A "kipróbált" nős férfiak ("viri probati") pappá szentelése "súlyos következményekhez vezet" és "szakítás az apostoli hagyománnyal" - jelentette ki Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa pünkösdvasárnap, a franciaországi Chartes-ban mondott homíliájában. A bíboros a városba tartó zarándoklat zárómiséjét celebrálva tért ki a viri probati felszentelésének kérdésére is.
Ahogy Sarah bíboros a homíliájában fogalmazott:
Kedves Paptestvéreim! Mindig őrizzétek ezt a bizonyosságot: az egységet Krisztussal a kereszten, mert a papi cölibátus tanúságot tesz a világban! Az a terv, amit egyesek megint elővettek, hogy a cölibátust leválasztják a papságról, kiszolgáltatva az egyházi rend szentségét nős férfiaknak ("viri probati") - ahogy mondják, "pasztorális okokból vagy egyfajta szükségből" - súlyos következményekhez vezet, és egyértelmű szakításhoz az apostoli hagyománnyal. Ezzel egy emberi kritériumok szerinti papságot hoznánk létre, és nem Krisztus papságát folytatnánk - ami engedelmes, szegény, és tiszta. Valójában a pap nem csupán "alter Christus" [Krisztus mása], hanem valódi "ipse Christus", maga Krisztus! Ezért a pap, aki az Egyházban Krisztust követi, mindig az ellentmondás jele!
Sarah bíboros szavai válaszként érkeznek tőle azokra az újabban egyre erősödő hangokra az Egyházban, akik egyes országokra jellemző paphiány megoldására a "viri probati" nős férfiak pappá szentelésének engedélyezését követelik a pápától. Az ezzel kapcsolatos cikkeinket olvasóink ide kattintva találják.