Sokan háborognak Rómában egy Szent Péter térre néző óriási McDonald's miatt. A gyorsétterem a Vatikán tulajdonában lévő épületben nyílik a közeljövőben, és ez sok bíborosnak szúrja a szemét.

Elio Sgreccia befolyásos bíboros "perverz" és "tiszteletlen" döntésnek nevezte, hogy az amerikai gyorsbüféláncnak adták bérbe a korábban bankfiókként használt helyiséget. Az étterem ráadásul egy olyan épületben kap helyet, ahol hét prelátus is lakik.
A prelátus katolikus főpapi cím, a pápa adományozza egyes magas méltóságoknak (püspök, apát) különleges megbízatás keretében vagy kitüntetésképp.
Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Paul J. Richards
Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Paul J. Richards
Az étteremnyitás nincs tekintettel a Szent Péter tér meghatározó jellegére, a McDonald's ételei nincsenek összhangban Róma gasztronómiai hagyományaival, ráadásul nem is egészségesek - érvelt a La Repubblica című olasz lap szombati számában a Pápai Életvédő Akadémia volt vezetője, jelenlegi tiszteletbeli elnöke, aki kijelentette, hogy ő sosem fog ott enni.
EZT IS AJÁNLJUK:
Sgreccia nem lakik abban az épületben, ahol a hatalmas alapterületű, 538 négyzetméteres gyorsétterem nyílik, de az ott lakó főpapok nevében is nyilatkozott. A bíboros szerint a helyet inkább a rászorulók számára kellene hasznosítani.
A lap szerint egy feldühödött bíboros levélben kérte Ferenc pápától, hogy akadályozza meg az ügyletet, amely egyébként havi 30 ezer euró (azaz 9,2 millió forint) bevételt hoz a Vatikánnak.
Egy helyi városvédő egyesület vezetője a Szent Péter tér környékének identitását, a hagyományos kisvendéglőket félti az amerikai cég megjelenésétől. A szervezet más tagjai pedig őrültségnek nevezték, hogy olyan helyen nyílik nagy tömeget vonzó vendéglátóhely, ahol amúgy is magas a terrorizmus kockázata.
A Szent Péter tér közelében lesz.
A Szent Péter tér közelében lesz.
Fotó: Mészáros Annarózsa
A helyiséget bérbe adó vatikáni vagyonkezelő szervezet, az APSA vezetője szerint azonban "nincs semmiféle botrány". "Minden a törvényekkel, a hagyományokkal és a Szentszék érdekeivel összhangban történt" - mondta Domenico Calcagno bíboros, aki semmi negatívumot nem lát "a Vatikán számára csak előnyöket hozó" bérleti szerződésben.
Az étteremnyitáshoz fel is kellett újítani az épületet, amihez kérték az ott lakók anyagi hozzájárulását is, ami ugyancsak elégedetlenséget váltott ki a prelátusok részéről – írja az MTI.

http://faktor.hu/faktor-perverz-mcdonald-s-ot-nyitni-a-vatikanban