2017. november 16., csütörtök

Párizsban ismétlődött meg az október 28-ai brüsszeli affér

Erővel vonszolta ki a helyi rendőrség egy katolikus templomból fiatal férfiak egy csoportját, akik a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett protestáns megemlékezés ellen tiltakoztak a templomban, hangos imádsággal. A még október 31-én történt esetről a Church Militant online katolikus televízió a mai napon közölt beszámolót.

Az eset kísértetiesen hasonlít az október 28-án a brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula Katedrálisban történtekkel - leszámítva, hogy ezúttal mindez Franciaországban, Párizsban történt (a katolikus Notre-Dame des Blancs-Manteaux, azaz "Fehérpalástú Szűzanya" templomban), és hogy az "elkövetőket" a rendőrség elő is állította.
A közös katolikus-protestáns megemlékezéshez a szervezők Caroline Bretones-t, a Marais Egyesült Protestáns Egyháza nevű felekezet lelkésznőjét kérték fel prédikációra. A lelkésznő a prédikáció megtartására egy a katolikus papi reverendát utánzó öltözetben jelent meg (lásd a cikkünk kezdőképét).
Válaszul a rendezvényre, mintegy tucatnyi fiatal férfi tiltakozott a helyszínen francia és latin nyelvű imádságok és himnuszok hangos elimádkozásával. A tiltakozásnak a párizsi rendőrség vetett végett.
A Medias-Presse-Info francia nyelvű honlap az esetről videót is közölt, amihez ezt a kommentárt írták: "Az őrület nem ismer határokat. Ezeket a fiatal katolikusokat manu militari [fegyveres erővel] vitte ki a rendőrség, amiért a rózsafüzért imádkozták egy katolikus templomban!" A videón (lásd alul) egyébként az is látszik, ahogy a rendezvény egyik protestáns hölgy résztvevője örömtáncot lejt a templom szentélye előtt.
A férfiak hangos imádságát a templom kántora orgonazenével igyekezett elnyomni. Az akciójukra számos jelenlévő felháborodással reagált. Néhányan megpróbáltak vitába szállni a fiatalokkal, egyesek inzultálták őket, egy asszony az egyiküket arcon is ütötte egy a kezében lévő papírral. A tiltakozók ennek ellenére végig térdepelve maradtak, mindaddig, amíg a rendőrség velük szemben erőt nem alkalmazott.
A tiltakozó akció kivitelezése alapján valószínűsíthető, hogy résztvevői az október 28-án Brüsszelben történt hasonló esetből merítettek ötletet és bátorítást. Az akkori belga és a mostani francia fiataloknak máskülönben nem tűnik úgy, mintha bármi köze is lenne egymáshoz.


http://katolikusvalasz.blog.hu/2017/11/16/ujabb_tiltakozo_imaakcio_egy_katolikus_templomban_tartott_reformacios_megemlekezesen