Ismét tagadta a Sátán és az ördögök személyes valóságát Arturo Sosa, a jezsuita rend 2016. októberében megválasztott generálisa. A venezuelai pap 2017-ben egyszer már nagy vihart kavart, amikor azt mondta: az ördög alakját csak a keresztények hozták létre azért, hogy szimbolikusan kifejezzék vele a világban jelenlévő gonoszságot.
Sosa atya most az olasz Tempi híroldalnak erősítette meg ezt az álláspontját egy augusztus 20-ai (21-én megjelent) interjúban, amelyet az Olaszországban rendezett Rimini Meeting egyik fellépőjeként adott:
Tempi: Sosa atya, létezik az ördög?
Arturo Sosa: Különféle módokon. Meg kell értenünk a kulturális összetevőket ahhoz, hogy erről a karakterről beszélhessünk. Szent Ignác megfogalmazásában a gonosz lélek visz rá minket arra, hogy olyan dolgokat tegyünk, amik Isten lelke ellen vannak. Az [ördög] a különféle struktúrákban, de nem a személyekben lévő gonosz megszemélyesítéseként létezik, mivel az [ördög] nem egy személy, hanem a gonosz cselekvésének egy módja. Ő nem egy személy, mint egy emberi személy. Az [ördög] a gonosz jelenlétének módja az emberi életben. A jó és a rossz állandó küzdelmet folytat az emberi lelkiismeretben, nekünk pedig megvannak módjaink arra, hogy kifejezzük őket. Istent jónak ismerjük el, egészen jónak. A szimbólumok részei a valóságnak, és az ördög szimbolikus valóságként létezik, nem személyes valóságként.
Sosa atya állításaival szemben a Katolikus Egyház Katekizmusa kijelenti, hogy az ördög valós lény, egy bukott angyal, aki Isten ellen lázadt fel:
Az Egyház tanítja, hogy [a Sátán] kezdetben Istentõl teremtett jó angyal volt. "Az ördögöket és a többi démont Isten természetük szerint jónak teremtette, de önmaguktól rosszak lettek." (KEK 391)
A Szentírás beszél ezeknek az angyaloknak a bûnérõl. Ez a "bukás" ezeknek a szellemi teremtményeknek a szabad választásában áll, mely radikálisan és visszavonhatatlanul elutasította Istent és az õ országát. (KEK 392)
A jezsuita rend szóvivője 2017-ben leszögezte, hogy Sosa atya az ördöggel kapcsolatos állításaival "azt vallja és tanítja, amit az Egyház vall és tanít". Mint ismét bebizonyosodott, ez sajnos egyáltalán nincs így.

https://katolikusvalasz.blog.hu/2019/08/22/jezsuita_generalis_az_ordog_szimbolikus_nem_szemelyes_valosag