2009. október 2., péntek

3. Olaj és Izráel

A végső háború, az armageddoni csata (Armageddon - Megiddó völgye Izráelben) akkor fog bekövetkezni, amikor Izráel békében fog élni. "Kihoztam őket a népek közül és biztonságban laknak mindnyájan" (Ezékiel 38,8). És mégis, Góg serege - erről még a későbbiekben lesz szó - értékekért fog az országba hatolni. Ezékiel még azt mondja (Gógnak) a 38, 11-13-ban: "Ezt gondolod: Fölvonulok a védtelen ország ellen, rátámadok a békében és biztonságban lakókra, akik mindnyájan úgy élnek, hogy sem várfaluk, sem zárral ellátott kapujuk nincs. Zsákmányt akarsz ejteni, prédát akarsz szerezni, hatalmaddal az újra benépesült romok ellen akarsz fordulni, a nemzetek közül összegyűjtött nép ellen, amely már jószágot és birtokot szerzett, és a világ közepén lakik. Sebá, Dedán (a mai Szaúd-Arábia és az öböl-államok ősi nevei) és Tarsís kereskedői és előkelői ezt kérdezik tőled: Azért jöttél, hogy zsákmányt ejts? Azért gyűjtötted össze seregedet, hogy prédát szerezz, hogy elvidd az ezüstöt és az aranyat, elvedd a jószágot és a birtokot és nagy zsákmányt ejts?"

Feltűnő, hogy Izráel békében és biztonságban fog élni - olyanban, amilyenben még soha nem volt része ennek a népnek. Ez most még nem mondható el róluk, bár Egyiptommal és Jordániával érvényes békeszerződésük van, a többi körülöttük lévő arab ország a megsemmisítésüket tűzte ki célul.
A próféciákról c. oldalon találjuk erre a békére a választ, amikor kiemelkedik a káoszból egy vezető (akit nyugodtan nevezhetünk Antikrisztusnak), aki megoldást kínál a Közel-keleti konfliktusra, és aláírat egy békeszerződést Izráel és a szomszédos arab államok között.

A bibliai próféciákban olvashatunk egy olyan eseményről, amelyben a világ hadseregei a Góg és Magóg vezetésével rátámadnak Izráelre, "hogy zsákmányt vessenek". Mivel rendelkezhet az utolsó időkben Izráel, ami elég nagy hadizsákmány a világ hadseregeinek ahhoz, hogy odavonuljanak? Gránátalma és olívaolaj miatt az országok nem szokták megtámadni a szomszédjaikat, létezik azonban egy másfajta olaj, amely miatt viszont már sok háborút vívtak. Ez pedig a kőolaj! Izráel azonban olajban szegény ország. ötven évnyi olajkutatás és kitermelés eredményeképpen összesen 20 millió hordó nyersanyagot sikerült a felszínre hozni. Ez alig több, mint Szaúd-Arábia kétnap
i termelése.

Az izráeliek már régóta mondogatják, hogy ha tényleg ők a választott nép, Isten miért nem Szaúd-Arábiában telepítette le őket? Golda Meir néhai miniszterelnök egyszer azt mondta:

"Mózes negyven évig rángatott minket a pusztában, hogy végül bevezessen bennünket az egyetlen helyre a Közel-Keleten, ahol nincs olaj."


2000 őszén két szalagcím jelent meg a The New York Times-ban:


AZ IZRAEL ÉS GÁZA PARTJAI KÖZELÉBEN TALÁLT GÁZKÉSZLETEK KÖZÖS VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGÉT TEREMTHETIK MEG
(2000. szeptember 15.)

ARAFAT LELKESEN ÜDVÖZÖLTE A GÁZAI ÖVEZET PARTJAI MELLETT MEGTALÁLT NAGY GÁZKÉSZLETET
(2000. szeptember 28.)


2002 novemberében egy különös hír futott végig a világ hírügynökségein: "Egy izráeli geológus olaj után kezdett kutatni a Biblia útmutatásai alapján." A tudósítás T ovia Luskinról szólt, aki meggyőződésre jutott, hogy Izráelben a felszín alatt jelentős mennyiségű fekete arany rejlik. Izráelbe költözött, és széleskörű kutatásokba kezdett. Létrehozta a Givat Olam nevű magánvállalkozást, és bejelentette, hogy kutatásai alapján Izráel középső részében 65 millió hordós olajkészlet rejlik.
De tévedett. Egy évvel később kiderült, hogy nem 65, hanem 100 millió hordó olajat rejt a mély. Néhány hónappal később érkezett egy még megdöbbentőbb hír; az Associated Press tudósítása szerint a Givat Olam kutatóhelyén a készletek nem 100 millió hordó olajat tartalmaznak, hanem a kin cs meghaladhatja az egymilliárd hordót is. "Egy izráeli vállalat az ország történ etének legnagyobb olajkészletét fedezte fel" - írta az AP, és a hír nyomán a Givat Olam részvényei 30 százalékot emelkedtek a tel-avivi tőzsdén.



Lássunk még néhány címet:

FÖLDGÁZT ÉS OLAJAT TALÁLTAK A HOLT-TENGERBEN
(Jerusalem Post, 2004. április 1.)

