2018. október 27., szombat

Írország nagy többséggel megszavazta, hogy töröljék az alkotmányból az istenkáromlás büntetését

Az exit pollok szerint a megjelentek több mint kétharmada megszavazta, hogy töröljék az ír alkotmányból az istenkáromlás tiltását.
Júniusban írtunk róla, hogy népszavazásra kerülhet sor Írországban egy sor olyan kérdésről, amikről az ír alaptörvény meglehetősen középkori módon rendelkezik. A kérdések többsége szimbolikus, de jól mutatja az ír társadalomban tapasztalható progresszív változásokat.
Az abortusztilalom törlése és a melegházasság törvényesítése mellett felmerült, hogy kiiktassák azt a bekezdést is, ami szerint a nőknek a konyhában a helyük.
Az országban mai napig súlyos büntetést lehet kapni azért, ha valaki istent káromló vagy vallásgyalázó módon nyilatkozik meg. Emlékezetes, hogy néhány éve Stephen Fry ellen kezdtek nyomozni, amiért egy műsorban szeszélyes, beszűkült gondolkozású, hülyének nevezte Istent. Végül nem büntették meg, de a vita azóta is él. 150 éve nem ítéltek el senkit istenkáromlás miatt, de sokan a szekularizált állam szimbólumát látják a kezdeményezésben.
Az első számok alapján nem meglepő módon főleg a fiatalok támogatták a törlést. Az Irish Times szerint a 35 év alattaknál négyötödös többséget élvezett az istenkáromlás eltörlése, egyedül a legidősebb, 65 feletti korcsoportban voltak többen az ellenzők, egy hajszállal.
Mintegy mellékesen, az írek megszavazták Michael Higgins visszatérését az elnöki posztra is. A 77 éves emberi jogvédő-költő hét évre kapott mandátumot. (Guardian)

A hamispróféta áldását adta a Pokemon Go katolikus változatára

A reformerként ismert egyházi vezető felkarolta a kezdeményezést, sőt a híradások szerint kifejezetten szereti az új játékot.

Két évvel ezelőtt többször is beszámoltunk arról, hogy a Nintendo hibrid, AR-alapú játéka, a Pokemon Go gyakorlatilag pár nap alatt lehengerelte a világot, olyan őrületet váltott ki, hogy akkoriban még követni is nehéz volt a történéseket.
Ez a rajongás azóta alábbhagyott, de a játék továbbra is népszerű, és erre figyeltek fel katolikus ifjúsági vezetők, akik elkészítették a katolikus változatot, melyet maga az egyház is elfogadott, így már hivatalosnak is tekinthető.
A nóvum abban áll, hogy a keresztény változat fejlesztői felismerték a játék szerkezetében, felépítésében rejlő lehetőségeket, vagyis hogy információterjesztésre is használható, így egy olyan változatot dolgoztak ki, ahol nem szörnyecskéket kell gyűjtögetni, hanem az egyház életében fontos alakok – szentek és bibliai szereplők – megkeresése a cél, és mindezt ismeretterjesztő célú feladatokkal egészítették ki.
Az új játék neve „Follow JC Go” – „Kövesd Jézus Krisztust, menj!”. Újítás az is, hogy a „vadászat” közben alapvető keresztény, leginkább bibliaismeretre vonatkozó kérdésekre is választ kell adni, és ha sikeres a játékos, akkor egy „evangelizációs csapat” tagja lesz. És ezzel még nincs vége: a játékban használt avatar gondozása is feladat: etetni, itatni kell, és a szükséges imákat is el kell mondania rendszeresen, templomba kell járniuk, jótékonysági tevékenységet kell/lehet végezniük.
A játék ötlete a Fundación Ramón Pané evangelizációs csoportból származik, akik a tudósítások szerint félmillió dollárt költöttek két év alatt a 32 ezer munkaórát igénybe vevő fejlesztésre, melyet az év elején a panamai Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón mutattak be. Az Androidon és iOS-en is elérhető program egyelőre csak spanyolul, Olaszországban és Spanyolországban működik – de állítólag Ferenc pápa, aki a maga fenntartásait mindig kifejezve egyébként roppant mód kedveli a technológiai újításokat és szívesen használja is őket, rajong a játékért.
A jelenség és a pápai támogatás azért is meglepő némiképp, mivel az eredeti Pokemon Go úgy járt, mint a Harry Potter könyvsorozat annak idején: szinte az összes egyház és felekezet (nemcsak a keresztények, a muszlimok is) felszólalt ellene, sőt nagyon komoly retorziókat is alkalmaztak használóival szemben.