Brutális méretű gyermekmolesztálási ügyet göngyölített fel a brit rendőrség. A Tűzcsap Művelet nevű rendőrségi csoport több mint 1400 elkövető személyére derített fényt, ezek közel ötöde híresség volt. A 76 politikus mellett több mint 170 elkövető a zeneiparból és a médiából ismert celeb volt.

Több mint 1400 gyermekmolesztálással gyanúsított személlyel szemben folytatott eljárást a brit rendőrség, az ügyek egy része politikusokkal, celebekkel és intézményekkel is összefüggésbe hozható – számolt be a brit Guardian.

A gyermekmolesztálási ügyeket az Operation Hydrant (Tűzcsap Művelet) nevű rendőrségi csoport foglalta össze, melynek a feladata az volt, hogy koordinálja a különböző eljárásokat, főleg azokat, amelyek az ország különböző pontjain indultak és közéleti szereplők vagy intézmények is érintettek bennük.

A csoport vezetője, Simon Bailey rendőrkapitány szerdai sajtótájékoztatón elmondta: országszerte 1433 esetben folytattak vizsgálatot gyermekeket ért szexuális bűncselekmények ügyében. Az ügyben 76 politikus, 43 zenész, vagy zeneiparban dolgozó híresség és 135, a médiában dolgozó celeb neve is felmerült. A gyanúsítottak közül 216-an már halottak, mivel sok ügy már szinte történelem.

Hat érintett híresség: Fred Talbot, az ITV egykori műsorvezetője, Gary Glitter rock-énekes, Jimmy Savile, a BBC volt műsorvezetője, Rolf Harris műsorvezető, zenész, Stuart Hall, a BBC volt műsorvezetője, Max Clifford újságíró (balról jobbra) Fotó: Guardian

„A számok napi szinten nőnek. Ezek az adatok az épp aktuális állást tükrözik” – közölte a sajtóval a rendőrfőnök, aki szerint sokkal több is lehet az érintett személyek, érintett hírességek száma.

Az Operation Hydrant maga nem nyomoz, csak koordinálja más nyomozócsoportok munkáját. Ezek közé tartozik például a Pallial Művelet nevű csoport munkája, ami korábbi, észak-walesi intézetekben elkövetett szexuális bűncselekményeket próbál felgöngyölíteni. A csoport közel háromszáz esetet vizsgál beleértve a Knowl View iskola ügyét, ahol az azóta már elhunyt Cyril Smith képviselő fiúkat zaklatott vagy erőszakolt meg.

Jimmy Savile Bailey szerint 666 esetben intézményekben került sor a gyermekekkel szembeni visszaélésre. A nyomozók térképére eddig 154 iskola, 75 gyermekotthon és 40 vallási intézmény került föl, de a számok még emelkedhetnek.

A rendőrség egyébként úgy saccolja, hogy több százezerre rúghat az áldozatok száma. Három év alatt 116 ezer feljelentés futott be, ami a 2012-es adatoknál közel 71 százalékkal több. „Soha nem látott mértékben emelkedik a feljelentések száma” – közölte Bailey, aki szerint vitathatatlan, hogy Jimmy Savile ügye nagy hatással van az eseményekre. Mint ismeretes, Savile halála után kiderült, hogy a műsorvezető pedofil volt, öt éves gyerekeket is megrontott, de áldozatai között volt idős ember is. A 116 ezer esetből 17 ezerre korábban, bizonyos esetekben évtizedekkel ezelőtt került sor.

Sokkoló számok

Liz Dux, a Slater és Gordon ügyvédi iroda jogásza, akik 800 áldozatot képviselnek a brit BBC-nek elmondta: a Savile-ügy kirobbanása óta egyre több ember érzi úgy, hogy van értelme feljelentést tennie. „Remélhetőleg a rendőrségnek meglesznek az erőforrásai ahhoz, hogy lefolytathassa a nyomozást, olyan súllyal, amit az ügyek érdemelnek. Azt látjuk, hogy nem csak celebekkel, vagy közismert politikusokkal kapcsolatban hoznak nyilvánosságra ügyeket az emberek. Egyre többen számolnak be arról, hogy például családtagjaik által, vagy egyéb körülmények között érte őket abúzus, és most úgy érzik, hogy képesek érdemben foglalkozni az üggyel, hogy a támadóval szemben igazságot szolgáltassanak” – fogalmazott az áldozatokat képviselő ügyvéd.

Jon Brown, a nyomozócsoport egy másik vezetője elmondta: a számok magukért beszélnek és a szexuális bűncselekmények a társadalom minden szegmensét átitatják. „Gyökeres változást látunk az emberekben, akik egyre hajlandóbbak előlépni és beszélni gyakran évtizedekkel ezelőtt megtörtént bűncselekményekről” – mondta. „Sokkal reálisabb képet látunk most a probléma méreteiről és most az a fő feladat, hogy megtaláljuk a módját, amivel a leghatékonyabban kezelhetjük azt” – tette hozzá.


ATV