IZRAEL FEKETE ARANYRA BUKKANT
(Arutz-7, 2004. május 4.)

AZ OLAJBÁRÓ ISTENTŐL VÁRJA AZ OLAJKITÖRÉST IZRAELBEN
(Rauters, 2005. április 4.)

AZ OLAJKUTATÁS IZRAELBEN A HIT KÉRDÉSE
(Wall Street Journal, 2005. május 1.)

ÚJ KÜLDETÉS: KERESSETEK ÉS OLAJAT TALÁLTOK
(USA Today, 2005. május 19.)

LÁTOMÁS AZ OLAJRÓL A SZENTFÖLDÖN
(Newsweek, 2005. június 13.)

MÓZES SŰRŰN FOLYÓ ÁLDÁSA: OLAJAT TALÁLNAK IZRALEBEN?
(The Economist, 2005. június 18.)

OLAJKUTATÁS IZRAELBEN
(CBS News, 2005. szeptember 20.)

HATALMAS OLAJKÉSZLETEN ÜL IZRAEL?
(WorldNetDaily, 2005. szeptember 21.)

A szalagcímek után nézzük azokat az igeszakaszokat, amelyekben Isten ősi ígéretei szerint az utolsó napokban hatalmas gazdagság és kincsek jutnak Izráel fiainak a kezébe.

1Mózes 49,1: "És szólítá Jákób az ő fiait és monda: Gyűljetek egybe, hadd jelentsem meg néktek, ami rátok következik a messze jövőben (angolul: az utolsó napokban)."

1Mózes 49,25: "Atyád Istenétől, aki segéljen; a Mindenhatótól, aki megáldjon, az ég áldásaival, onnan felülről, a mélység áldásaival, mely alant terül, az emlők és anyaméh áldásaival."

5Mózes 33,13: "Józsefről pedig monda: Áldott az Úrtól az ő földje az égnek kincseivel, a harmattal és az alant elterülő mélységes vizekkel (angolul: a mélység válogatott javaival)."

5Mózes 33,19: "Népeket hívogatnak a hegyre, igaz áldozattal áldoznak ott; mert a tengerek bőségét szopják és a fövénynek rejtett kincsét."

5Mózes 33,24: "És Áserről ezt mondta: Áldott a többi fiak felett Áser! Legyen az ő atyjafiai előtt kedves, és áztassa lábát olajban."

5Mózes 32, 12-13: "Egymaga vezette őt az Úr; idegen isten nem volt ővele. A föld magaslatain hordozta, a mező terméseivel etette. Mézzel táplálta a sziklából, olajjal a kősziklából."

Ézsaiás 45,3: "Néked adom a sötétségnek kincseit és a rejtekhelyek gazdagságait, hogy megtudjad, hogy én vagyok az Úr, aki téged neveden hívtalak, Izráel Istene."


James Spillman lelkész Philip Mandelker izráeli ügyvéd segítségével megalapította a Zion Oil nevű céget, melynek üzleti küldetésnyilatkozata így szólt:

"A Zion Oil & Gas társaságot az Úr rendelésére alapítottuk, kifejezetten annak érdekében, hogy olajat és földgázt kutassunk fel Izráel földjén, és hogy áldjuk a zsidó népet, Izráel nemzetét és Krisztus testét (Ézsaiás 23,18). Hiszek abban, hogy az Úr a Bibliában megígérte, hogy a világ legnagyobb olaj- és földgázkincsével áldja meg Izráelt, amelyet a Messiás visszajövetele előtti napokban fognak felfedezni."

És nem kizárólag a Zion Oil és a Givat Olam cégek törekszenek arra, hogy a Szentírás szemüvegén keresztül tanulmányozzák Izráel gazdagságát és geológiáját!


IZRÁEL, A MILLIOMOSOK HAZÁJA

Izráel az elmúlt hat évizedben már eddig is rendkívüli mértékben meggazdagodott - sokkal nagyobb gazdagságot halmozott fel, mint közvetlen szomszédjai. Ha olajat találnának, az csak hab lenne a már most is impozáns tortán.
Annak ellenére, hogy Izráelnek csupán 7 millió lakosa van, az országban máris több, mint 6600 milliomos él. A világ 500 leggazdagabb embere között ma 6 izráeli van, és a Merrill Lynch auditálása szerint az izráeli gazdagok vagyona a 2003-as 20 milliárd dollárról 2004-re 24 milliárdra növekedett.
Szó sincs arról, hogy Izráelben ne lennének még gondok a szegénység, a munkanélküliség vagy az alulfoglalkoztatottság területén. Ezek a problémák igenis léteznek, az ország vezetőinek folyamatosan kezelni kell ezeket a jelenségeket. Mégis kétségtelen, hogy ez a kis ország rendkívüli - egyesek szerint csodaszámba menő - gazdasági növekedést ért el 1948 óta, és mára nagyságrendekkel gazdagabb országgá vált, mint bármelyik közvetlen szomszédja.

Benjamin Netanjahu volt pénzügyminiszter az alábbiakat mondta 2005. januárjában:

"Tíz éven belül Izráel a világ 10 leggazdagabb országa közé tartozik majd."

"Abszolút semmi akadályát nem látom annak, hogy Izráel ne válhatna rövid időn belül a világ egyik legsikeresebb országává."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése