fotolia_110877230_bamberg_dom_altstadt.jpgA németországi Bamberg érsekségi területe idén szeptember 1-jétől 35 pasztorális régióra osztva működik majd. Bár az érsekség közlése szerint az új felosztás után is megmaradnak a plébániák, nem mindegyiken fog működni rendszeres papi szolgálat. "Ezekkel a lépésekkel az emberek igényeire, valamint a hívek és pásztorok számának csökkenésére válaszolunk." - nyilatkozta Georg Kestel általános helynök.
A 35 új régiót a korábbi 95-ből összevonásokkal hozzák létre. A hívek lelki gondozását lelkipásztori csoportok fogják végezni, amelyeket egy-egy idősebb, tapasztaltabb pásztor vezet. A csoportok tagjai papok, diakónusok, és lelkipásztori kisegítők lesznek, a munkájukat pedig teljes munkaidőben alkalmazott adminisztrátorok segíti majd.

Egy német katolikus érsek a halál utáni életről


[Július 9-ei gyorshírünk a Facebook oldalunkról.]
A német "Palliatív Portál" elnevezésű podcaston arról faggatták Ludwig Schick bambergi érseket, mit gondol a halál utáni életről. A német püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de ezt írja róla:
Az érsek elmondta, hogy valamennyi közeli rokona elhunyt már. "Nem érzem úgy, hogy elmentek volna, inkább még mindig itt vannak." Szerinte ezen a világon semmi sem tűnik csak úgy el. "A dolgok átalakulnak más energiaformákká, életformákká, létformákká." Az érsek ezért úgy érzi, még mindig kapcsolatban áll az elhunyt szüleivel. Amikor rájuk gondol, gyakran támadnak új ötletei - magyarázta az érsek.
Az összevonások Németország több egyházmegyéjében megkezdődtek már. Márciusban Würzburg püspöke, Franz Jung jelentette be, hogy a püspökség 224 plébániáját 40 lelkipásztori körzetre osztja fel. A limburgi egyházmegyében 2023-ra csak 49 plébánia működik majd. A trieri püspök pedig már 2017-ben közölte, hogy az egyházmegye kb. 900 plébániáját 2020-ra mindössze 35-re fogja lecsökkenteni.
Ugyanez a folyamat Ausztriában is megkezdődött. Ott 660 plébániát vonnak össze 140 "plébániatársulássá". Az összevonások 80%-át a tervek szerint 2022-ig valósítják meg.