cyberbullying
Az új-zélandi kormány „Káros digitális kommunikáció” néven törvényjavaslatot terjesztett elő, ami a büntető törvénykönyv által meghatározott vétséggé minősítené a kiberzaklatást.
Ez első ránézésre dicséretes kezdeményezésnek tűnik, de valóban az? Nézzük meg alaposabban.
A tervezet szerint, amennyiben bárki olyan módon használja a Facebook-ot, a Twittert vagy más online felületeket, hogy azzal „komoly érzelmi stresszt” okoz, az törvénysértésnek minősül és büntetést vonhat maga után. A javaslat a rasszistának, szexistának tekinthető vagy egy másik személy szexuális beállítottságáról vagy hátrányos képességéről negatívan szóló, vagy vallási intoleranciát mutató posztokra és hozzászólásokra is kitér.
Ez azt jelenti, hogy csupán azért, mert valaki egy másik ember posztját vagy hozzászólását sértőnek tartja, bejelentést tehet ellene.
Az új törvény megsértői hivatalos közbelépéssel, 33 900 dollárig (9,5 millió forint) terjedő pénzbírsággal és akár börtönbüntetéssel számolhatnak. A céges törvénysértőkre pedig akár 134 000 dolláros (37,7 millió forint) büntetést is kiróhatnak.
Bűntettnek minősül majd az öngyilkosságra való bármilyen buzdítás, ami 3 éves börtönbüntetést vonhat maga után. [IJ: Ez alól bizonyára kivételt képez majd az eutanázia, ahol még orvosi segítséget is kap az öngyilkosjelölt. Lásd: link, link]
A baloldali propaganda gyakran vádolja a keresztényeket azzal, hogy a házasság bibliai meghatározása melletti kiállásukkal és azzal, hogy minden szexuális bűnt egyformán bűnnek tekintenek, a nemi identitászavarral küzdő fiatalokat az öngyilkosságba kergetik. [IJ: Nyilván ilyen is előfordul, amikor egyesek elfelejtik a bűn definíciója mellett kihangsúlyozni, hogy Jézus éppen azért jött, hogy ettől megszabadítson és megbocsásson. Ne essünk ebbe a hibába!]
Az online tartalomszolgáltatók számára létrehoztak egy biztonsági opciót, ami elvileg megvédi őket a felelősségtől (minden bizonnyal a szólás szabadságának korlátozása mellett), amennyiben beleegyeznek, hogy az állítólagos sértő anyagokat kérésre nem több mint 48 órán belül levegyék honlapjukról.
Tehát a Szentírásból vett idézetek vagy a bibliai igazságokkal foglalkozó írások is könnyen ebbe a kategóriába eshetnek. Amennyiben az Egyesült Államok és más országok is követik az új-zélandi példát a vallás és szólásszabadságának búcsút inthetünk.Időkjelei: A fentiek fényében azért fontos leszögezni, hogy a kiberzaklatás egy nagyon is valós jelenség. Remélhetőleg persze a legtöbb olvasónk ezen a téren is a megoldás, nem pedig a probléma része és azon van, hogy online kommunikációjával segítsen az elveszetteknek.