2014. július 26., szombat

Louis Sako káld pátriárka: Elég volt a keresztények iránti közönyből

Louis Sako iraki káld pátriárka felhívást intézett az ENSZ-hez, melyben az iraki keresztények drámai helyzetére hívta fel a figyelmet, kérve, hogy a Biztonsági Tanács ne pusztán megfigyelőként vegyen tudomást az Iszlám Állam által elkövetett rémtettekről. A Vatikáni Rádió tudósítása.
Az iraki parlament július 24-én, csütörtökön a 76 éves Fuád Maszúm kurd politikus személyében megválasztotta az állam új elnökét. A hír megelégedettséget váltott ki nemzetközi körökben: Irán és az USA megerősítették, hogy továbbra is teljes mértékben támogatják az országot, különös tekintettel a terrorizmus elleni küzdelemre. Az Iszlám Állam tovább folytatja erőszakos előrenyomulását. Az ENSZ aggodalmának adott hangot azért a hírért, miszerint a dzsihadisták kötelezővé tennék a 11 és 46 év közötti nők szexuális megcsonkítását.
Fuád Maszúm feladata lesz most a miniszterelnök kinevezése. Az országban tartózkodó Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Bagdadban találkozott Maliki ügyvezető kormányfővel, Szisztáni ajatollahhal, Irak legfőbb síita vezetőjével.
Itt jegyezzük meg, hogy a gyakorlat szerint Irakban az államfő kurd, a kormányfő síita, míg a parlament elnöke szunnita.
Csütörtökön 147-en haltak meg, közöttük 61 szunnita fogoly, akiket két öngyilkos merénylő ölt meg, miközben egy bagdadi börtönbe szállították őket. Az Iszlám Állam továbbra is könyörtelenül végzi pusztító munkáját az észak-iraki kisebbségek ellen. A keresztényeket elűzték, szent helyeiket lerombolták, közöttük Jónás próféta sírhelyét, amelyet Moszulban építettek a 8. században. Menekülniük kell a többi kisebbségnek is, többek között a jazidoknak, a shabak vallás követőinek, vagy a türkméneknek.
Különösen drámai az iraki keresztények helyzete, ezért Louis Sako káld pátriárka egyre erőteljesebben hallatja hangját érdekükben. Felhívást intézett az Egyesült Nemzetekhez, hogy a Biztonsági Tanács ne pusztán egyszerű megfigyelőként vegyen tudomást az Iszlám Állam által folyamatosan elkövetett rémtettekről, atrocitásokról.
A Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában Sako pátriárka arról tájékoztatott, hogy ezer család hagyta el Moszult az Iszlám Állam parancsára. Az emberek pánikban élnek. A pátriárka csütörtökön találkozott Kurdisztán vezetőjével, a parlament elnökével és számos politikussal. Mindenkitől humanitárius, egyben politikai segítséget is kért.
Szomorú megtapasztalni az egész világ közönyét azzal szemben, ami a Közel-Keleten történik – állapította meg a káld pátriárka. – Üldözik a békés, ártatlan keresztényeket. Ez rendkívül botrányos. Az egész világnak meg kell mozdulnia, hogy véget vessenek ezeknek a tetteknek.
Fel kell szólítani az illetékeseket, hogy ne nyújtsanak anyagi, katonai és gazdasági segítséget az Iszlám Államnak. Az ENSZ emberiség ellen elkövetett bűncselekménynek, a pátriárka etnikai tisztogatásnak nevezi az iraki eseményeket. Azonban nem elegendőek az elítélő szavak, nyilatkozatok. Nyomást kell gyakorolni a helyi kormányokra – hangsúlyozta Sako pátriárka.
„Aggódunk örökségünkért is: Moszulban felgyújtottak és leromboltak 5. és 10. századból származó templomokat. Mindennek vége. Ha felrobbantanak egy modern templomot, építhetünk egy másikat, de a történelmi örökséget nem tudjuk visszaszerezni, pedig az nemcsak a keresztényeké, nemcsak Iraké, hanem az egész világé. Mindenkinek tennie kell valamit, a közömbös várakozás helyett.
A humanitárius vészhelyzetben az elűzött keresztényeknek semmijük sincs. Sako pátriárka örömének adott hangot, amiért Philippe Barbarin bíboros Lyonban szombatra békemenetet hirdetett meg az iraki keresztények érdekében. Ez a szolidaritás nagy erőt ad számukra, hogy ne veszítsék el a bizalmat és a reményt – mondta a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában Louis Sako iraki káld pátriárka.

Magyar Kurír