2019. november 5., kedd

"Nincs több időnk!" - hálózatba tömörülve akarja kierőszakolni a nők pappá szentelését több "katolikus" nőszervezet

"Nekünk, nőknek, többé már nincs időnk várni. Együtt állunk ki és keményen dolgozunk azon, hogy az egyháznak legyen jövője - méghozzá életbarát és nőbarát!" - jelentette ki Chantal Götz, az "A Hit Hangjai" nevű szervezet képviselője azon a találkozón, amelyen több ország (névleg) katolikus nőszervezetei nemzetközi hálózatot alapítottak a nők pappá szentelésének kiharcolásáért.
Erre hívunk minden nőt: használjátok a pozitív erőtöket a változásért!
- tette hozzá.
A találkozóra a németországi Stuttgartban került sor, és azon német, svájci, osztrák, és lichtensteini szervezetek vettek részt. A szervezetek között volt a nemrég megalakult "Mária 2.0" mozgalom, a Svájci Katolikus Nőszövetség (SKF), és a Németországi Katolikus Nőszövetség (KFD) is.
A hálózat jelenleg a közösen képviselni kívánt pontok kidolgozásán fáradozik. A fő célt így foglalták össze: "leküzdeni az egyházon belüli akadályokat". Az alapvető témák közé az Egyház szentségi teológiájának és hivatali struktúrájának megreformálását, továbbá az új püspökök és egyházi tisztségviselők kiválasztási mechanizmusának nagyobb átláthatóságát választották be.
Az egyelőre még nevet nem viselő hálózat fő mozgatóerejét "A Hit Hangjai" szervezet adja. A német KFD ugyanakkor úgy látja, ők is jelentős hozzájárulást tudnak adni a nőmozgalomhoz:
Mint a KFD, mi több évtizedes tapasztalatot hozunk a gender-igazságos egyház melletti elkötelezettségünkkel, és reménnyel tekintünk a közös munka elé.
- nyilatkozta a KFD elnökhelyettesnője, Monika von Palubicki.
A "Mária 2.0" mozgalom képviselője, Maria Mesrian nagy elégedettségét fejezte ki a hálózat megalakulása kapcsán. Mint mondta, különösen a szerzetesnők és "A Hit Hangjai" szervezet részvétele nyerte el a tetszését.
Ez a német reformmozgalmunk követelései számára egy teljesen új szintet nyit meg.
- mondta Mesrian a német katolikus püspöki konferencia híroldalának, a katholisch.de-nek nyilatkozva. Mint Mesrian hozzátette: bátorító a számára, hogy több különböző országban élő nőknek is ugyanazok az igényei.
A legnagyobb célunk most az, hogy saját szinódusunk legyen, amin mi magunk gyűlhetünk össze.
- magyarázta Maria Mesrian.
Amint a katholisch.de tudósítója a beszámolója végén megjegyzi: a Rómában tartott pán-amazóniai szinódus által adott jelzések a nőhálózatnak adnak igazat abban, hogy meg kell keresni számukra a nekik megfelelő egyházszolgálati formát. A tudósító szerint a hálózat mostani megalakulása felgyorsíthatja a számukra kívánatos reformfolyamatok megvalósulását az Egyházban.
A pán-amazóniai szinódus záródokumentumába a püspök résztvevők támogatásával bekerült egy javaslat a diakonátus nők számára történő megnyitására is. Ferenc pápa az eredmény hatására még a zárószavazáson bejelentette, hogy újra összehívja a női diakonátust vizsgáló, 2016-ban létrehozott pápai bizottságot, és további tagokkal bővíti ki azt.
A bizottság tavaly lezárt munkája nem volt konklúzív, mivel a tagok nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy a női diakonátus létezett-e valaha is az Egyházban felszentelt szolgálatként. Igaz, ugyanezt a kérdést egy másik pápai bizottság már II. János Pál pápa idejében megvizsgálta. Ők az 5 éves munkájuk eredményeként 2002-ben kiadott jelentésükben kimondták, hogy női diakonátus felszentelt szolgálatként sohasem létezett az Egyházban. Ferenc pápa a saját, új bizottságának zárójelentését mostanáig nem adta ki.

Húsz százaléknyit esett a papi szemináriumba jelentkezők száma Lengyelországban

Drasztikus csökkenés, egyetlen év alatt.

Lengyelországban 2019-ben 498 fiatal férfi kezdte meg a papi tanulmányait valamelyik szemináriumban. Ez egyetlen év alatt (2018-ról 2019-re) 122 fővel, vagyis 20%-kal kevesebb jelentkezőt jelent.
A papi szemináriumok rektori konferenciájának elnöke, Wojciech Wojtowicz a visszaesést az általános népességfogyással és a fiatalok között a hit népszerűtlenedésével magyarázta. Az elnök szerint az Egyházzal kapcsolatos negatív sajtó is hozzájárult sokak eltávolodásához.
A 498 jelentkező közül 324 egyházmegyés szemináriumba jelentkezett (2018-ban 415), 174 fő pedig szerzetesrendi szemináriumba (2018-ban 205). Ez azt is jelenti, hogy az egyházmegyés szemináriumokban nagyobb arányú volt a visszaesés.
Jelenleg összesen 2853 papnövendék készül a felszentelésére Lengyelországban. Wojtowicz szerint ez körülbelül 60%-kal kevesebb, mint két évtizeddel ezelőtt. A rekordév 1987 volt, amikor több, mint 9000 papnövendék volt a szemináriumokban.
A visszaesés ellenére még mindig Lengyelországban választják a legtöbben a papi hivatást egész Európában.

A mexikói pap három Pachamama szobrot égetett el


Hugo Valdemar atya, a mexikóvárosi érsekség kánonja három Pachamama szobrot égetett el vasárnap - írja az AdoracionYLiberacion.com (videó lent).

A bálványok a Nuestra Señora de Guadalupe Reina de la Paz plébánia mellett lettek elpusztítva, Mexikóváros történelmi központjában, ahol a az áldott Miguel Pro (+1927) élt.

Előtte jóvátétel imát mondtak a Pachamama bálványimádat miatt, amit az amazonasi szinódus alatt a perui Lima székesegyházában hajtottak végre.

A szertartás után Valdemar azt mondta, egy ördögűző elmondta neki, hogy a Pachamama a sátánt szimbolizálja, aki megszüli az Antikrisztust, amit Pachamama magzatja szimbolizál. Szerinte ez a Szűzanya lejáratása.

https://gloria.tv/post/snwkxELY9xsf3fTsimiKsA9S7