2021. június 13., vasárnap

II. János Pál korszaka lezárult? Hamispróféta szigorít a laikus mozgalmakkal kapcsolatban

 

Több ellenőrzés és több centralizmus: Bergoglio laikusokért felelős dikasztériuma június 11-én rendeletet adott ki, amelyben korlátozza a hívek nemzetközi szövetségeinek vezetői megbízatását.

A központi vezető testületben a hivatali idő öt évre korlátozódik. Senki - beleértve az alapítót is - nem lehet tíz egymást követő évnél tovább hivatalban. A LaNuovaBq.it "bombaként" értékeli a rendeletet, mivel az "átszervezi az egyházi mozgalmak befolyását" - noha már mindegyikük hanyatlóban van.

A LaNuovaBq.it számára ez a laikus egyesületek "leépítését" jelenti, és az 1985-ös loretói egyházi konventen II. János Pál által megnyitott korszak lezárását, aki hiába összpontosított a mozgalmakra az egyház megújítása érdekében. Ez a próbálkozása miatt összeütközésbe került Ballestrero torinói bíborossal és Martini milánói bíborossal.

Jelenleg 122 laikus közösség van az egyházban, köztük a Sant'Egidio, a Comunione e Liberazione és a Neokatechumenális Út. Legtöbbjük Ferenc pápa szekerére vetette magát, aláírva ezzel a halálos ítéletét.

Az ürügy, hogy átvegyék az irányítást felettük, a mindig népszerű hivatkozás a "szexuális visszaélésekre". Ritka példa lehet azonban a Sodalitium Christianae Vitae perui laikus Luis Fernando Figari, akit homoszexuális zaklatással vádolnak.

https://gloria.tv/post/Grr4BjSM4CiY3kVKJca1c9ZKK


A bi-rituális szerzetesek felélesztik a gyönyörű francia apátságot

 

A burgundiai Flavigny-sur-Ozerainben található Saint-Joseph de Clairval bencés rendház augusztusban kezdi meg a közép-franciaországi Solignac apátság újjáélesztését.

A hírt június 11-én jelentette be Pierre-Antoine Bozo limoges-i püspök és Jean-Bernard Marie Bories apát, akit mindössze egy éve választottak meg. Közösségét 1972-ben alapították Svájcban Marcel Lefebvre (+1991) érsek körül, akit az 1988-as püspökszentelés után hagytak el.

A szerzeteseket a dijoni püspök, Michel Louis Coloni (+2016) fogadta be, aki arra kényszerítette őket, hogy a közösségi misét - amely Isten felé fordulva, latinul van - az új rítusú Eucharisztiára cseréljék, hogy megkapják a kívánt kánoni elismerést. A szerzetesek magánmiséit többnyire római rítusban celebrálják. Jelenleg a csoportnak körülbelül ötven szerzetese van. Az alapító apát, Augustin Marie Joly 89 évesen, 2006 januárjában halt meg.

Solignacot Szent Eligius (+660) alapította, és 1790-ben a francia forradalom záratta be, amely börtönként használta a forradalom terroruralmával szemben álló papok és apácák számára. Később a kolostor többször gazdát cserélt, mígnem 2011-ben a Limoges-i egyházmegye megvásárolta.

A 18. századi apátsági templom a román stílusú templomok rendkívüli példája.

https://gloria.tv/post/yYMKb6QvC1R64Pjs687UQHuHX