Hivatalosan is kimondták, győztek az igenek, engedélyezni kell az azonos neműek házasságát. Nyugat-Európában utoljára itt törölték el a homoszexuálisok nemi kapcsolatát bűncselekménynek minősítő törvényt, s 22 évvel ez a világon az első olyan ország, ahol népszavazással hagyták jóvá az azonos neműek házasságát.

Kora délután mindkét oldal kijelentette, elsöprő győzelmet aratott az igenek száma. Azaz a tradicionális, keresztény országban törvényesítik az azonos neműek házasságát. A hivatalos végeredmény szerint a szavazók 62,1 százaléka mondott igen az azonos neműek házasságára.



Leo Varandkar, aki ír képviselőként először vállalta fel, hogy homoszexuális úgy fogalmazott, Dublinban több mint 70,4 százalékos az igenek aránya, és 60 százalékos volt a részvétel. Ám a többi városban is nagy arányban vannak azok, akik engedélyeznék a melegházasságot.

"Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja" - jelentette ki David Norris, aki a hetvenes évek végén kezdte kampányát a melegjogok érvényesüléséért.

A törvényhozásban egyébként elsöprő többsége van az igennek, 164 képviselő támogatja a melegházasságot, s csak ketten ellenzik. Az igen-tábornak jelentős lendületet adott, hogy Daniel O'Donnel, a legismertebb ír country zenész is támogatja a melegházasságot. Az ellentábor természetesen nem adta fel a harcot. Az utolsó napokban a nem-pártiak látványosan fokozták aktivitásukat: akadnak, akik a gyermekeket féltik a meleg szülőktől, mások azt hangsúlyozzák, elégnek tartják a melegek partnerkapcsolatát hivatalosnak elismerő szabályokat.

HVG