„A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” – János evangéliuma 10:10
Sokáig tanakodtam, hogy írjak-e erről a felkavaró esetről, mert meg kell vallanom, ezúttal számomra is nehéz volt meglátni a napot a felhők mögött, pedig általában elég könnyen megy, de aztán rájöttem, hogy nem minden helyzetben ez az én feladatom. Illetve akármilyen kifordult világban élünk is, „nincs olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék”Máté 10,26 és mint láthatjuk, erre nem mindig kell az utolsó ítéletig várni.
A LiveAction és a DailyWire tehát a következőkről számolt be:
Az úgynevezett „méltóságos halál” hívei nem veszik számításba, hogy bizonyos esetekben az orvosok vagy a család önző érdekektől motiválva is kezdeményezheti az eutanáziát. Hollandiában sajnos ennél is messzebb mentek az érintettek, amikor egy idős nőn akarata ellenére hajtottak végre eutanáziát, mert a családnak már terhes volt gondoskodni a betegről.
Én ezt mondjuk nem eutanáziának, hanem gyilkosságnak hívnám, de maradjunk a sajtó által használt kifejezésnél, bár a helyzetet ez egy cseppet sem szépíti meg.
A LiveAction szerint a demenciában szenvedő 74 éves nő korábban említette néhány embernek, hogy „ha eljön a megfelelő idő” vállalná az orvos közreműködésével végrehajtott öngyilkosságot. Közben demenciája fokozatosan rosszabbodott, azonban sohasem tett hivatalos nyilatkozat, amiben beleegyezését adja az eutanáziához, időközben pedig az állapota meghaladta azt a pontot, ahol ez lehetséges. Orvosa ekkor kijelentette, hogy a nő „elviselhetetlenül szenved” és elvégezte az eutanáziát.
A LiveAction így foglalta össze a szomorú esetet:
A nővel nem tudatták, hogy mi fog történni, azzal indokolva eljárásukat, hogy „nem akarnak szükségtelen aggodalmat okozni”. Kávéval kínálták, amibe belekeverték az altatót, a nő azonban ezt nem volt hajlandó meginni, majd fizikailag harcolni kezdett az orvossal, aki megpróbálta végrehajtani az eutanáziát. Annyira keményen küzdött, hogy az orvos felszólította a családtagokat, hogy fogják le, amíg ő elvégzi az eutanáziát.
Az ügyben vizsgálódó orvosi bizottság felmentette az orvost az etikai vádak alól, azzal érvelve, hogy jóhiszeműen járt el, a döntést azonban felülbírálta a Regionális Eutanázia Felügyeleti Bizottság, amely kijelentette, hogy az orvos eljárása etikátlan volt és öt másik hasonlóan felkavaró esettel együtt ki fogják vizsgálni.
Jelenleg semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy mentális képességeinek birtokában a nő valaha kifejezését adta volna annak, hogy meg akar halni, arra viszont igen, hogy élni akart. Voltak rossz napjai, amikor azt kívánta, bárcsak meghalna, míg más napokon élni akart.
A „méltóságos halál” támogatói szerint a döntés veszélyezteti azokat a demenciában szenvedő betegeket, akik meg akarnak halni.
Veszélyezteti? Mitől? Az élettől?
„Legalább tisztán látunk,” nyilatkozta Bert Keizer, egy holland eutanázia létesítmény orvosa. „Azok számára, akik előrehaladott demenciában szenvednek, de saját akaratukból meg akarnak halni, ez egy negatív döntés, mert ha már nem tudják jelezni, hogy még mindig meg akarnak halni, az eutanáziát csak akkor végezhetik el rajtuk, ha önszántukból megisszák az altatót.”
Tavaly 83 mentális betegségben szenvedő embert öltek meg ilyen módon Hollandiában.


http://idokjelei.hu/2018/08/hollandiaban-eroszakkal-hajtottak-vegre-eutanaziat-egy-idos-non/