, és hívjatok Engem, hogy utazásotok egész során a Béke Új Korszaka felé különleges kegyelmekben részesítselek benneteket. Én mindannyiszor a segítségetekre fogok jönni, és rendkívüli Kegyelmeket fog rátok árasztani. Ezt követően már semmitől sem fogtok félni, mert tudni fogjátok, hogy Veletek együtt haladok. Fogni fogom a kezeteket, és Békém Menedéke és Nagy Dicsőségem felé foglak vezetni benneteket.
Jöjjetek Hozzám, és ne féljetek, mert az Én Nagy Napom váratlanul és hirtelen fog felvirradni, és egyetlen könnycseppet sem fogtok többé ejteni, mert az Isteni Akarattal fogtok egyesülni mindörökre.
Fogadjátok el Szeretetemet, Áldásaimat és Nagy Irgalmamat, mert ha ezt megteszitek, akkor valóban állíthatjátok, hogy az Enyéim vagytok.
Jézusotok

-MEDJUGORJEI IMA-


Sürgős elterjesztését kérte a Szent Szűz
Istenem, Atyánk!
Hisszük, hogy megmentesz az örök kárhozattól. Kérünk Téged, mentsd meg világunkat, ezt a világot, ahová egyszülött Fiadat küldted, a mi Urunkat, Jézus Krisztust. Te vagy az egyetlen reményünk, ó, Örök Szeretet-Mindenható Istenünk. Kérünk, tekints a bűnösökre, mint tévelygő fiaidra és lányaidra.
Forró szeretettel kérünk, könyörülj rajtunk, Urunk, mert nem látunk más kiutat a jelen idő zűrzavarából. Segítsen minket a Te szerető Mindenhatóságod, nyújtsd felénk óvó-védő karjaidat, űzd el a gonoszt tőlünk.
Istenem, Atyánk, kérünk, légy irgalmas századunkhoz, e kor embereihez a mérhetetlen nagy hitetlenség miatt. Könyörülj a tudósokon, és világosítsd meg gondolkodásukat a Te Lelkeddel. Istenünk, Atyánk, kérünk, könyörülj a kicsinyeken, akik semmiről sem tehetnek, és akik nem tehetnek arról, hogy ebbe a hazugságokkal és tévedésekkel teli gonosz világba születtek. A Te igazságoddal gyújts világot a lelkünkben, és minden kicsi és kiszolgáltatott gyermek lelkében is.
Jézusom, fogadd a Te kegyelmedbe az én bűnöktől terhelt lelkemet, egész életemet - Atyám, irgalmasság Atyja, vedd el tőlem a szenvedés keserű kelyhét. De ne az én akaratom, hanem a Te szent akaratod teljesedjék be, mindörökre.

Ámen