2019. december 7., szombat

Németország: A papok által vezetett plébániák "kivételek" közé kerülnek


A német Magdeburg egyházmegye bejelentette, hogy a papok által vezetett plébániák nemsokára a "kivételek" közé fognak tartozni - írja az egyházmegyei magazin, a Moment.

Az egyházmegye lecsökkentette a plébániák számát 180-ról 44-re.

Az új plébániák közül nyolcat laikus csapatok vezetik, plébános nélkül.

Az egyházmegyének problémái vannak továbbá a plébánosi tanácsok személyzeti számával, mert nincs elég önkéntes.

https://gloria.tv/post/nHdjxYXKPGBX3TzUcH9SQDWCf

Laikus szentbeszéd: A svájci püspök elűzte a papot


Basel homoszexuális püspöke, Felix Gmür kétségbeesést okozott a svájci Kreuzlingen településen.

A plébánia vezetője, a lengyel Jan Walentek atya a Redemptoristák rendjéhez tartozik, két kollégájával együtt él a város Redemptorista rend házában.

Kreuzlingen az úgynevezett "pásztorális régióhoz" tartozik. Az egyházmegye női pásztori asszisztenst nevezett ki vezetővé, mert Walentek nem rendelkezik a legjobb szervezői készségekkel. Ez átváltoztatta volna a plébánost egy "együttműködő pappá". A redemptoristák nem örültek ennek.

Gmür püspök továbbá megparancsolta Walenteknek, hogy engedélyezze a laikus szentbeszédeket, mert ez "hagyomány" Basel egyházmegyéjében, hiába mond ellent a kánonjognak. Walentek elutasította ezt a kérést.

A püspök és a redemptoristák lengyel szuperiorja közötti találkozó hozta meg a töréspontot. A szuperior visszahívta papjait. Eredményképpen Kreuzlingen redemptorista házát valószínű, le fogják zárni.

A helyi plébánia tanács haragszik, amiért Gmür nem tudott egy köztes utat találni. "Katasztrófának" nevezte azt, hogy a pap 2020 júliusában távozni fog.

Kreuzlingen a problémás plébánia. Walentek előde, Alois Jehle prelátus, a Svájci Gárda volt káplánja és a Római Kúria tagját 2017-ben űzte el a plébánia, mert "túl katolikus" volt.

https://gloria.tv/post/1ZTjmiZGVXr64iSMMstkpFfJa

Német püspökök: A házasságtörés "nem bűn", a homoszexualitás "normális és megváltoztathatatlan"


A "szinodális mód" részeként egy, az "emberi szexualitással" kapcsolatos konzultáción beszéltek a német püspökök arról, hogy a homoszexuális paráználkodás és a fogamzásgátlás tiltása "naprakész, modern" dolog-e.

Koch (Berlin), Bode (Osnabrück), Ipolt (Görlitz), Kohlgraf (Mainz) püspökök, valamint több segédpüspök is részt vett a találkozón.

Egy december 5-ei sajtónyilatkozat szerint az úgynevezett püspökök megállapították, hogy a homoszexualitás az egyik "normális formája a szexualitásnak", és az "nem megváltoztatható" szocializációval, "és nem is kell megváltoztatni".

Az Amoris Laetitia buzdításra való hivatkozással azt állították, hogy az elvált és újraházasodott párok szexuális kapcsolatait sem lehet többé bűnnek minősíteni.

https://gloria.tv/post/s6vtJXgBTiQo24Ad4x6ABTFRu