"Félelmetes és röhejes egyben." Így jellemezte egy melegjogi aktivista a KXTV-TV-nek azt a népszavazási javaslatot, amit egy kaliforniai ügyvéd nyújtott be az államügyészi hivatalnak. Matthew Gregory McLaughlin azt szeretné elérni, hogy a 2016-os választások alatt a kaliforniai szavazók elé kerülhessen törvényjavaslata, ami halállal büntetné a homoszexuális szexuális kapcsolatokat. Emellett egymillió dolláros pénzbüntetéssel sújtaná azokat, akik "szodomita propagandát" folytatnak kiskorúaknak és eltiltaná a melegeket, transzneműeket a közhivataloktól.

A helyi sajtó által megkérdezett jogi szakértők szerint az ügyészségnek nincsen nagyon más választása, mint engedélyezni a népszavazási javaslatot, és benyújtója elkezdheti összegyűjteni azt a több mint 300 ezer aláírást, ami ahhoz kell, hogy ténylegesen népszavazásra kerüljön a javaslat. Annak ellenére, hogy Vikram Amar jogászprofesszor elmondása szerint egyértelmű, hogy a javaslatból soha nem lesz törvény, még akkor sem, ha a kaliforniai választók áldásukat adnák rá, hiszen nyilvánvalóan sérti az amerikai alkotmányt.

Kaliforniai képviselők most azt szeretnék elérni, hogy az ügyvédi kamara zárja ki soraiból a javaslatot benyújtó jogászt "erkölcstelen" cselekedete miatt. Szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy ez meg fog történni.


Forrás: R24