A burgundiai Flavigny-sur-Ozerainben található Saint-Joseph de Clairval bencés rendház augusztusban kezdi meg a közép-franciaországi Solignac apátság újjáélesztését.

A hírt június 11-én jelentette be Pierre-Antoine Bozo limoges-i püspök és Jean-Bernard Marie Bories apát, akit mindössze egy éve választottak meg. Közösségét 1972-ben alapították Svájcban Marcel Lefebvre (+1991) érsek körül, akit az 1988-as püspökszentelés után hagytak el.

A szerzeteseket a dijoni püspök, Michel Louis Coloni (+2016) fogadta be, aki arra kényszerítette őket, hogy a közösségi misét - amely Isten felé fordulva, latinul van - az új rítusú Eucharisztiára cseréljék, hogy megkapják a kívánt kánoni elismerést. A szerzetesek magánmiséit többnyire római rítusban celebrálják. Jelenleg a csoportnak körülbelül ötven szerzetese van. Az alapító apát, Augustin Marie Joly 89 évesen, 2006 januárjában halt meg.

Solignacot Szent Eligius (+660) alapította, és 1790-ben a francia forradalom záratta be, amely börtönként használta a forradalom terroruralmával szemben álló papok és apácák számára. Később a kolostor többször gazdát cserélt, mígnem 2011-ben a Limoges-i egyházmegye megvásárolta.

A 18. századi apátsági templom a román stílusú templomok rendkívüli példája.

https://gloria.tv/post/yYMKb6QvC1R64Pjs687UQHuHX