A 34 éves Joseph Ratzinger professzor "a második vatikáni zsinat hírkozmetikusa volt" - mondta életrajzírója, Peter Seewald a CatholicWorldReport.com-nak (január 13).

"Az ő hozzájárulása nélkül a zsinat soha nem létezett volna olyan formában, ahogyan mi ismerjük" - véli Seewald.

Később azonban Ratzinger Seewald szerint rájött "az általa okozott járulékos károkra", nevezetesen "a zsinat sorsdöntő kétértelműségére a globális nyilvánosságban, amelynek hatásait nem lehetett előre látni".

Ratzinger a második vatikáni zsinathoz való hozzájárulása az olaszországi Genovában, 1961. novemberi beszédével kezdődött, amikor azt kérte, hogy "dobják el" azt, ami "akadályozza a hit tanúságát" abban az összehangolt sémában, amelyben az "ökumenizmus hiányát és a pasztorális beszédstílust kritizálja."

Seewald szerint Frings kölni bíboros (+1978) Ratzinger által írt tizenegy fő beszéde "felforralta a zsinat termét".

Ratzinger megírta Frings 1962. november 14-i tervezetét, amely megdöntötte a Kúria zsinat eljárását, és különféle bizottságok tagjaként dolgozott.

Ő állt a Jelenések forrásaival kapcsolatos séma 1962. november 21-i elbocsátása mögött is, amelyet "fagyos hangneműnek, sőt egyenesen sokkolónak" nevezett. Seewald számára "ez volt a fordulópont".

Számára Ratzinger meghatározta a zsinatot, "előremutató irányba" mozgatta és meghatározó szerepet játszott eredményeinek alakításában. Ezek az eredmények azonban nem előre látott katasztrófát jelentettek.

https://gloria.tv/post/i6moL2hsTXkp3Vy4RXxgNECAh

2006 körül Ralph M. Wiltgen: A Rajna a Tiberisbe ömlött könyvét, mely pontosan leírja a német nyelvterület püspökeinek szerepét a IIVZS eltérítésében, és a modernista útra vezetésében, melynek most látjuk a végeredményét.
De az is látható, hogy a német püspöki kar még tovább süllyedt az egyház szétverésében a különutasságával, PROTESTANTIZÁLÁSBAN, a krisztusi egyház és tanítás (elváltak és újra házasodottak áldoztatása, a női papság bevezetése, a kánon szövegváltozásában az engedetlenségével [SOKAKÉRT/MINDENKIÉRT], stb.) bevezetésében, illetve erőltetésében.
Isten legyen irgalmas hozzá, hozzájuk, és mihozzánk is.